Welovetiszato
Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Biciklis megállók a Tisza-tó körök mentén

Galkó-Fenyves Barbara
·
2022. július 6.
Biciklis megállók a Tisza-tó körök mentén

Büfék, éttermek és bringás szervizek a Tisza-tó kör mentén

Az idei nyár első hónapjában 16 653 kerékpáros hajtott át a Kiskörei Vízlépcső üzemi hídján. Új a júniusi csúcs is, mely több mint háromezerrel haladja meg az eddigi legnagyobb 6. havi forgalmat (13 372), amit 2021 júniusában regisztráltak – adta hírül a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Kiskörei Szakaszmérnöksége. 2022 első felében összesen 32 083 biciklis gurult át a duzzasztón. Ebből is látszik, hogy a Tisza-tó rengeteg bringást vonz a térségbe.

A Tisza-tavi kerékpározás különleges élmény kicsiknek és nagyoknak, amatőröknek és profiknak. Az ismert 2 kör, a Tisza-tó Kis Kör (65,7 km), és a Tisza-tó Nagy Kör (95 km) mellett egy kombinált Kis Kör teljesítésére is lehetőség van 2022-től. A Tiszanána és Tiszaderzs között közlekedő kerékpáros komp beiktatásával még élménydúsabbá és színesebbé teszi a kerékpáros túrát a Tisza-tónál. A Tisza-tó mellett kanyargó kerékpárút könnyű terep, minimális a szintemelkedése és a nyári szezonban nincs keresztező gépkocsiforgalom sem.  A tó körbetekerése megfelelő felkészültséggel könnyen teljesíthető, de nem árt tudni, hogy hol vannak frissítő pontok, biciklis megállók és szervizek az út mentén.

Tiszafüred – megállók

Tiszafüreden a Kerékpáros Centrum a bázis kiinduló pontja általában a bringásoknak. A Tisza-tavi Kerékpáros Centrumban több mint 400 db hagyományos és elektromos kerékpár  számtalan típusa található meg, az egyszerű túra kerékpártól a professzionális hegyi és országúti kerékpárokig, gyerekek és felnőttek számára egyaránt. Innen vagy Poroszló, vagy Tiszaörvény felé lehet elkezdeni a Tisza-tavi kis kört.

Az első megálló a Kerékpáros Centrummal szemben található Mariska étterem, ahol már hétvégén reggelente 8.30-tól tojásos reggelit is el lehet fogyasztani, sőt, vasárnap az udvaron piacot is tartanak, ahol péksüteményekkel is fel lehet tölteni a táskákat. A hely este 9-ig van nyitva, így a visszaérkezés után is be lehet térni egy könnyű vacsorára.

Poroszló

Ha Poroszló felé kezdjük a kört, akkor az első megálló a Fehér Amúr Halászcsárda, ahol hétfőtől vasárnapig 10 órától várják a Tisza-tóhoz látogató vendégeket.

A tavaly az Év Kerékpárútjának választott 6,5 kilométeres út mellett az első poroszlói megálló a gát mentett oldalán található Fűzfa Hotel és Pihenőpark, valamint a Fűzfa Kikötő büféjében is fel lehet frissülni. Ez körülbelül 9 kilométerre van a Kerékpáros Centrumtól. Poroszlón a gátról letérve a központban több étterem és büfé is található, a gát mentén a legközelebbi megálló viszont a Szabadstrandhoz tartozó büfé. A bringásoknak fogyasztás esetén nem kell megváltani a strandra a napi jegyet.

Poroszlótól 6 kilométerre található a Neptun Kikötő és Kemping – Újlőrincfalva. A kikötő területén található Matróz büfé hideg-meleg ételekkel, lángossal, csapolt sörökkel és hideg üdítőkkel várja a megállókat.

Tiszanána – biciklis megálló

A kikötőtől 2,3 kilométerre a következő megálló Tiszanána üdülő övezetéhez tartozó Álom Part Dinnyéshát, mely egy igazi kis gyöngyszem gyönyörűen rendben tartott strandjával. A Fehér ló büfének rendkívül széles a sör és rövidital kínálata, az étlapon megtalálható a csirke és sertéspörkölt, székely káposzta és néhány rántott étel is. A büfé mellett van egy hamburgeres kocsi is, ahol lángost is lehet kapni a hűtött italok mellett.

Sarud

A sarudi Kalandpart számos szolgáltatással várja a bringásokat is. A parton csak kártyával lehet fizetni, valamint nincs műanyag flakonos üdítő, cserébe lehet venni egy poharat, melyet szükség szerint után töltenek. Található a parton Keszegeszegető Halsütő és Grill Terasz, lepénysütő, vegakunyhó, Sarudi Fröccsterasz és Panoráma Bár, és az EgyélSarudit Bisztró, étterem. A bringásokat egy kerékpáros bázis is várja. A Tisza-tó Bike Kerékpáros bázison ingyenesen használható szervizpont áll a bringások rendelkezésére , hogy a kisebb beállításokat elvégezhessék.

 

A sarudi Tündérrózsa Hajókikötő a Kalandpart közvetlen szomszédságában helyezkedik el a Tisza-tónál. Itt egy szolid kis büfé áll a vendégek rendelkezésére.

Kisköre – biciklis megálló

Kiskörén megnyitott a Ring-a tó szabadstrand, mely a sarudi Kalandparttól kb. 13 kilométerre található. A szabadstrand büféje nyáron a hét minden napján nyitva tart. Frissensültek, hamburgerek, hűtött italok várják a pihenőket.

Ring a tó

A strandtól pár kilométerre, a bringás út mellett van még egy jó kis büfé, a Grill-Land. 12 féle hamburgert, 3 féle hot-dogot és számos frissensültet kínál a büfé a hűtött italok mellett.

A harmadik megálló Kiskörén a hallépcső mellett található Lépcső Bisztró. A teraszon 50, míg a belső klímás helyiségben 36 főnek tudnak ülőhelyet biztosítani. Az étlapon sokféle étel megtalálható: kézműves hamburgerek, mártogatósok, házi szörpök, kávé különlegességek, borok és rövid italok.

Abádszalók

A Lépcső Bisztrótól kb. 7 kilométert kell tekerni a gáton és elérünk Abádszalókra. Itt a kerékpárút elhalad 2 kikötő, a Szalók Yacht Klub és a Abádi Kikötő, Sport és Horgászhajó Kikötő és a strand mellett, ahol számos helyen vannak frissítő pontok. A település központjában is számos étterem és büfé található, ajánljuk figyelmetekbe Pepe Óriáspalacsintázóját 🙂

Tiszaderzs

Tiszaderzsnél a kerékpárút a települést közvetlen nem érinti, viszont a Kárász kikötő mellett halad el. Itt egy kis büfékocsiban lehet kapni hideg frissítőket, de ha főtt ételt szeretne a bringás enni, akkor a gát mentett oldalán a Horgászbüfét kell keresni. A büfében lehetőség van hideg-meleg ételek mellett frissensültek, bográcsos ételek és cukrászati termékek elfogyasztására is. A horgászbüfé horgászboltként, kerékpárkölcsönzőként, kerékpáros szervizpontként és elektromos bicikli töltőpontként is üzemel.

Tiszaderzs és Tiszaörvény között 2 kikötő is található, a Tiszaszőlőshöz tartozó Aranyosi Kikötő és a Katamarán Csónakkikötő és Kemping. A kikötők büféjében hűtött italok és szezonális ételkínálat várja a bringásokat.

Tiszaörvény – biciklis megállók

Tiszaörvényen a Szabics Kikötő és Szabadidőpark, valamint a Kormorán Kikötő, kölcsönző, szálláshely büféi is szívesen látják a biciklizőket. A gát mentett oldalán a Hello Hal Halfalatozó népszerű megálló, valamint Tiszaörvény és Tiszafüred között a STÉG Szabadidőközpont és Halsütöde is jó választás egy kis feltöltődéshez. Aki házias ételekre vágyik a hosszú tekerés után, megállhat a Hableány Hotel és Étteremnél.

Hello Hal Halfalatozó biciklis megálló

Tiszafüred – végállomás

A Nagy kör utolsó állomásai közzé tartozik az Albatrosz Kikötő, kölcsönző, szálláshely, ahol egy gyorsbüfénél lehet megpihenni, de ne hagyjátok ki a Zöldbéka éttermet sem, ahol isteni finom a füstölt harcsa!

A Tiszafüredi Szabadstrandhoz számos étterem és büfé tartozik, melyeket a bringás út felől is el lehet érni.