Welovetiszato
Welovetiszato

Aranyosi Kikötő, horgászat – Tiszaszőlős

Aranyosi Kikötő – Tiszaszőlős: horgászat a középpontban

A Tiszaszőlős határában található Aranyosi Kikötő egész évben üzemelő folyóvízi kikötő, a Tisza-tó egyik kedvelt horgászközpontja. A kikötő a gát Tisza-folyó felőli oldalán található. csendes, nyugodt, természetközeli Tisza-tavi kikötő.

Az Albatrosz Kikötő téli üzemszünetében a horgászok jelentős része az Aranyosi Kikötőben tárolja a csónakját. Mivel a vízszint itt télen is megfelelő, ezért sokan választják a téli horgászat bázisának is a tiszaszőlősi kikötőt.

Rendszeres, ökoturizmus részét képező éves program az Aranyosi Kikötőből indított Tiszavirág túra. A csónakos túrát a Hortobágyi Park munkatársai vezetik, mely szakvezetéssel egybekötött tiszavirág megfigyelés során nyújt lehetőséget, hogy közelebbről is megismerhessék az idelátogatók ezt a páratlan természeti jelenséget.

Az Aranyosi Kikötőben csónakbérlés és faházak bérlése is adott.

A kikötő autóval Tiszaszőlős, Tiszafüred és Abádszalók felől is elérhető. A kikötőnél van lehetőség az autók leparkolására.
A gáton való közlekedés feltétele a gátra való fölhajtásra jogosító napi engedély előzetes megvásárlása, ez minden kikötőben és a legtöbb Tisza-tavi horgászüzletben beszerezhető.

Horgászat, Tisza-tó

A Tisza-tó négy évszakos horgászvíz, amely többféle víztípust foglal magában, otthont adva a legtöbb őshonos magyar halnak. Egyedülálló módon több mint 50 faj él itt, az akár húsz méteres mélységekben alvó harcsaóriásoktól az öblítőcsatornák balinjain át, a nádszéleket lakó pontyokig.

A tó az országos átlagot jóval meghaladó fogási lehetőséget kínál,  mindezt csodálatos természeti környezetben. Egész évben lehet válogatni a horgászhelyek és módszerek között, hiszen a folyó, a csatornák, a holtágak és a tározó vizei más-más halak kifogására adnak lehetőséget.
A part mentén akadálymentes horgászhelyek is kialakításra kerültek, egyes kikötőkben pedig mozgássérültek számára kialakított csónakok bérelhetők, ezért a magyarországi horgászat kedvelt célpontja a Tisza-tó.

A Tisza-tó területének kb. kétharmada ún. országos jelentőségű védett természeti terület, a Hortobágyi Nemzeti Park része. A tó teljes területe európai közösségi jelentőségű természetvédelmi Natura 2000 terület. A Tisza-tó ezen kívül Nemzetközi Jelentőségű Vizes Élőhely (ún. ramsari terület), továbbá része a Nemzeti Ökológiai Hálózatnak is.

Ezek a tagságok és címek kötelezettséget is jelentenek. Ezeknek megfelelni, illetve a terület természeti értékeit hosszú távon is megőrizni csak úgy lehet, hogy valamennyi, a területen folyó tevékenységet – így a horgászatot is -, bizonyos mértékig korlátozni, szabályozni kell. A horgászat során betartandó szabályokról itt lehet tájékozódni: www.sporthorgasz.eu/horgaszrend/

 

Aranyosi Kikötő – Tiszaszőlős elérhetőségek:

W: www.sporthorgasz.eu/portfolio-posts/aranyosi-kikoto-2/

M: +36 30 234 5108

F: www.facebook.com/Aranyosi

C: 5244, Tiszaszőlős, 421 fkm

 

További Tisza-tavi kikötők: www.welovetiszato.hu/kikotok