Welovetiszato
Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Családbarát strandok, programok a Tisza-tónál

Galkó-Fenyves Barbara
·
2021. június 19.
Családbarát strandok, programok a Tisza-tónál

Idén is vár mindenkit a családbarát Tisza-tó!

Újra itt a nyár, amit már sokan alig vártunk. A nagy melegben sokan családostól a Tisza-tó felé veszik az irányt. Nekik is szeretnénk segíteni ezzel az összeállítással azért, hogy minél jobban teljen a nyaralás, kiruccanás a Tisza-tónál. Megmutatjuk a Tisza-tavi strandok kínálatát és ajánlunk néhány nem vízparti családbarát helyet is.

A Tisza-tónál összesen 8 szabadstrand van, melyek  mindegyike a maga nemében különleges. Ebből 1, a nagykörűi található a Tisza-folyó mellett, a többi a tó csendesebb részénél fekszik.

A Tisza-tavi szabadvízű strandok látogatásához nem kell védettségi igazolvány, de a strandok egyedi járványügyi szabályait be kell tartani!

Homokos és lassan mélyülő partja van az Tisza-tó Strand – Abádszalóknak, a tiszanánai Álom Part Dinnyéshát strandnak, a sarudi Kalandpartnak, a Tiszabábolnai szabadstrandnak, a Poroszlói és a Tiszafüredi szabadstrandnak.

Családbarát strand, családbarát szolgáltatások – Tiszafüred

Tavaly már megépült az új stégrendszer különböző vízi játékelemekkel és a fitnesz park is, mostanra pedig elkészült a fogadóépület is. Az új épületben elsősegély szoba, mosdók, zuhanyzók és értékmegőrző szekrények is kialakításra kerültek. Van külön babás rész és persze mozgássérült szekció is. A büfésorok egységes teraszrendszert kaptak. Többfunkciós strandfoci/strandröplabda pálya épült lelátóval, játszótér létesült és számos szabadtéri sport- és strandjátékot is beszereztek. Bár közel sem akkora a strand, mint az abádszalóki, de nagyon kompakt.

Közel van a Mancsos Pancsoló kutyastrand. Több büfé van, talán itt lehet a legolcsóbban strandkajához jutni a tó körül. A tiszafüredi holtág védettsége és vízmozgása miatt az egyik (ha nem…) legtisztább és legjobb vizű strand, ahol ráadásul nagy szélben sincsenek hullámok.

2 kölcsönző is található a területen, a Delfin Vízisportszer és Bringóhintó Kölcsönző és a Tisza Sport Kölcsönző. Az előbbihez tartozik egy vízi játszótér is.

Ami a jelenlegi helyzetben a legnagyobb előnye a strandnak, hogy idén INGYENES A BELÉPŐ a strand egész területére!

Igazi gyerek kánaán a város központjában, a Húszöles út mellett kialakított játszótér is.

Családbarát strand – Abádszalók

A strand tavaly átesett egy nagy volumenű felújításon. Megújult és bővült a legtöbb vizesblokk, van külön gyerekes és és mozgássérült mosdó. Több lett az árnyékos pihenő terület, megújult a csúszda, mely már 3 pályás lett. Viszont érdemes korán érkezni, ha árnyékos helyet akartok, de az esti naplementét is érdemes kivárni, mert itt az egyik legszebb a lenyugvó Nap látványa.

3 kis öböl van amúgy kialakítva, mely partján a kicsik és nagyon is biztonságosan tudnak lubickolni. Az extrém sport szerelmesei sem unatkoznak itt, mivel a Riviéra Vízisport kölcsönzőnél vízibob ( tube, fánk ), vízibanán, wakesurf, wakeboard és jet ski is elérhető.

Jó kis családi program lehet még a Tisza-tavi szabadulószoba a “Lakat alatt”, a Tisza-tó első és egyetlen szabaduló szobája. Jelenleg 2 szobából lehet kiszabadulni 60 perc alatt, viszont időpont foglalás szükséges.

Családbarát szolgáltatások, családbarát strand – Sarud

Egy védett, nyugodt öbölben található a Tisza-tó tengerpartjának is nevezett partszakasz, több mint 4000 négyzetméter homokos parttal, abban kialakított gyermeköblökkel, árnyas fákkal és sok- sok szórakoztató kalanddal, kikapcsolódási lehetőséggel.

A sarudi Kalandparton  található az Aquaglide Vízi Élménypark, a második legnagyobb ilyen park Európában és legnagyobb Közép-Európában. Minden korosztály számára kihívást jelentő csúszdák, mászókák, hinták, trambulinok, csúszós és vízbepottyantós feladatok, egyensúlyozó elemek, billegő játékok, libikókák, mászófal, mászóhegy és mókuskerék várja a vállalkozó kedvű strandolókat.

De van itt még Trambulinpart, mászóbázis és játszóerdő is.

Sarudon gyerekbarát program lehet még a Tisza-tavi mini ZOO, állatsimogató és a Tisza-tó Huculudvar Lovasközpont felkeresése is.

Családbarát strand – Tiszanána

Eddig is nagyon szerettük a Álom Part Dinnyéshát strandját természetközelsége és nyugodtsága miatt. Erre a szezonra a bejáratnál felhúztak 2 fogadó épületet, építettek egy kis kilátót és kikotorták a kikötő medrét is. A homokos strandnál – mely egy zárt öböl partján található-, a part lassan mélyül, így a kisgyerekes családok kedvelt helye. Már tavaly is építettek egy stégrendszert a vízre, plusz a strand területén van 2 kis sziget is, melyekre kézikomppal és egy fain kis hídon lehet átjutni.

Közel a Tisza és a kikötő, érkezhettek hajóval is, Sarud mellett itt lehet úgy kikötni, hogy pár lépés a strandolás. Lett új szép játszótér és a felnőttekre is gondoltak, van sakk és sportpálya és még vízi sporteszközöket is lehet kölcsönözni.

Viszont arra figyeljetek, hogy kevés szolgáltató van, ezért nincs választék. A parkolás problémás, ha többen vannak, és messze van a falu.

Családbarát strand, családbarát szolgáltatások – Poroszló

A Poroszlói szabadstrand csendes, sekély vizű partszakasza különösen a nyugodt pihenésre vágyók és a gyermekes családok számára a legmegfelelőbb. A legkisebbeket két szárazföldi játszótér és vízi csúszda is várja. A strandon kajak, kenu, SUP és vízibicikli bérlésére van lehetőség. Közvetlenül a parton büfé működik.

Van egy jó kis büfé közvetlen a partnál, de a gát mentett oldalán és a településen belül is elég sok az étkezési lehetőség.

A strandra a belépés ingyenes.

Ha Poroszlón jártok, akkor kötelező program a Tisza-tavi Ökocentrum, állatkert meglátogatása és érdemes megnézni még a Tisza-tavi Vízi Sétány, tanösvényt is.

Családbarát programok, családbarát strand – Kisköre

Kiskörének idén újult meg a strandja. Ring-a-tó élménykomplexumnak nevezték el a régi strandot és környékét, mivel kialakítottak egy teljesen új csúszdát, vízi játszóteret, egy napozóstéget és egy röplabda-, focipályát is. A területen lehet bérelni SUP-ot, kenut, kajakot, valamint 15 mobilházat is elhelyeztek. A strand itt nem homokos, hanem füves.

Kiskörén viszont van még 2 kötelező program. Ne hagyjátok ki a Köre Kikötőnél kialakított épületkomplexumot, amely része egy nagyon klassz kilátó is, amely két összefordított csónak képét rajzolja ki. Csodás a kilátás, sőt, (tapasztalatunk szerint) még a tériszonyosok is fel tudnak menni.

A másik abszolút családbarát program a Kiskörei Hallépcső, vízlépcső. Talán a legérdekesebb a monitoring helyiség, melyben kémlelő ablakokon keresztül figyelhető meg a halak mozgása. Most akár több méteres halakat is el lehet kapni, ha szerencsénk van. A monitoring helyiség “felső”, sziklás részénél nagyon látványos jelenség, ahogy a halak ki-ki ugrálnak a vízből. A hallépcső körülötti zöld terület is nagyon szép, érdemes egy nagy sétát tenni a hallépcső 2 oldalán és persze az erőművet se hagyjátok ki.

Családbarát strand – Tiszabábolna

Egy zárt, védett öböl partján fekszik, szemben fás-ligetes részek, semmilyen motorcsónakos forgalom nincs. Csendes, nyugis, homokos plázs, árnyas, gondozott fák, klassz térbútorok, vízi játszótér, vízi röplabdapálya és stég, valamint egy napelemes pad mobil töltési lehetőséggel várja az ide érkezőket.
A terület biztonságos: van zárható értékmegőrző és több kamerával is figyelik a területet.

Családbarát szolgáltatások – Tisza-tó

Az egyik legjobb Tisza-tavi program csónakkal bejárni a Tisza-tó különböző részeit. Számos csónaktúra szervező rendelkezik már családi csónakokkal, sőt, van olyan is, mely árnyékolóval van ellátva. De nemcsak motorcsónakkal, hanem kenuval is neki vághattok a víznek. A csónaktúra szervezők listáját itt találhatjátok: Helyek | Welovetiszato

Családbarát program – Tiszaigar

Végül, de nem utolsó sorban ajánljuk figyelmetekbe a Tiszaigari Arborétum és Kulcsosházat. A terület zárt, gyönyörűen rendezett és pár órát biztosan el lehet itt is tölteni. De ha tutira akartok menni, akkor “nézzétek” meg az interaktív tanösvényt, mely igazából egy telefonos alkalmazás segítségével kialakított ismeretterjesztő játék és túravezetés is egyben. Az alkalmazás abszolút családbarát, mivel a gyerekeknek egy 9 állomásból kialakított kereső játékot is tartalmaz és még sok-sok olyan érdekességet, mely megszínesíti a terület bejárását. Bővebben itt olvashattok az interaktív tanösvényről: Interaktív tanösvény a Tiszaigari Arborétumban | Welovetiszato

Címkék:
  • abádszalók,
  • gyerekbarát,
  • sarud,
  • strandolás,
  • szabadstrand,
  • Tiszafüred