Welovetiszato
Welovetiszato

Kiskörei Hallépcső, vízlépcső – Kisköre

Az ország egyetlen hallépcsője a Tisza-tónál található, Kiskörén. A hallépcső létrehozásának célja, hogy a vízi erőmű által “kettévágott” Tisza folyó al- és felvize között biztosítsák a halak szabad mozgását.

A Tiszán az 1970-es években épült vasbeton halzsilip nem volt elegendő a halak megfelelő áramoltatására, hiszen a megfelelő számú duzzasztómű hiányában általában szárazon állt ezen rész. A hallépcső megépítésével nemcsak a halak átjárása oldódott meg, hanem egyes fajok élőhelyet is kaptak a pihenőtavak segítségével. A vízlépcsőt 37 darab 20 cm-es lépcső alkotja. A hallépcsőben három kisebb és egy nagyobb pihenő tó is megtalálható.

A hallépcső átadása 2014. október 28-án volt. A létesítmény egy közel 1400 méter hosszú csatornával kerüli meg a duzzasztóművet, így biztosít egész évben szabad vándorlási lehetőséget a halak számára a Tisza-tó és a vízlépcső úgynevezett alvízi folyószakasza között. A hallépcső vízszint-szabályozó műtárgyában alakítottak ki egy monitoring helyiséget, melyben kémlelő ablakokon keresztül figyelhető meg a halak mozgása.

A hallépcső feladata, hogy biztosítsa a folyamatos ökológiai kapcsolatot a Tisza-tó és az alacsonyabb vízszintű Tisza folyó között, ahol, különösen nyáron, akár 10 méteres szintkülönbség is lehet. Mivel a Kiskörei Vízlépcső a folyón keresztirányban elhelyezkedő műtárgy,  az árvízi helyzetek kivételével a zsilipek zárva vannak. Ezzel akadályozzák meg a halak természetes mozgását a két vízszint között.

1371 méter hosszú, vízesésekkel tarkított hegyi patakra emlékeztető ökológiai halfolyosóba másodpercenként 1-10 köbméter vizet vezetnek be, így a 20 cm-es lépcsőkön a halak mindkét irányba szabadon közlekedhetnek.

Nyitva tartás:

Azok, akik szeretnék megnézni ezen nem mindennapi látványosságot, az év bármely napján szabadon megtehetik!

Kiskörei Hallépcső megközelítése:

A Hallépcsőt a töltésen lehet csak megközelíteni. Abádszalók irányából – ha nincs gáthajtási engedély, akkor kerékpárral vagy gyalogosan – Kisköre felé, a töltéshíd után bal oldalon található. Kisköre felől a zsilipkapun át kell menni és utána jobbra található.