Welovetiszato
Welovetiszato

5 Tisza-tavi programtipp a hosszú hétvégére

Galkó-Fenyves Barbara
·
2023. október 19.
5 Tisza-tavi programtipp a hosszú hétvégére

5 programjavaslat az októberi hosszú hétvégére

5 programot gyűjtöttünk össze hogy segítsünk abban, mit csináljatok a ránk váró hosszú hétvégén. Szinte az összes Tisza-tavi kikötő szervez és tart még csónaktúrákat, de szombaton lesz a Hortobágyon a Behajtási Ünnep, mely akár egy egész napos elfoglaltság is lehet. De strandolhattok Berekfürdőn és a darvakat is meg lehet lesni.

Strandolás Berekfürdőn

A Berekfürdői Gyógy- és Strandfürdő az egyik legjobb strand a Tisza-tónál! A 8 hektárnyi csodálatos zöldövezetben található gyógyfürdő a kinti medencéken kívül egy nagyon jó fedett résszel is rendelkezik, ahol 2 gyógyvizes medence, egy pezsgőfürdő és egy kis pancsoló is van a gyerekeknek. A kültéri medencék közül októberben 3 is üzemel, 2 a főépülettől kb. 50 méterre van, a harmadik közvetlen a főépület mellett található. Az utóbbi medencét egy kis folyosón lehet elérni és csak pár lépést kell tenni az ajtótól a medencéig. A vize 34-35 fokos, és mivel a kinti levegő ennél jóval hidegebb, folyamatosan gőzölög. Sötétedés után roppant hangulatos, ahogy párolog a medence vize a félhomályban…

Az ünnepi hétvégén péntektől vasárnapig reggel 8 órától tartanak nyitva este 8 óráig, hétfőn pedig 8 órától este 6 óráig. Újdonság, hogy lesznek szauna szeánszok is és aquafitness.

Darules a Hortobágyon

A darvak ősszel nagy tömegben vonulnak át hazánkon és a Hortobágy az európai daruállomány kiemelt fontosságú gyülekezőhelye. Ezen a héten megdőlt a darvak eddig számolt együttes mennyiségének rekordja. A legutóbbi szinkronszámlálás alapján 197 688 daru éjszakázott Magyarországon, melyből 182 780 egyed a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság területén tartózkodott.

A HNP által szervezett darules túrák már sajnos beteltek, de egyénileg is meg lehet őket találni a következő helyeken:

  • Balmazújváros és Tiszacsege között a műút mellett (a régi kilátótorony helyén) a földúton le lehet parkolni, de a pusztába belépni tilos! Naplemente környékén nagy eséllyel láthatóak a darvak.
  • Balmazújvárostól délre, Hajdúszoboszló felé, miután elhagyták a város vége táblát, de még a Keleti-főcsatorna hídja előtt jobb oldalon található épített lesben állva is nagy eséllyel látnak darvakat kora délután, és naplemente környékén.
  • A 33-as főút Szálkahalom és a Látóképi horgásztó közötti szakaszon több helyen lehet a pusztában tartózkodó darvakat megfigyelni táplálkozás közben, vagy esti pihenőre gyülekezve.
  • A Nagyhegyes és Elep közötti útszakaszon napközben is megfigyelhetők darvak nagy eséllyel, ahogy a tarlón, vagy a pusztában csipegetnek.

darvak a Hortobagyon

Tisza-tavi Ökocentrum – az egyik legjobb családi program a Tisza-tónál

A Tisza-tavi Ökocentrum legfőbb látványossága Európa legnagyobb édesvízi akváriumrendszere, amely 735.000 liter össz térfogatával és a benne bemutatott víz alatti csodákkal igazán különleges természetközeli élményt nyújt: a több mint 50 féle hazai halfaj mellett, a földszinti kiállítótérben látható közel 14 kétéltű- és 13 hüllőfaj is.

A leglátványosabb attrakció az üvegalagút, ahol többek között a Magyarországon egykoron élt halóriását, a vizát lehet megcsodálni, amint 1,5-2 méteres példányai a látogatók feje fölött úsznak át.

A főépületet körülölelő több mint 7 hektáros szabadidőpark állatbemutatóival és játszótereivel egyszerre vidámpark és állatkert, míg a létesítmény részét képező Tájház, halászskanzen és hagyományőrző baromfiudvar révén valóságos időutazást tehetünk a XIX. század világába.

Az ökocentrum kikötőjéből vízitúrák és kishajós kirándulások is indulnak.

Tisza-tavi Ökocentrum nyitva tartás, jegyárak:

2023. szeptember 1 és október 23 között hétfőtől péntekig, valamint vasárnap 10 órától 17 óráig.

Tisza-tavi Ökocentrum (tiszataviokocentrum.hu)

ökocentrum jegyárak

 

Behajtási Ünnep, Kézműves vásár és Darufesztivál a Hortobágyon

Az ősz beköszöntével újra várják az érdeklődőket a Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnepen és Darufesztiválon 2023. október 21-én. A behajtás népszokása elevenedik meg a Hortobágyon a Mátai Ménesnél ezen az ünnepen. Az érdeklődőket kézműves vásár is várja.

Az egész napos rendezvény során kézműves vásár, bográcsban főtt pásztorételek, néptáncbemutató, csikós és hortobágyi puszta ötös bemutatója, valamint a Hortobágyi Nemzeti Park darujátszóterén természetismereti játékok és kézműves foglalkozások várnak minden érdeklődőt.

További információ: Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnep, Kézműves vásár és Darufesztivál – Welovetiszato

 

Csónaktúrák a Tisza-tónál

Október végégig még számos csónaktúrás vezet vízi túrákat a Tisza-tavon. Tiszafüreden a Városi Kikötőből és az Albatrosz Kikötőből indulnak a csónaktúrák, Poroszlón a Csicsman Kikötő és a Fűzfa Kikötőszervez túrákat. De van sok olyan túraszervező, akik egyénre szabott túrákat szerveznek. Tiszafüreden a Tavitúra, Tisza-tavi vízi kirándulás bázisa minden nap 9, 12 és 15 órakor indít csónaktúrákat, Tiszaderzsen pedig a Csónaktúrák a déli Tisza-tó térségben csapata áll a vendégek rendelkezésére.

A teljes listát itt találjátok.

 

Ma van!

Programnaptár

2024június

h
k
sz
cs
p
sz
v
27
28
29
30
31
1
6
3
4
5
6
7
10
11
12
13
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
heti program