Welovetiszato
Welovetiszato

Városi Kikötő – Tiszafüred

Városi Kikötő Tiszafüred, horgászat a Tisza-tónál

A Tisza-tó egyik legrégebbi, de mindenképp legpatinásabb kikötője a Városi Kikötő Tiszafüred. Az egykori városi szabadstrand helyén a 70-es évek végén létrehozott kikötő ma főleg a horgászokat szolgálja ki. A régi kabinsor és a széles kőlépcső emlékeztet arra, hogy valaha itt volt Tiszafüred legjobb eperpálinkája és amatőr tekepályája.

A nagyon jó adottságokkal rendelkező kikötő a Tisza-tónál Tiszafüred belterületén található, a tiszafüredi Holt-Tisza patkójának csúcsán, közel a Tisza-tavi Kerékpáros Centrumhoz és a Tiszafüredi Szabadstrandhoz. Megközelíteni autóval, kerékpárral és akár gyalog is egyszerű.

A Tisza-tavi kikötő elsősorban horgászbázis, fő profilja a ragadozóhalak horgászata, ezen belül is elsősorban a pergetés, de a Tisza-tavat jól ismerő vezetőik elkalauzolják akár a nádi pontyozókat is. A horgásztúrák Tiszafüredről indulnak egyedi igények szerint, előzetes megbeszélés alapján.

Több csónaktúra, vízitúra is innen indul.

Horgászat, Tisza-tó

A Tisza-tó négy évszakos horgászvíz, amely többféle víztípust foglal magában, otthont adva a legtöbb őshonos magyar halnak. Egyedülálló módon több mint 50 faj él itt, az akár húsz méteres mélységekben alvó harcsaóriásoktól az öblítőcsatornák balinjain át, a nádszéleket lakó pontyokig.

A tó az országos átlagot jóval meghaladó fogási lehetőséget kínál, mindezt csodálatos természeti környezetben. Egész évben lehet válogatni a horgászhelyek és módszerek között, hiszen a folyó, a csatornák, a holtágak és a tározó vizei más-más halak kifogására adnak lehetőséget.
A part mentén akadálymentes horgászhelyek is kialakításra kerültek, egyes kikötőkben pedig mozgássérültek számára kialakított csónakok bérelhetők, ezért a magyarországi horgászat kedvelt célpontja a Tisza-tó.

A Tisza-tó területének kb. kétharmada ún. országos jelentőségű védett természeti terület, a Hortobágyi Nemzeti Park része. A tó teljes területe európai közösségi jelentőségű természetvédelmi Natura 2000 terület. A Tisza-tó ezen kívül Nemzetközi Jelentőségű Vizes Élőhely (ún. ramsari terület), továbbá része a Nemzeti Ökológiai Hálózatnak is.

Ezek a tagságok és címek kötelezettséget is jelentenek. Ezeknek megfelelni, illetve a terület természeti értékeit hosszú távon is megőrizni csak úgy lehet, hogy valamennyi, a területen folyó tevékenységet – így a horgászatot is -, bizonyos mértékig korlátozni, szabályozni kell. A horgászat során betartandó szabályokról itt lehet tájékozódni: www.sporthorgasz.eu/horgaszrend/

Városi Kikötő szolgáltatások:

  • csónakbérlés (motorral, motor nélkül)
  • horgászjegy váltás
  • vezetett horgásztúra
  • szezonális csónaktúra vezetővel

A kikötőben és környékén büfé nem üzemel. Csali és horgászkellék vásárlási lehetőség nincs.

Kártyás fizetés nincs.

Elérhetőségek:

W: www.varosikikoto.hu

E: lakohajok@gmail.com

M:  +36 30 568 1945

C: 5350 Tiszafüred, Kis Tisza út

F: varosikikoto

 

További kikötők itt.