Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnep, Kézműves vásár és Darufesztivál

  • Időpont:2023. október 21. Egész napos
  • Helyszín:Kilenclyukú híd - Hortobágy
  • Belépődíj:Ingyenes

Behajtási Ünnep, Kézműves vásár és Darufesztivál a Hortobágyon

A természet őszi ünnepe a Hortobágyon! Az ősz beköszöntével újra várják az érdeklődőket a Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnepen és Darufesztiválon 2023. október 21-én. A behajtás népszokása elevenedik meg a Hortobágyon a Kilenclyukú híd lábánál ezen az ünnepen. Az érdeklődőket kézműves vásár is várja.

A hideg idő beálltával, ahogy a napok egyre rövidülnek, Hortobágyon a régi népszokás hagyományait követve a pásztorok és jószágaik egyaránt a télre készülődnek, az állatokat behajtják a pusztai legelőkről a téli szálláshelyükre, hiszen az állat a „havat hazahozta a hátán”, vagyis már nem talált táplálékot a határban.

A behajtásnak, vagy más néven szorulásnak megvoltak a jeles napokhoz kapcsolódó határnapjai: a marhákat Katalin, vagy Mihály napján, a juhokat Dömötör napján hajtották haza. A beszoruláshoz kapcsolódott a pásztorok elszámoltatása és bérfizetés is.

„Dömötör juhászt táncoltat” – tartja a közmondás, mely egyrészt a hideg idő beálltára utal, hiszen nem sokáig lehet már a szabadban maradni, másrészt a juhászok bottal táncoltatták meg azon társukat, akinél az elszámolásnál hiány mutatkozott.

Dömötör napjának – aki egyébként a pásztorok védőszentje is volt – megünneplése a „dömötörözés” a pásztorok körében mindig is nagy eseménynek számított, amelyre már jó előre készültek, a csárdában, vagy az ún. pásztorházban s akár több napon át mulattak, pásztorbált tartottak.

Behajtási Ünnep programok:

Délelőtt vásárral és bográcsban főtt pásztorételekkel várják az érdeklődőket.

Délután 2 órakor a Kilenclyukú híd lábánál kezdődik a Behajtási Ünnep, amikor is a pásztorok állataik – rackajuhok, szürke marhák, nóniusz lovak, bivalyok – társaságában átvonulnak a hídon, miközben az érdeklődők a behajtás néprajzi hátteréről hallgathatnak érdekes információkat. A látványos felvonulás után lehetőség van a pásztorokkal és jószágaikkal való ismerkedésre, majd csikós bemutatóban is gyönyörködhetnek a látogatók.

A daruhúzás a Hortobágy leglátványosabb természeti jelensége, a természet őszi ünnepe. A daru a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe, a híres daruvonulás pedig az őszi naplementék legvonzóbb természeti eseménye, mely életre szóló élményt nyújt a Hortobágyra ellátogató természetbarátoknak. Lehetőség van vezetett túrákon részt venni, melyhez előzetes bejelentkezés szükséges a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságnál.

Behajtási ünnep programterv:

10.00: Megnyitó Majer Tamás kikiáltóval
10.00: Kuckó Művésztanya
11.00: Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia
12.00 Fekete Dávid bábelőadása
13.00: Daruporta szépítő verseny és a Darukonyha receptverseny díjátadó ünnepsége

14.00-16.00 Behajtási Ünnepség (Lovasaréna):

– Fogatok, szekerek, pásztorok felvonulása, bemutatója, örökös pásztorok bemutatása

– Csikós és Puszta 5 bemutató

– Méneshajtás

17.30 (Lovasaréna): Pásztortűz gyújtás

Az egész napos rendezvény során:
– kézműves vásár
– bográcsban főtt pásztorételek
– néptáncbemutató
– Örökös pásztorok köszöntése
– pásztorokkal és jószágaikkal való ismerkedés
– csikós és hortobágyi puszta ötös bemutató
– a Hortobágyi Nemzeti Park darujátszóterén természetismereti játékok és kézműves foglalkozások várnak Mindenkit.

A rendezvényen hosszú kimaradás után újra megelevenedik a Pásztortűz-gyújtás hagyománya, amellyel a pásztorok a legeltetési szezont búcsúztatják.

A Behajtási Ünnep délután 14:00-kor, a jószágok az ismét teljes látképével mutatkozó Kilenclyukú hídon való áthajtásával kezdődik.

A rendezvény ingyenesen látogatható.