Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Programtippek, aktív kikapcsolódás – Tisza-tó

Galkó-Fenyves Barbara
·
2021. július 22.
Programtippek, aktív kikapcsolódás – Tisza-tó

Komplex programok Tiszafüredről indulva

Ebben a nagy melegben sokan a vízpartra vágynak. Csak hűsölni a jó hideg vízben és a legnagyobb melegben elbújni a fák alá a Nap sugarai elől… De a Tisza-tó az aktív kikapcsolódás tökéletes helyszíne is, mivel már számos szárazföldi és vízi sporteszköz is elérhető szinte az összes településen. Mi most 2 olyan komplex programot ajánlunk Nektek, melyeket már többször leteszteltük mindenféle korosztállyal és mindig beváltak 🙂 Aktív programtippek Poroszlón, Tiszaderzsen és Tiszafüreden.

Komplex programok

Ha tutira akartok menni, akkor az egyik legjobb választás, ha szárazföldi és vízi programot kombináltok össze. Számos kerékpárkölcsönző van már a Tisza-tónál és ha nem is akarjátok az egész tavat körbe tekerni, pár kilométer erejéig érdemes mégis bringára pattanni. A gátkorona mentén kialakított kerékpárút gyönyörű helyeken és strandokon vezet keresztül.

Programtipp #1 – Poroszló

Ha Tiszafüredről indulnátok kerékpárral és nincs saját bringa, akkor a Tisza-tavi Kerékpáros Centrum áll a rendelkezésetekre, ahol több mint 400 kerékpár közül választhattok. Vannak felnőtt és gyermek kerékpárok egyaránt, valamint bringás kiegészítőket is tudtok bérelni. Ha megvan a bringa, akkor vegyétek az irányt Poroszló irányába. Nem hosszú az út, lassú tempóban és egy kis nézelődéssel max. 1 óra alatt átértek. A Poroszlói-medence ebben az évszakban is gyönyörű, zöldellnek a nádasok és a fák, és a víz is virágzik :). Menjetek el egy csónaktúrára, higgyétek el, nagyon szép dolgokat fogtok látni! Poroszlón 3 kikötő is szervez csónaktúrákat a Poroszlói-medencében, de ezen belül/mellett sok a magán csónaktúra szervező is, a listákat itt találjátok: poroszlói kikötők, vízitúra szervezők. Ezek a túrák általában 1,5-2 órásak és nagyon látványosak. Virágzik a tündérrózsa, a tündérfátyol, bakcsókkal, vörös-és szürke gémekkel is találkozhattok az út során. Érdemes előre időpontot egyeztetni.

Elmehettek a 2 új vízi kilátóhoz is, de oda szerintünk inkább naplementében érdemes megérkezni, mert a látvány pazar! A naplemente túrák általában fél 7 körül indulnak. Ide már ne bringával érkezzetek, mert a legtöbb kerékpárkölcsönző este 6-7 óra fele bezár.

A nappali vízitúra végén kiszállhattok a Tisza-tavi Vízi Sétány, tanösvénynél. Ez egy 1500 méteres pallóút, mely 3 kis szigetet is érint és 2 megfigyelő tornyot, valamint az út egyik elágazása egy kis kilátóhoz vezet, ahonnan a Poroszlói-medence egy részét, a Kis-Tiszát és a gyönyörűen zöldellő nádasokat szemlélhetitek meg.

Programtipp – Tisza-tavi Ökocentrum

Ha még nem voltatok a Tisza-tavi Ökocentrumban, akkor érdemes meglátogatni a helyet, főleg ha gyerekekkel érkeztek. Sok-sok akvárium bent, vízi állatok és játékok kint az udvaron. Ha ide mentek, akkor érdemes már az Ökocentrum hajós kirándulásait igénybe venni. A “Kishajós csomag” és “Mindent bele csomag” elnevezésű belépőjegyek 45-50 perc időtartamú Tisza-tavi kishajós kirándulást is tartalmaznak. A kirándulások 10 és 18 óra között minden egész órakor indulnak az Ökocentrum kikötőjéből, túravezetővel. A hajó kindulás kívánt vagy lehetséges időpontját a belépőjegy megvásárlásakor a pénztárban kell pontosítani.

Poroszlói Szabadstrand, aktív kikapcsolódás

Ezután, ha már nagyon melegetek van, mártózzatok meg a Poroszlói Szabadstrandnál, ami már nem szabad sajnos, belépőt kell fizetni. Gyerkőcök is fogják szeretni, mert két szárazföldi játszótér és vízi csúszda is várja őket.

Ha még aktívvá akarjátok tenni ezt a programot és nagyobb gyerekekkel érkeztek, akkor csónaktúra helyett béreljetek kenut, kajakot a Nádas Büfénél vagy pedig a kikötőknél. Egy másik jó opció, ha suppal fedezitek fel a területet. Bérelhettek suppot a Nádas Büfénél, de ha még nem tudtok suppozni, akkor válasszátok a SUP Bázis Tisza-tó csapatát.

Kenu -és kajaktúrák ügyében pedig keressétek a Madárpart Pihenőt, ahol amúgy a vízi sporteszközökön kívül bringát is lehet kölcsönözni.

Ha megéheztek, akkor itt találjátok a poroszlói éttermek és büfék listáját: poroszlói éttermekporoszlói büfék.

Programtipp #2 – Tiszaörvény, Tiszaderzs

Ha a másik irányba indultok el Tiszaörvény felé, akkor út közben érdemes megállni a Horthy-csatornánál, Magyarország egyetlen függő csatornájánál, melynek érdekes történetét itt olvashatjátok el.  Nem messze a csatornától találjátok meg a Szabics Kikötőt, ahonnan a belépőjegy megváltása után átviszik a látogatókat a Tiszavirág Ártéri Sétaút/Pákász Tanösvényhez. A 2 kilométer hosszú Tiszavirág Ártéri Sétaút egy gyönyörű, hamisítatlan ártéri erdőben vezet végig. A tanösvény egyik végén van egy madárles kilátó, ahonnan a Borzonat nevezetű belső tónál tanyázó madarakat leshetjük meg, míg a másik vége a Göbe-tónál végződik.

A Tiszavirág Ártéri Sétaút ebben az időszakban hemzseg a szúnyogoktól, szóval hosszú alsó és felső ruházat javasolt, valamint a szúnyogriasztó spray-t semmiféleképpen ne hagyjátok otthon!

Ha tovább mentek, akkor a Szabics Kikötő után Abádszalókig 3 kikötő is utatokba esik, a 2 tiszaszőlősi és a tiszaderzsi Kárász Kikötő. Az Aranyosi Kikötő és a Katamarán Csónakkikötő és Kemping főleg a horgászok körében kedvelt. A tiszaderzsi kikötőből egy csónak -és vízitúra szervező kis vállalkozás indít túrákat többféle útvonalon és időpontban. A csónaktúrák Kisköre-Tiszanána Dinnyéshát-Abádszalók-Tiszaderzs-Sarudi öböl, Poroszlói -és Tiszavalki medencék között a Tisza-tavon zajlanak. A tiszaderzsi túraszervezők motoros csónakokkal és kenukkal bonyolítják le a vízitúrákat. Az aktívabb programok kedvelőinek ajánljuk a kenutúrát, de családokat is tudnak fogadni, mivel van egy 11 személyes nagy családi csónakjuk is, melyet egyedül ők használnak a Tisza-tavon.

A mi tuti programtippünk a naplemente túra, ahol a látvány tényleg pazar tud lenni…a Nap pont szemben, a Sarudi-medencénél tér nyugovóra, de előtte arany színnel festi be a vízfelszínt.

Enni a tiszaderzsi gátrésznél csak 1 helyen tudtok, a Horgászbüfénél. A horgászbüfé amúgy horgászboltként, kerékpárkölcsönzőként, kerékpáros szervizpontként és elektromos bicikli töltőpontként is üzemel.

Tiszaderzs – a református templom és a Bibliamúzeum

Tiszaderzsen érdemes még eltekerni a Bibliamúzeumhoz is, mely a református templomban lett kialakítva. Ez egy több mint 400 féle Bibliából, énekes -és imakönyvből álló gyűjtemény, mely a Tisza-tavi régió egyetlen keresztény gyűjteménye. A könyvek egy részét Fodor Gusztáv lelkészúr gyűjtötte össze, a másik felét Tiszaderzs és a környező település lakosai ajánlottak fel, de Tiszaderzs a holland barátaitól is sok-sok Biblia-különlegességeket kapott. Ide viszont előre be kell jelentkezni a +36 30 540 0390 -as számon.

Aktív kikapcsolódás – Tiszafüred

A Tiszafüredi Szabadstrandnál 2 kölcsönző is található, ahol vízibiciklik, kenuk, kajakok és SUP-ok várják a szórakozásra vágyókat, sőt, ugrálóvár is várja a kicsiket és nagyokat egyaránt. A tiszafüredi holtágnál is megtanulhattok suppozni, mégpedig a  SUP Tiszafüred csapatával a Városi Kikötőnél. Haladóknak SUP túrákat is szerveznek a vízparttól távolabbi területekre.

Csónak-és vízitúrákat Tiszafüredről is indulnak, itt találjátok a kikötők és a túraszervezők listáját: tiszafüredi kikötők, tiszaörvényi kikötők, tiszafüredi csónaktúrák.

Kenutúrákat általában a kikötőkből és a kempingekből szoktak indítani.

Programszervezés

Ha nincs kedvetek vagy időtök szervezkedni, vagy csak egyszerűen nem tudjátok, merre induljatok el a Tisza-tónál, akkor keressétek a Programszervezés a Tisza-tónál és a Hortobágyon  vállalkozást. Vállalnak családok, csoportok nyaralásának megtervezését és segítenek a programok megszervezésében is.