Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Tiszavirág Ártéri Sétaút/Pákász Tanösvény – Tiszaörvény

Az egyik legszebb tanösvény a Tisza-tónál: Tiszavirág Ártéri Sétaút és Pákász Tanösvény

A 2 kilométer hosszú Tiszavirág Ártéri Sétaút egy gyönyörű, hamisítatlan ártéri erdőben vezet végig, ahol különböző állomások vannak táblákkal, melyek ismertetik a terület növény és állatvilágát – kiemelve a névadó kérészek rövid életét-, valamint hajdanán a Tisza mentén élt halászok életét. A tanösvény egyik végén van egy madárles kilátó, ahonnan a Borzonat nevezetű belső tónál tanyázó madarakat leshetjük meg, míg a másik vége a Göbe-tónál végződik. Egyébként a Borzonatnál télen olyan alacsony a vízállás, hogy a nagy hidegek alkalmával ezen a részen a víz teljesen befagy, így alkalmas téli túrázásra, érintve régi morotvákat, fokokat, erdőket, legelőket, melyeket évtizedekkel ezelőtt bekebelezett a Tisza-tó vize.

A Tiszavirág Ártéri Sétaút másik ága a Göbe partjára visz minket. Itt a tanösvény végén egy épített, korcolt nádtetejű halászkunyhó mutatja be a halászmesterséget, valamint ami a legnagyobb élmény (többek szerint is), hogy önállóan halászladikba szállhatunk és ringatózhatunk a vízen addig, ameddig csak akarunk. Olyan, mintha megállna az idő…társunk csak a csend és a madarak.

Érdemes felmenni a csónak kikötő melletti kilátóba is, ahonnan beláthatjuk az egész területet, valamint csodás őszi képeket is készíthetünk.

Pákász Tanösvény

A Pákász Tanösvény egy újonnan kialakított igazi lápos labirintus. Itt érdemes a cipőnket gumicsizmára váltani – ezek amúgy már ki vannak készítve az út mellett. Köteles ladikba szállva át kell húzni magunkat a túlpartra, ahonnan egy viszonylag szárazabb, a vége felé sárosabb ösvény visz.

Túravezetőt nem szükséges fogadni, a sétautat és az ösvényeket önállóan is fel lehet fedezni.

Megközelítés

A sétaút a tiszaörvényi Szabics Kikötőből a belépőjegy megváltása után egy rövid csónakázással érhető el.

Tiszavirág Ártéri Tanösvény - a "belső tó"
Tiszavirág Ártéri Tanösvény - ezer színben
Tiszavirág Ártéri Tanösvény - csendes pihenés