Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Programok, nyitva tartó helyek, éttermek a hosszú hétvégén

Galkó-Fenyves Barbara
·
2024. március 12.
Programok, nyitva tartó helyek, éttermek a hosszú hétvégén

Gyere a Tisza-tóra, várunk!

A 2024-es év izgalmas lehetőségeket tartogat a pihenésre és az utazásra Magyarországon, köszönhetően az ünnepekhez kapcsolódó pihenőnapoknak. Ebben az évben még 6 hosszú hétvége lesz, de nézzük, mi vár most a március 15-17 közötti hosszú hétvégén a Tisza-tóra látogatókra. Mivel itt van a tavasz, inkább kinti programok közül érdemes választani, de a benti programok közül elsősorban Karcagon a Munkácsy kiállítást javasoljuk.

1. Programtipp – Tiszafüred, bringás programok

A tiszafüredi kikötők közül sajnos mindegyik Húsvét környékén fog kinyitni, de március 1-jén kinyitott a Tisza-tó legnagyobb bringás kölcsönzője, a Tisza-tavi Kerékpáros Centrum. A centrum 2024-ben is több mint 400 darab hagyományos és elektromos biciklivel várja a kiéhezett tekerni vágyókat. A kínálatban szerepel férfi, női és gyermek kerékpárok, elektromos kerékpárok és rollerek is. Biciklit minimum 3 órára lehet bérelni, és akár 7 napra is odaadják a különböző típusú bringákat. A legegyszerűbb kerékpárok bérlésének ára 3000 forintnál kezdődik (kaució 5000 forint), az elektromos biciklik napi díja 6000 – 10.000 forint között mozog, 20 000 forintos kaucióval.

Bringás útvonal tippek: https://welovetiszato.hu/bringaturak-a-tisza-to-korul-a-csendes-avagy-kiskor

https://welovetiszato.hu/bringaturak-a-tisza-to-korul-tiszafured-tiszaderzs-tiszafured-naplemente-tura-30-km

https://welovetiszato.hu/bringaturak-a-tisza-to-korul-tanyatura

ÚJDONSÁG! Az idei szezonban már Kerékpáros Centrumunkban is bérelhető e-cargo bike, azaz elektromos rásegítéses teherkerékpár. A MASTIFF-al az egész család kényelmesen körbetekerheti a Tisza-tavat, hiszen egy elektromos töltéssel akár 70-80 kilométer is megtehető vele. Dobozában két kisebb gyerkőc tud utazni, a biztonsági övvel ellátott egyedi gyerekülésekben. De nem csak a kicsik élvezik nagyon a teherbringás száguldást, hanem a négylábúak is, hiszen akár egy nagyobb testű kutya is elfér az ülésben. Ha pedig a családból mindenki tekerni szeretne, az összes családtag csomagja is vígan belefér a szállítódobozba, aminek a kapacitása vetekszik egy kisebb autó csomagtartójával, hiszen a 250 literes dobozban akár 80 kilogrammnyi teher is könnyedén vihető.

 

2. Karcagi programok és látnivalók

A Nagykunság fővárosának is nevezett település kicsit messzebb, kb. 50 kilométerre található Tiszafüredtől.A település határában van egy kis gyógyfürdő. Az Akácliget Gyógyfürdőben télen csak a sátorral fedett úszó medencét és a kültéri gyógymedencét lehet használni, viszont március 15-én pénteken éjszaka is lehet fürdőzni este 10 óráig.

Karcagon van látnivaló bőven. Az egyik a lombkorona sétány, mely Karcag határában található kis tölgyerdőben lett kialakítva. A lombkorona sétány és tanösvény egész évben ingyenesen látogatható, az év minden napján. A 6 méter magas, 234 méter hosszú sétány 40 interaktív állomáson keresztül mutatja be az erdő élővilágát, a környék helytörténetét, tájtörténetét. A sétány közvetlen közelében pihenő padokat valamint a gyermekek szórakozását segítő, játszótéri játékokat is elhelyeztek. A Liget út végén találjátok meg a helyet, ahol ingyenesen lehet parkolni.

Munkácsy kiállítás

78 darab Munkácsy Mihály képből álló tárlat tekinthető meg Karcagon a vadonatúj Karcag Kincse Művészeti és Konferencia Központban, az Erzsébet Ligetben a stranddal szemben. A kiállítás megtekinthető 2024.03.02 – 2024.06.09. között szerda kivételével minden nap 10.00-18.00 óra között.

Munkácsy kiállítás Karcagon – Welovetiszato

Karcagi Zádor híd

A puszta közepén álló Zádor hidat valószínűleg még a környéken élők közül sem sokan ismerik a hidat, a történetét pedig végképp. Karcag és Nádudvar között, a puszta közepén áll ez a régi kőhíd, mely már nagyon régóta nem tölti be azt a funkcióját, amiért megépítették. Elfeledett úton, elfeledett híd…(korábbi írásunk: https://welovetiszato.hu/karcag-kevesbe-ismert-latnivaloi)
A híd Karcag felől arról az utcáról közelíthető meg, ahol a Gál-féle szélmalom is található. A város határától néhány száz méterre az út kettéválik, de egy tábla jelzi, hogy merre található a műemlékhíd. Tavaly elkészült a hídhoz vezető aszfalt út is, mely teljesen elvezet a hídhoz, így száraz időben akár bringával is meg lehet látogatni a Zádor hidat.

3. Hortobágy – programok, nyitva tartó helyszínek

Hortobágy turisztika attrakciói megújultak az elmúlt évben. Megújult a település központi része, a Vásártér, a pásztormúzeum, a Körszín, a Látogatóközpont és környezete, valamint a Csárdakert és a Vízi színpad. Új kiállításokkal bővült Hortobágy kínálata, ennek részeként a Mátai Ménes egy ménestörténeti kiállítással, a Látogatóközpont egy világörökségi értékek tartalomjegyzék szerű bemutatásával, a Pásztormúzeum a pásztorok és jószágaik életével foglalkozó interaktív kiállításokkal gazdagodtak, melyek a sűrített puszta élmény átélésére is alkalmasak (VR, és AR-tartalmak). Bővült az elektromos szállítójárműpark (e-buszokkal, e-rollerekkel), korszerű szekerekkel lehet utazni a pusztai fogatozás során.

Egy új közösségi térrel, kávézóval és Pusztai játszótérrel gazdagodott a HNP Látogatóközpont. Megújult a turisztikai arculat és új, korszerű turisztikai információs irodában tájékozódhatunk Hortobágy programlehetőségeiről, ahol meg is lehet vásárolni a jegyet a programokra.

Viszont Húsvétkor nyitják meg kapuikat az eddig zárva tartó létesítmények nagy része!

 

Hortobágyi Madárkórház

A sérült madarak gyógyításával foglalkozó intézet a hét minden napján 9.00 és 16.00 óra között várja a látogatókat. A kórházban a tavaszi hosszú hétvégén elengedik azokat a gólyákat, akik sérülés vagy betegség miatt nyár végén nem tudták elhagyni hazánkat.

Gólyaelengedés a Hortobágyi Vadasparkban – Welovetiszato

A HNP Látogatóközpont, a Hortobágy Infó és a Pásztormúzeum épülete előreláthatólag 2024. húsvét környékén fognak nyitni. A többi attrakció általában előzetes bejelentkezéssel látogatható. Jegyet a Tourinform Hortobágy irodájában lehet váltani, (nyitva szerda-vasárnap 8.00-16.00). Az iroda a Hortobágyi Csárda Kilenclyukú-híd felőli részében működik.

Hortobágyi Vadaspark (nyitva kedd-vasárnap)

A Hortobágyi Vadaspark előreláthatólag 2024. március 15-ig előzetes telefonos bejelentkezéssel (30/564-5773) látogatható. Az előzetes bejelentkezést követően – mely tehető 10.00 és 14.00 óra között keddtől vasárnapig – a vendégekért az egyeztetett helyszínre mennek ki a vadasparki kollégák és szállítják be őket a vadasparkba, majd a program végén vissza

Az extra szafari szolgáltatás a Hortobágyi Vadaspark fakultatív szolgáltatása, melyről a helyszínen a vadasparki kollégáknál lehet érdeklődni. Bővebb információ: https://www.hnp.hu/vadaspark

Hortobágy-halastavi tanösvény és Kisvasút (nyitva kedd-vasárnap)

A keskeny nyomtávú kisvasút 2024-ben – a korábbi pályasüllyedés következtében – nem közlekedik. A kisvasút mentén elterülő tanösvény szabadon látogatható, melynek feltétele a nemzeti parki belépőkártya megvásárlása, mely online a hnp.jegy.hu weboldalon vásárolható meg.

A Mátai Ménes istállói minden nap 16.00 óráig ingyenesen látogathatóak.

Mátai Ménes nyári tábor

Pusztai Állatpark (nyitva minden nap)

A Kárpát-medencében élő régi magyar háziállatfajtákat, azok tartásának különböző módjait és tárgyi eszközeit mutatja be. Az állatkert a hét minden napján 9.00 és 16.00 óra között várja a látogatókat. Belépőjegy az állatpark pénztárában vásárolható.
Bővebb információ: https://www.facebook.com/pusztaiallatpark/

4. Titkos tavaszi kedvencünk – Tiszaigari Arborétum

A tavaszi kinti programok közül a kedvencünk egy nagy séta a Tiszaigari Arborétumban. Az eredetileg sétakertnek létesült arborétum egy igazi kis ékszerdoboz. Széky Péter hadmérnök volt, aki 1867-ben elhatározta, hogy sétakertet telepít a birtokra elsősorban honos fákkal, cserjékkel díszítve a parkot. 1874-től fia, dr. Széky Péter folytatta ezt a nemes tevékenységet. A mai arborétum területét régen félkörívben, keletről és észak felől a Tisza-folyó egykori holtága, az Igari-tó karolta, nyugati szélén pedig az egykori homokbánya volt.

A sétakert telepítéshez főleg az Alföldön őshonos fafajok csemetéit használták fel – kocsányos tölgy, fekete nyár, fehér nyár, tiszafa, berkenye, majd később külföldről is szereztek be különböző fafajokat. Így lett itt az ország legnagyobb, egybefüggő mocsári ciprus erdeje, de találunk itt egy 400 éves Mátyás-fát is. A nemrég újonnan telepített tölgy fajtagyűjtemény mellett a Tiszaigari Arborétum útjai nagyon jó kirándulóhelyet biztosítanak az év minden napján. Télen védett a szelektől, nyáron hűvös, tavasszal madárcsicsergős, ősszel pedig ezer színben pompázó. Az arborétum kisebbnek számít a hazai arborétumok között, de épp elegendő méretű egy tartalmas, 1-1,5 órás sétához.

5. Poroszlói programok – Ökocentum, pallóutak

A kicsiket és nagyokat egyaránt rabul ejtő Poroszlói Ökocentrum 2024. március 15-én nyitja meg ismét kapuit a látogatók előtt. A 2600 négyzetméter alapterületű épületben minden érzékszervünk szerepet kap a Tisza-tó lebilincselő élővilágának megismerésében. Legyen szó háromdimenziós moziról vagy a fejünk feletti üvegalagúton átúszó halakról, bátran elmondhatjuk, hogy a látogatóközpont minden része felejthetetlen élmény. A hét hektáros parkban állatsimogató, vízi játszótér, kalandpálya, sövénylabirintus várja a gyerekeket. Kint és bent is érdemes elcsípni az állatok etetését.

Poroszlói pallóutak

Kettővel bővül a felfedezhető helyek száma a Tisza-tónál, mivel a Tisza-tavi Sporthorgász Poroszló térségében 2 teljesen új, cölöpökön álló pallóutat és stéget épített. Mind a két pallóút az Ökocentrum vízi megállójától jobbra, tehát Sarud irányába található.  A stégekről rengeteg madarat lehet látni a befagyott, jeges mederben, ahogy egy-egy lék, vagy be nem fagyott vízfolyás mellett állnak. Jellemzően szürke gémek, nagy kócsagok és persze rengeteg liba, kacsa és hattyú van.
Ha autóval érkeztek, akkor vagy a Fűzfa kikötő parkolójában érdemes hagyni a gépjárművet, vagy a szabadstrand parkolójában érdemes megállni.

 

Nyitva tartó éttermek

Mint azt már egy korábbi cikkünkben megírtuk, márciusban egyre több étterem és büfé nyit ki a Tisza-tónál. Tiszafüreden a bringás útvonal mentén nyitva van a Molnár Vendéglő, Asta Pasta Pizza-és Tésztabár, Nopara Gyógysertár, a strandnál a Barátkozó Vendéglő és a Terasz Bisztró. Poroszlón ha lehajtatok a gátról, a központban szinte már minden nyitva van: Sarokház Cukrászda, Aranyosi Dombi Udvarház, Nádas Grill bár, Füzes sajtműhely, Poroszlói Rétesház, Kormorán Étterem és a Fűzfa Hotel étterme is.

Viszont Poroszló és Kisköre között a gát melletti büfék és éttermek még nem nyitottak ki. Sarudon a Sulyom Tájéterem egy kis kitérővel érhető el. Legközelebb Kiskörén a Hallépcső melletti Lépcső Bisztróban lehet egy kicsit megpihenni és feltöltődni. Abádszalókon a település központjában van néhány büfé nyitva, Abádszalók és Tiszaörvény között tudomásunk szerint a büfék még zárva tartanak.

Ha Karcag fele veszitek az irányt, akkor Berekfürdőn nem érdemes kihagyni a strand mellett található Park Éttermet, vagy pedig Kunmadarason érdemes betérni a Ferdinánd Bisztróba.

Hortobágyon nyitva van a Hortobágyi Csárda, valamint az egyeki leágazásnál a Patkós Csárda.