Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Bringatúrák a Tisza-tó körül: a “csendes” avagy kiskör

bcsheinz
·
2019. június 29.
Bringatúrák a Tisza-tó körül: a “csendes” avagy kiskör

Két keréken a Tisza-tó körül

 

Miért “csendes”? Mert a 33-as főúttól északra eső gátszakaszon alig van forgalom. Vagyis szinte nincs. nem, vagy alig találkozhatsz autókkal, motorosokkal, más bringásokkal. De láthatsz olyat, amit a klasszikus nagykörön szinte soha: rengeteg őzet, ritka vagy ritkán látható madarat, érintetlen ártéri területeket, virágos réteket.

Tekertünk egy bő 50-est, hogy megmutassuk nektek a Tisza-tó azon részét, amelyet valamiért elfelejtenek ajánlani a túraszervezők, weboldalak, blogok. Pedig a Poroszló-Ároktő-Tiszacsege-Tiszafüred szakaszt  nagyon megéri bejárni, egészen más arcát ismerhetitek meg a Tisza-tónak.

Ha Tiszafüredről indultok felfelé (azaz folyásiránnyal szemben a jobb parton), akkor Tiszacsege lesz az első lakott terület, amelyet érintetek, ez egyben a leghosszabb, 25 km-es érintetlen bringaút a Tisza-tónál. Balra a Tisza olykor felsejlik az ártéri erdőn keresztül, sok lápos-morotvás terület van, csodás madárvilággal. Jobbra kb. félúton (olyan 10-11 km környékén) van a fokozottan védett Görbe-erdő, ahol érdemes egy pillanatra megállni. Nyáron különösen érdekes a vízparti rész és az erdő közötti bogár és madárforgalom, mintha egy őrülten forgalmas autópályát kellene kereszteznünk. Tiszacsegén komppal kell átkelni a túloldalra, de mielőtt behajóznátok, érdemes megnézni a komp mellett álló, mára már kiszáradt hatalmas fűzfát. Ez akkora, de akkora fa, hogy ilyet ritkán látni.

A másik fő attrakció a Tiszacsegei Halászcsárda, amely az egyik legjobb a Tisza-tónál, ez az út fele, ha megéhezik valaki, itt egyen, jó lesz :). Be lehet tekerni Tiszacsegére is, pár km csak, de az majd egy másik cikkben lesz…

A kompolás párszáz forint (pénzt vigyetek!), a túloldalon nem kell bemenni Ároktőre, el kell fordulni a gáton balra. Itt jön az út döcögősebb része, az eddig príma aszfaltút, hát finoman szólva romossá válik, majd az utolsó tíz km-en murvás, kavicsos lesz (ami egyébként még mindig jobb, mint a tört aszfalt).

A Tisza folyásirányával haladunk és ez az a szakasz, ami akár a NatGeo-ban is megállná a helyét. A szinte érintetlen ősvadon, bizalmaskodó állatokkal, illatos rétekkel. Az egerészölyvek számolását 37-nél feladtuk, de az út közepén legelő őz, aki megvárta, hogy tőle 10 méterre satufékkel álljunk meg, vagy az őzgidával komótosan lépkedő őzmama, a fejünk felett talán egy méterrel átrepülő kócsagok felejtethetetlen élményt adnak, a “nagyvadak” mellett rengeteg énekesmadarat, kormoránt, fácánt láthatunk. Mivel itt ritkábban kaszálják a gátoldalt, az illatozó rétek mellett tekerhetünk szinte végig.

Balra a Tisza-tó legszebb ártéri területei, a tiszadorogmai strand, mint egy tengerszem, a tiszavalki morotva… az irtások, az elöntött területek. Aki szereti nézni a “semmit”, pontosítunk: aki szereti nézni a természet kaotikus harmóniáját (van ilyen?!) annak ez lesz A TUTI útvonal.

Fontos infok:

  • Táv: 50-55 km
  • Rövidítés: Egyek-Tiszadorogma közzötti komppal, 20 km spórolható
  • Bringa: trekking vagy monti. Országúti vagy sportosabb bringával nem ajánljuk!
  • Enni-inni: Tiszacsegei Halászcsárda, Tutajos Vendéglő – Tiszabábolna, Tiszavalk kikötő
  • Bringás segítség, szevíz: nincs
  • Víz utánpótlás lsd. enni-inni
  • Jó, ha van nálad: távcső, fényképező, szúnyosgriasztó spray és defeketjavító készlet

A túrát a CsepelBike támogatta. Kösz nekik! 🙂

Címkék:
  • kerékpártúra