Welovetiszato
Welovetiszato
 • heti program
 • Podcast

Munkácsy kiállítás Karcagon

Galkó-Fenyves Barbara
·
2024. március 1.
Munkácsy kiállítás Karcagon

Munkácsy kiállítás a Karcag Kincse Művészeti Központban

78 darab Munkácsy Mihály képből álló tárlat tekinthető meg Karcagon március 2-tól a most nyíló Karcag Kincse Művészeti és Konferencia Központban, az Erzsébet Ligetben a stranddal szemben. A kiállítás megtekinthető 2024.03.02 – 2024.06.09. között szerda kivételével minden nap 10.00-18.00 óra között.

2005 óta ez a negyvennyolcadik kiállítás, amely Pákh Imre magángyűjtő Munkácsy képeiből nyílt meg. A lenyűgöző festményeken kívül egyedi grafikai lapok, albumok, rajzvázlatok is megtalálhatók a kiállítási anyagban.

Karcag Kincse Művészeti és Konferencia Központ

Az időszaki kiállítás helyszíne a Karcag Kincse Művészeti és Konferencia Központ, amely a 2015. évi Milánói Világkiállítás magyar pavilonjának, a Sámándobnak az újjáépítésével valósult meg, melyet 7 évvel a hazahozatala után adták át 2024.02.29-én . A több mint 2300 négyzetméteres, öt szintes épületben a tervek szerint számos kulturális, művészeti és egyéb rendezvényt szeretnének a jövőben megvalósítani.

Pákh Imre és Munkácsy Mihály

Munkácsy Mihály az egyik legnagyobb magyar festő. A Pákh Imre magángyűjteményéből válogatott műalkotásokon keresztül a teljes festői pálya megismerhető, az ifjúkori rajzoktól kezdve a kiforrott alkotásokon, portrékon, tájképeken, szalonképeken át a kései művekig. A lenyűgöző festményeken kívül egyedi grafikai lapok, albumok, rajzvázlatok is megtalálhatók a kiállítási anyagban, amely segítségével végig kísérhetjük Munkácsy Mihály különleges művészetét. A tárlaton 78 kép tekinthető meg.

Pákh Imre 2009-ben létre hozta a Munkácsy Alapítványt azzal a céllal, hogy az érdeklődők minél szélesebb körben megismerjék a festőművészt és alkotásait. További célja egy Munkácsy kulturális központ létrehozása, Munkácsy hagyatékának, magánlevelezésének feldolgozása és a lehető legteljesebb közkinccsé tétele, valamint fiatal kortárs művészek támogatása.
Az Amerikában élő gyűjtő a 90-es években vette meg első Munkácsy képét (a Ballada című festményt), amikor az aukciós házaknál elkezdtek megjelenni Munkácsy-képek. Amikor már 28 képre tett szert, akkor elvitte a képeket a Nemzeti Galériába egy kiállításra. Azóta a festmények itthon maradtak és nem is fognak vissza menni Amerikába. A gyűjtemény folyamatosan bővül, Karcagon jelenleg a gyűjtemény összes, vagyis 78 darabja tekinthető meg.

 

Jegyárak

 • Teljes árú belépődíj: 4.900 Ft
 • Kedvezményes belépődíj (diák, nyugdíjas, pedagógus): 3.900 Ft
 • Csoportos jegy, felnőtt (10 fő felett): 3.900 Ft
 • Csoportos diák- és nyugdíjasjegy (10 fő felett): 3.500 Ft.
 • Diákcsoportok esetén 10 felett 1 fő kísérő ingyenesen látogathatja a kiállítást.
 • Családi jegy (2 felnőtt, 1-2 gyerek): 12.000 Ft (minden további gyermek 2.000 Ft/fő)
 • Tárlatvezetés (10 fő felett): 10.000 Ft. Előzetes bejelentkezés alapján.
 • Fotójegy: 1.500 Ft
 • Díjtalan belépő: 0 Ft (6 éves korig)

Karcagi lakosoknak a belépődíj végösszegéből 10% kedvezmény jár. (A kedvezmény a tárlatvezetésre és a fotójegyre nem vonatkozik.)

Nyitva tartás

A kiállítás megtekinthető szerda kivételével minden nap 10.00-18.00 óra között.

A kiállításon a munkatársak tarthatnak tárlatvezetést, előzetes regisztrációt követően, díj ellenében. Jelentkezés: https://karcag.hu/munkacsy/index.html#form4-6

Kapcsolat

Tel: 06-30/317-6818

E: karcagkincsekozpont@gmail.com