Welovetiszato
Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Bringatúrák a Tisza-tó körül: Tanyatúra

bcsheinz
·
2019. november 17.
Bringatúrák a Tisza-tó körül: Tanyatúra

Két keréken a Tisza-tó körül

Kaptunk még egy bónusz tavaszi napot november közepére és kaptunk kölcsönbe a Csepel Kerékpártól egy csúcsszuper bringát. Az elmúlt hetek esős időjárása nem tett jót a bringás lelkünknek, így a kötelező városi tekergésen kívül nem jutottunk ki sehova. A jó idő viszont meghozta a felszáradt utakat, a kedvet és elmentünk egy izgalmas túrára.

 

Hacsak nem akarsz menni egy 3 órán belüli időt a töküres gáton a Tisza-tó körül, akkor novemberben már nem annyira izgi a tó körbetekerése. A kopasz fák, csatakos szántók és minimum az ellenszél miatt csípős hideg nem teszi sem látványossá, sem kényelmessé a szokásos utakat. Ilyenkor ősszel a széltől védettebb, kicsit zártabb és más hangulatú túrák vonzóbbak.

Több opció is van, körbe lehet tekerni a településeket, ám ez még  Tiszafüred esetében is csak pár km bringázást jelent, nem kihívás. Vagy el lehet indulni a rétek szántók felé, mert ősszel nagyon más arcát mutatja a vidék, mint nyáron, amikor a betakarítás előtt álló táblák miatt a kék égen és a mellettünk húzódó zöld falon kívül semmit nem látunk. Az aratást követően azonban kinyílik a vidék, az üres szántókon, kaszálókon egy rövidebb túrán is őzeket, ragadozó madarakat, rengeteg libát és darvakat láthatunk. De nem csak a vadak és az őszi melankolikus vidéki hangulat a megkapó, hanem a réti utak mentén álló kunhalmok, hodályok, tanyák, porták, lápok és tavak is izgalmas felfedezni valót rejtenek.

Csepel Deepspace kerékpárral mezőre? Ágyúval verébre?

Hát nem erre kaptuk kölcsönbe, hogy finoman fogalmazzunk 🙂 és nem is erre való. A Deepspace egy “sunyi” sleeper bringa (az autós kifejezést arra használják, ha egy autón kívülről elsőre nem szembetűnő, hogy milyen technika rejtőzik mögötte), nagyon könnyű vázzal, döbbenetes fékekkel és hajtásrendszerrel. A Deepspace egy országúti képességekkel bíró, vagy nagyon jól járható földútra való túrabringa. A DT Swiss felnik a csúcskategóriát képviselik, ennek megfelelően szuperkönnyűk és áramvonalasok. A Schwalbe gumik bár a címkén “mindenesek” inkább aszfaltra, semmint földutakra valók, de meg sem kottyant nekik a kiképzés. A Shimano felsőkategóriás hidraulikus tárcsafék szaltósan hatékony, azaz ha nagyot rántasz az elsőn, garantált az átfordulás, jól adagolva kijön az első keréken megállás emelt hátsókkal, cserébe viszont nagyon hangos (csengő nem kellett), ami a természetjáráshoz nem túl előnyös. Feltűnő a rengeteg csavar a bringán, ezek helyére lehet felaggatni a málhát, így a mezőről haza lehet térni egy komplett őzbakkal. Vicceltünk, komolyabb túrákat le lehet vele nyomni, mindennek van helye. Becsületből meghajtottuk aszfalton is, a 42 km/h (kis ellenszélben) csúcssebességet sikerült vele elérni, amit még a saját Csepel Royalunkkal, virsligumival sem mindig tudunk összehozni. Ez egy nagyon jó kerékpár, ha nem lenne már otthon 5 másik, beférne a garázsba…

5 tipp tanyatúrákhoz a Tisza-tó körül

Bármelyik Tisza-tó menti településről elindulhatsz a másik (mármint a vízzel ellentétes) irányba, mindenhol a régmúlt és az új idők gazdálkodásának, életének nyomait találod meg. Fogod szeretni, pár jó tanács…

#1 Ne csodálkozz, ha légvonalban csak pár km-re vagy a településtől, mégis tekertél már vagy 20 km-t. A réti utak megkerülik a nagyobb táblákat, így “szögletesen” közlekedve  bizony sok km-t kell beletenni.

#2 Induljunk ki abból, hogy nem jársz ki hetente az MTZ-vel, így nem ismered az utakat betéve, eltévedni pedig szinte könnyebb, mint egy sűrű erdőben. Ne keress tájékozódási pontokat, mert még 100 méter és már úgysem látod, helyette bámuld a földet, mert amerre friss traktornyom van, arra haza fogsz találni.

#3 Legyen feltöltve a mobilod, mert legrosszabb esetben nyitsz egy térképet, válts műholdas nézetre és már látod is, merre vannak az utak (a normál nézeten nem láthatók a földutak, csapások).

#4 NE MENJ BE egy tanyára, portára, majorságba se, hacsak valaki nem invitál be. Bazi nagy és mindenre felkészült ebek bárhonnan előbukkanhatnak és ha még fel is tudsz pattanni a bringára, nincs esélyed a földutakon. (És ne menj szarvasmarhák közé bringával… ők fognak győzni.)

#5 Ha belefutsz kedves emberekbe, akik sajttal, friss tejjel, kútvízzel, gyümölccsel, pálinkával kínálnak fogadd el, szívesen adják.

+1: friss szántáson átvágni mazochizmus, művel földön pedig illetlenség

Mit rejt a vidék?

Kunhalmok: szabályos nagyobb kupacok, amelyek jelentősen kiemelkednek a környezetükből. Jellemzően honfoglalás előtti temetkezési és rituális helyek, de sok halom egyszerűen csak határhalom volt, azaz területet jelölt. Jellemzően nincsenek művelésbe bevonva, füves a tetejük és természetes kilátóként működnek.

Régi épületek: hodályok, istállók, tanyák és középületek. Igen, tanyasi iskolák, kápolnák is akadnak a rétek-mezők között. A balesetek elkerülése érdekében az épületekbe nem szerencsés bemenni… Történetükről vajmi keveset tudni, de találtok köztük érdekeseket.

Csatornák, lápok: természetes akadályok, amelyeken soha ne akarjatok átkelni, jobb megkerülni őket.

Halastavak: elég sok van belőlük a környéken, jobb nem bolygatni a környezetüket, nehogy összetévesszenek benneteket rosszban sántikálókkal.

 

A túrát a CsepelBike támogatta. Kösz nekik!

 

Címkék:
  • kerékpártúra