Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Gyere a Tisza-tóra, napos-fagyos hétvége jön! Túrázzunk! :)

bcsheinz
·
2021. február 9.
Gyere a Tisza-tóra, napos-fagyos hétvége jön! Túrázzunk! :)

Gyere a Tisza-tóra, mert be lesz fagyva… és az gyönyörű!

Nagyon hideg lesz éjszakánként a következő napokban és nappal sem megy 0 fok fölé a hőmérő higanyszála. Erre vártunk egész télen, kitárul a Tisza-tó, szinte bárhova eljuthatunk!  Gyere velünk a jégre, gyere a Tisza-tóra! Adunk pár tippet, merre érdemes menni, mit érdemes csinálni és hol érdemes megállni. Az éttermek még mindig zárva vannak, de elvitelre több helyen is választhatsz a remek fogások közül.

Családdal, barátokkal, kutyával, de akár egyedül is elindulhattok a Tisza-tó körül egy jó sétára. Mutatunk 5 jó útvonalat:

#1 Kiadós túra Abádszalók-Tiszaderzs között – félnapos túra, táv 20-25 km (oda-vissza, letérésekkel)

Az Abádszalók-Tiszaderzs táv 10 km a gáton és közben több helyen is le lehet térni megnézni pár érdekességet, így akár egy közepes távú, 25 km-es túra is összejöhet. Ezen a gátszakaszon télen kevesen járnak, így rengeteg madarat lehet látni a befagyott, jeges mederben, ahogy egy-egy lék, vagy be nem fagyott vízfolyás mellett állnak. Jellemzően szürke gémek, nagy kócsagok és persze rengeteg liba, kacsa és hattyú van. Sokkal közelebb mehetünk hozzájuk, mint az év bármely időszakában. Nem csak vízi madarakra számíthatunk, a gát oldalában gyakran láthatunk ölyveket, kékes réti héját, olykor sast is. A gyakoribb madarakról nem is beszélve. Az igazán szerencsések rókát, őzet, de akár vidrát is láthatnak. Utóbbit inkább alkonyatkor, naplemente környékén vagy kora hajnalban.

A gát belső oldalán (azaz nem a víz felé) az Érfűi-főcsatorna szivattyútelepét érdemes megnézni, mert igazán impozánsak a gépteremben tornyosuló szivattyúmotorok. Vigyázat, üzemi terület, csak az épület engedélyezett részei közelíthetők meg! Még egy épület lesz út közben, ez a IV-es öblítőcsatorna zsilipjénél álló kisebb épület mutatja meg, hogy ott kell letérni a gátról a Tisza felé és egy remek, 2 km-es sétaút vár rátok a csodás Szalóki-holtág partján.

Pakolni úgy kell, mintha kéktúrázni indulnátok, út közben és a két településen sem lesz nyitva vendéglátóhely, tehát enni-innivaló legyen nálatok!

#2 Tiszafüred-Tiszaörvény – 2 órás séta forralt borral, füstölt halas szendviccsel

Ha inkább sétára vágytok és közben jól esne egy forralt bor vagy egy finom szendvics, akkor a Tiszafüred-Tiszaörvény táv az egyik legalkalmasabb erre.A két település között van az Örvényi-morotva, amely télen is az egyik legszebb része a Tisza-tónak (már amit partról meg lehet tekinteni)  Tiszaörvényen megnézhetitek a gát oldalából induló függőcsatornát, amely az ország egyetlen függőcsatornája, a történetéről itt olvashattok többet.  A csatorna előtt álló szivattyúház is szép ipartörténeti emlék, de inkább nézzetek a víz felé: ezen a “sarkon” a Tisza úgy kanyarodik, hogy mindkét irányba messzire ellátni, látványos partszakasz, érdemes megállni, akár lemenni a kikötőbe és ilyen képeket lőni.  Tiszafüreden a Zöldbéka Étterem food truckja vár mindenkit, aki séta közben egy finom puncsra vagy forralt borra vágyik. Tiszaörvényen pedig a Hableányból hozhattok el egytálételeket, akár halászlét is

#3 Kisköre Hallépcső – egy gyors vizit, fél órás program

A hallépcső ebben az időszakban azért érdekes, mert nagyon kevés víz van benne és itt nagyon szembetűnő a téli és a nyári vízszint közötti különbség. Jelenleg viszont a magas vízállás miatt az alvíz (a vízlépcső alatti víz) visszaduzzasztja a hallépcsőt, így annak alsó része víz alatt van. Elvileg a hallépcső mellett lesétálva, majd a folyó partján visszajutva kb 4 km-es túra tehető meg, de ez most maximum 2 km és akkor már kitekeregtétek magatokat a fahidakon is. A Hallépcsőt bemutató táblánál érdemes lemenni a másik irányba, a felvíz felé. A földnyelven (amit néhányan szeretnek szigetnek hívni :)) van egy nagyon jó kis stég, ahonnan az egész Abádszalóki-öblöt be lehet látni és jó fotókat lehet készíteni. Itt találjátok a hallépcsőt.

#4 Séta a Tisza-part ártéri erdőben – 2 órás séta + egy átkelés a Tisza-hídon a Tisza-tó egyik legjobb halészléjéért

Egy kevésbé ismert túra útvonal a Tisza-híd Tiszafüred felé eső oldalán az ártéri erdőben vezet. Mivel az utat a horgászok és a vadászok járták ki, ezért enyhe időben nagyon-nagy a sár, de az ártéri erdők csendje, illata, hangulata kárpótol minket. Az egyik legjobb Tisza-tavi megállóhoz lehet eljutni, a Kis-Füredi fokig, ahol nyáron nagyon sok vízi túrázó meg szokott állni, télen pedig  homokpadon üres kagylóhéjakra lehet vadászni. Az ösvény a Tisza-híd tiszafüredi oldalán kezdődik, majd elkanyarodik egy régi omladozó raktárépület mellett. Bátran továbbmehettek, kb. 1 km múlva eléritek a IX-es öblítőcsatorna zsilipet és hidat, itt haladhattok tovább az ártér felé. Bővebb leírást itt találtok.

#5 Tiszavalk és Tiszabábolna közötti szakasz

A Tisza-tavi Madárrezervátum területét lehet érinteni ezen a szakaszon, itt viszont a gát nagy részén nincs aszfaltozott út. Tiszabábolnán a Szaljai Holt-Tiszához is érdemes elsétálni, utána pedig a Tutajos Vendéglő, étterem finomabbnál-finomabb fogásaiból tudtok válogatni, természetesen csak elvitelre. Tiszabábolna egyébként is jó program, például az előbb említett étetrem utcája tele van takarosa, felújított régi parasztházakkal, az onnan kb 2 km-re lévő szabadstrandon pedig a horgászokkal lehet jókat beszélgetni, ha unjátok a csendet.

Gyere a Tisza-tóra, vár egy jégtúra… ha szerencsénk lesz!

Egyelőre bizonytalan, lesz-e szervezett jégtúra, de ha igen, beszámolunk róla, figyeljétek a hírfolyamunkat. Egyedül, képzett vezető. vagy megfelelő helyismeret nélkül ne vágjatok neki a befagyott víznek!

Itt rengeteg információt találtok arról, hogy milyen óvintézkedésekre van szükség, ha a jégre mentek.

Címkék:
  • ártéri túra,
  • jégtúra