Welovetiszato
Welovetiszato

Jégtúra a Tisza-tavon. Jönnek a fagyok, óvatosan a jégen!

bcsheinz
·
2021. január 6.
Jégtúra a Tisza-tavon. Jönnek a fagyok, óvatosan a jégen!

Jönnek a kemény éjszakai fagyok, kis szerencsével lesz jégtúra a Tisza-tavon és korizni is lehet pár helyen!

A téli programok csúcsa a jégtúra a Tisza-tavon és persze a korizás. Az előző években mindig volt pár nap, olykor tartósan pár hét is, amikor a kemény mínuszok miatt vastagra hízott a jégpáncél. A 15-20 centis jég pedig már biztosan megtartja az embert, így neki lehetett vágni az ártérnek és bejárni azokat a területeket, ahova a többi évszakban el sem lehet jutni. A téli túra azonban nem veszélytelen, a Tisza-tó ebben sem “átlagos” vízfelület. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Hol és mikor T I L O S  jégre lépni (ez alól nem kivétel még a szervezett jégtúra a Tisza-tavon sem!)?

Akár szervezett, akár privát, a jégtúra a Tisza-tavon nem veszélytelen!

A Tisza folyón (öblözeteiben, kikötőiben, műtárgyai környékén), valamint a folyó és csatorna torkolatnál képződött jégre lépni soha nem szabad!

Műtárgyak közelében, átmeneti tározókon, használatban lévő csatornákon (öntöző csatornákon) a jégre lépni szintén tilos.

Ér, patak befolyások környékén vagy azok medre felett ne lépjetek a jégre!

Magas vízállásnál befagyott, de vízszint csökkenés miatt “lebegő” (a víz kiment alóla) jégpáncélra lépni tilos, bármilyen vastag is!

Feltorlódott, szél által összefújt, törmelékes (fa, hulladék, stb) és újrafagyott jégtorlaszra, torlódásra, mozgó jégre lépni tilos!

“Jegesmedvézni” (stabil, vastag, de úszó vagy úsztatható jégtáblán) tilos!

Alkonyattól pirkadatig, illetve korlátozott látási viszonyok között (köd, hófúvás, eső) jégre lépni, ott éjszakázni tilos!

Bármilyen járművel jégre hajtani tilos (beleértve kerékpárt is – máshogy jelentkezik a terhelés)

Az 5 legfontosabb tudnivaló a Tisza-tó, Tisza jegéről

#1 A folyóvizeken vékonyabb jégréteggel kell számolni a folyó medrének beszűkült helyein az áramlatok miatt, a víz sodorvonalában, a folyókanyarulatok külső oldalán, a sebes folyású vagy kőszórásos szakaszokon, a meredek partszakasszal rendelkező folyószakaszokon.

#2 A fagyásban lévő jég a következőképpen terhelhető: kb. 8 cm vastagságú jég -> egy felnőtt, kb. 12 cm vastagságú jég -> egy csoport illetve sportolásra alkalmas, kb. 18 cm vastagságú jég -> szánkók, fakutyák

#3 Még a legedzettebbek sem bírnak ki a jeges vízben 15 percnél többet: ennyi idő alatt kell a segítségnek megérkeznie, különben annak, aki jég alá került, már nem sok esélye van a túlélésre. ha jégre lépsz, mérd fel, megéri-e?

#4 A sűrű hótakaró alatt a jég vékonyabb, olvadáskor pedig a jégtakaró teherbíró képessége akkor is csökken, ha vastagsága változatlan marad.

#5 A jégen léket vágnak a horgászok, akik kötelesek lennének a jégmentessé vált területet távolról felismerhető módon megjelölni, illetve körülhatárolni. Ez azonban legritkább esetben történik meg szakszerűen.

Ha megtörtént a baj…

  • Azonnal feküdjünk hason a jégre minél nagyobb testfelülettel, lehetőleg arccal a part felé és lassú, nyugodt mozdulatokkal – mindig a lehető legnagyobb testfelülettel – a legközelebbi biztos pontot hason csúszva elérni és kússzunk a part felé.
  • Azonnal tárjuk szét karjainkat és ejtsük magunkat előre.
  • Minden lehető eszközzel (pl. a bot keresztbe fordítása) akadályozzuk meg, hogy a jégfelület alá csússzunk, vagy lemerüljünk a vízbe.
  • Beszakadás esetén a kerüljük a felesleges mozdulatokat – félve a kihűléstől – , ezáltal megőrizve a ruházatunkban lévő szigetelő légréteget.
  • Igyekezzünk a lábunkkal az ellenkező irányban lévő jég szélét elérni és a part felé előrelökni magunkat, illetve segítséget kérni.
  • Ha lesüllyedtünk a jég alá, próbáljuk szemünket nyitva tartani és felfelé (a világosság felé) nézni. Ha a jég hóval fedett, akkor a közelben lévő jégtörés helyét a beeső fénysugár alapján fel lehet ismerni, és el lehet érni.
  • Ha a jég újra beszakad alattunk, vágjunk magunknak utat a part felé addig, míg ki nem jutunk a partra, vagy teherbíró felülethez nem érünk.
  • Ha partot érünk, azonnal menjünk meleg helyre, szárítkozzunk meg, testünket töröljük szárazra, igyunk forró, meleg italt. Kávé, alkohol fogyasztása tilos!

Ha jól ráijesztettünk mindenkire, jöhet egy jégtúra a Tisza-tavon?

Többször voltunk már mi is jégtúrán és nagyon élveztük. Sajnos az idő nem mindig kegyes, hol nincs elég jég, hol van bőven, de az időjárás nem alkalmas. Néha ki lehet fogni szikrázó napsütést és vastag jeget, akkor igazi csodaprogram a jégtúra a Tisza-tavon. A túrák útvonala és hossza változó, a rövidebb, 2-3 órás túrák mellett vannak félnaposak is. A legkönyebb és legegyszerűbb túrák a tiszafüredi Holt-Tisza és a folyó közötti területen zajlanak, a nehezebb, hosszabb programok pedig a poroszlói medence különböző területein.

A szervezett túrák biztonságosabbak, mint az egyéni próbálkozások. A túravezetők nemcsak a területet ismerik jól, de fel vannak készülve az aktuális jég és időjárás helyzetből, illetve megfelelő fizikummal rendelkeznek, ha segíteni kellene valakinek. Ismerik a bajba jutás esetén alkalmazandó protokollokat, illetve maga a csoport is több segítséget tud nyújtani.

Egyedül, helyismeret nélkül semmiképp sem javasoljuk, hogy akár csak egy métert is tegyen valaki a jégen. Kisebb csoportban, saját szervezésben csak akkor, ha van kellő helyismeret, felszerelés és felkészültség.

Itt olvashattok korábbi túrákról. És Itt is.

 

 

Ma van!

Nincsenek mai programok.

Programnaptár

2024július

h
k
sz
cs
p
sz
v
1
2
3
4
5
6
5
15
16
17
18
22
23
24
25
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
heti program
Címkék:
  • jégtúra