Welovetiszato
Welovetiszato

Téli túra a Tisza-tó partján 2. – Tiszafüred ártéri erdeje

Galkó-Fenyves Barbara
·
2021. január 29.
Téli túra a Tisza-tó partján 2. – Tiszafüred ártéri erdeje

Téli túra a Tisza-tó körül – Tiszafüred, Kis-Füredi fok, Tiszaörvény

Előre szólunk, hogy a mostani Tisza-tavi téli túra ajánlónk gumicsizmás program! Egy korábban megjelent téli túra programajánló  cikkben 5 biztonságos túra útvonalat javasoltuk Nektek, akkor az elsőt, a Tiszaderzs-Abádszalók közötti szakaszt teljesítettük is. Egy másik általunk ajánlott téli túra útvonal a Tisza-híd Tiszafüred felé eső oldalán az ártéri erdőben vezet. Az út egyik részén egészen  Tiszaörvényig is el lehet jutni. Mivel az utat a horgászok és a vadászok járták ki, ezért enyhe időben nagyon-nagy a sár, de az ártéri erdők csendje, illata, hangulata kárpótol minket. A Tisza-tó ilyenkor csendes, csak a horgászok és a madarak hangja zavarja meg a tájat. Ezért is különleges élmény egy téli túra a Tisza-tó körül, mert ilyenkor egy teljesen más arcát mutatja a Tisza-tavi természet.

Indulás

Ha a gyalogtúrára autóval érkezünk, akkor azt érdemes a Fehér Amúr Halászcsárda parkolójában hagyni. Az ösvény a Tisza-híd tiszafüredi oldalán kezdődik, majd elkanyarodik egy régi omladozó épület mellett, melyet a hídról is lehet látni. Már az út elején elég sok horgász beugró van, innen lehet látni a régi hajó roncsot is a part mellett és a túloldalon a Fehér Amúr Halászcsárda épületét. Később a földút ketté ágazik, az egyik része a Tisza folyó mellett kanyarog, a másik pedig átszeli az ártéri erdőt. Érdemes az elsőt választani, mert itt az ösvény avarral fedett és így annyira nem tapad a sár a csizmánkra, valamint nagyon szép kilátó helyek vannak a Tiszára.

Téli túra megálló  – Kis-Füredi fok

Szerintünk ez az egyik legjobb hely a Tisza-tónál, itt ér ki a Tiszafüredi szabadstrandtól induló csatorna a Tiszára és itt van egy kis homokos partszakasz, ami egy igazi kis fürdőző paradicsom! Most a zsilip, ami a vizet elzárja a Füredi-öböltől le van engedve. Nyáron itt nagyon sokan lubickolnak, kenusok és hajósok kedvelt Tisza-tavi megállója ez a kis part. Most csendes, a csatorna vize hidegebb időkben be is van fagyva. Ami belerondít a tájképbe, az a túloldalon folyó építkezés.

Két út van előttem…

Ha a zsilipen átsétáltok, akkor 2 irányba is tudtok menni. Ha jobbra mentek, akkor a folyó mentén egészen Tiszaörvényig el lehet sétálni, bár az ösvény olykor elvész, de ha jobbra van a Tisza, akkor minden rendben, Tiszaörvény a következő megálló :). Balra viszont vár az igazi vadregényes tiszafüredi ártéri erdő… Ezen a részen sok a vad, ezért vadászleseket is fel lehet fedezni az út mentén. Itt viszont vigyázni kell, mert az ösvény egy idő után elvész a rengetegben, de ha jó a tájékozódó képességetek, akkor nem nagyon fogtok eltévedni 🙂 A Tiszaörvény felé vezető út sokkal kijártabb, nagyon sok a horgász beálló és az út a tiszaörvényi Kormorán Kikötőnél végződik.

Enni-inni túra után vagy közben

A Fehér Amúr nyitva van, a téli túra végeztével biztos jól fog esni egy finom halászlé mindenkinek (a pandémiás szabáélyok miatt viszont csak elvitelre adnak ételt, erre figyeljetek!).

Egy másik jó túra útvonal a Tiszaderzs-Abádszalók közötti szakasz.

Ma van!

Programnaptár

2024június

h
k
sz
cs
p
sz
v
27
28
29
30
31
1
6
3
4
5
6
7
10
11
12
13
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
heti program
Címkék: