Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Programajánló

  • Időpont:2020. június 6. - 2020. június 7. 08:00 - 16:00
  • Belépődíj:Ingyenes

Sajnos a strandolós idő még várat magára, de amíg várjuk a 30-40 fokos meleget, addig is van néhány tuti jó program ajánlatunk a Hortobágyon.

A Hortobágyról általában az embereknek a puszta, a 9 lyukú híd és a lovak jutnak az eszébe. Na az utóbbiból a Mátai Ménes területén elég sokat láthatunk, mivel a hely 270 lovával Magyarország egyik legjelentősebb lótenyésztő központja. Vannak itt nemzeti kinccsé nyilvánított nóniuszok és sportlovak is, akik alig várják, hogy megsimogassák őket ? Az istállók kinyitottak és a pusztai kocsikázás is újra indult,  plusz az elmúlt hetekben sok kiscsikó született, őket is meg lehet látogatni.

Ha szeretjük a szárnyas állatokat is, akkor 2 célpont a legmegfelelőbb, a Hortobágyi Madárpark és a Hortobágyi halastavak.
A madárpark területén található a madárkórház, ahol nagyon sok sérült madarat gondoznak és ha szerencsénk van, elkaphatunk egy kisebb műtétet, vagy megleshetjük a madarak etetését is.
Az udvar igazi madár Kánaán…kisebb – nagyobb ketrecekben időznek a füles baglyok, akiknek a szemük még jobban kikerekedik, ha közelebb megyünk hozzájuk, vagy az uráli bagoly, aki úgy viselkedik, mint egy mérges macska – szinte felborzolja a tollait – , ha le akarjuk fotózni. Na de ne hagyjuk ki a park „sztárját” sem, Negrót a beszélő hollót, akit muszáj szóra bírni! Menjünk be nyugodtan a nagy madár ketrecbe is, ahol aztán tényleg mindenféle madár fellelhető : van itt réti sas, parlagi sas, gólyák hada és még sorolhatnánk.

Ha a szabadban szeretnénk madarakat látni és közben szívesen vonatoznánk egy jót, akkor a Hortobágyi halastavakat kell célba venni. Itt amúgy több mint 300 madárfajt tudunk meglesni.
A területen tanösvényt alakítottak ki, mely gyalogosan, kerékpáron, de akár (a mára már muzeális értékűvé vált) kis vonattal is felfedezhető, mely az egykori iparvágányokon, a halastavak belső gátja mentén tesz meg egy kb. 5 kilométeres távot.
A tanösvény a Hortobágyi halastavak vasúti megállójától indul, melyet autóval a 33-as főút 67 km-nél található leágazásnál Hortobágy-Halastó felé kanyarodva, vasúton pedig a Debrecen-Füzesabony vonalon Hortobágyi-Halastó megállóhelytől kb. 150 m-re lehet megközelíteni. A tanösvény 14 állomásból áll, melyek közül 11 megfigyelő toronnyal rendelkezik. Ha a végállomást vasúton szeretnénk elérni, akkor a felnőttek a Sziktörő nevű mozdony láttán tuti, hogy nosztalgikus hangulatba kerülnek, a gyerekeknek pedig igazi élmény a 20 percig tartó vonatozás. Mikor a masiniszta beindítja ezt a matuzsálemet, az ember hirtelen megijed az erőteljes hangjától, de miután komótosan elindul, visszarepíti az idősebb utazókat a múltba, a gyerekeket pedig a monoton zötyögéstől talán egy picit le is nyugszanak.
A végállomásnál leszállva egy 460 méter hosszú pallóúton gyalogosan végig haladva betekintőkből, magaslesről ismerhető meg a növény- és állatvilág, valamint egy kilátó is segít a terület feltérképezésében. Ajánlatos távcsövet vinni, mivel a madarak inkább a tavak közepén pihennek és táplálkoznak. Egyébként a kilátón van egy rögzített távcső, melyet ingyen lehet használni.
Indulás előtt érdemes tájékozódni a menetrendről!  Kisvasút menetrend

A programok után muszáj egy jót enni a Hortobágyi Csárdában, ahol igazi tradicionális magyar ételeket kóstolhatunk meg, mint a hortobágyi húsos palacsinta vagy a marha/birka húsból készült töltött káposzta. Ha a hölgyek be szeretnének szerezni egy igazi fonott kosarat, akkor a csárda mellett tábort vert nénit kell felkeresni, aki igazi kofa mivolta révén elvárja az alkudozást?.