Welovetiszato
Welovetiszato

Hortobágyi halastavak – Hortobágy

A tórendszer kialakulása

A Tiszának a XIX. században történt szabályozása után az Alföld tekintélyes részén, így a Hortobágyon is a vizes élőhelyek a csapadékvízen kívüli természetes vízutánpótlásukat elvesztették. A folyószabályozásnak számos negatív következménye jelentkezett a mezőgazdaságban is, így egy újabb program keretében néhány évtizeddel később az Alföldön jelentős halastó-, rizstelep- és öntözött gyeprendszer kiépítését kezdték meg. Ekkor létesítettek halastavakat a Hortobágyon mintegy 6000 hektáron, melyek közül a Hortobágyi-halastó (más néven Öreg-tavak) kialakítása már az első világháborúban megkezdődött, kb. 2000 hektáros területen.

A tórendszer kiépítése az 1970-es évek elején fejeződött be. A Hortobágyi-halastavat a Hortobágy legszikesebb, gazdálkodási szempontból legértéktelenebb területén, az ún. Csúnya-földön alakították ki, körtöltéses módszerrel, azaz mélyebb fekvésű szikes laposokat gátakkal vették körbe. Jelenlegi ismereteink szerint ezek a területek természetvédelmi szempontból a Hortobágy egyik legértékesebb területei közé tartozó szikes kopárok, szikes laposok voltak. A gátakat részben orosz hadifoglyokkal emeltették. A tórendszer eredetileg 17 medencéből állt, jelenleg – gátszakadások és egyes kisebb, elnádasodott tavak művelésből való kivonása révén – tíz tó üzemel. A tavak feltöltőcsatornáját, amely a Nyugati-főcsatornából ágazik ki, a halastavak kialakításával párhuzamosan építették meg.

Hortobágy-halastavi tanösvény

Később a Hortobágyi-halastó a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kezelésébe került, és ettől az időszaktól kezdve számíthatjuk az extenzív, természetkímélő halászat kezdetét. Ezzel párhuzamosan alakította ki a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság a Hortobágy-halastavi tanösvényt, majd 2006-ban a terület ökoturisztikai célú, bemutatását szolgáló kisvasutat adott át.

A Hortobágyi-halastó teljes területe a Hortobágyi Nemzeti Park 1973-as megalakulása óta a nemzeti park területéhez tartozik. A tavak területe emellett szerepel a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek ún. Ramsari jegyzékén, Fontos Madárélőhely (IBA terület), a Világörökség része, valamint európai közösségi jelentőségű természetvédelmi rendeltetésű, ún. Natura 2000-es terület.

A Hortobágy-halastavi tanösvényt végigjárva a látogatók a hortobágyi halastavak és nyílt vizű mocsarak madárvilágával és növényvilágával ismerkedhetnek meg. Tekintve, hogy a terület Közép-Európa és egyben a Hortobágy egyik legfontosabb vízimadár élőhelye, az idelátogatók részletes képet kapnak a Kárpát-medencei fészkelő és vonuló vízimadár közösségeiről. A tanösvényen emellett találkozni lehet Közép-Európa számos veszélyeztetett vízimadárfajával is. A fajismeret bővítése mellett a látogatók betekintést kapnak a halastavi gazdálkodás munkafolyamataiba, illetve a természetvédelmi célú élőhely kezelés egyes vonatkozásaiba is.

Hortobágyi halastavak megközelítés

Közúton: A 33-as főúton a 67-es kilométertáblánál kell észak felé fordulni. Innen a tanösvény kezdete 2 kilométer, a Hortobágy-halastavi Kisvasút indítóállomásánál.
Vasúton: A Debrecen-Füzesabony vonalon Hortobágy-Halastó településen leszállva. A tanösvény a Hortobágy-halastavi Kisvasút indítóállomástól indul.

Szolgáltatások:

  • kisvasutazás
  • szakvezetés
  • kerékpárkölcsönzés
  • ajándékbolt, büfé
  • játszótér

A halastavak látogatása

A halastavakat egy rendkívül informatív tanösvény keretében tudjuk meglátogatni. Egyedülálló módon a tanösvény nagy részén, egy gáton fut végig az egykori iparvágányokon a most már turisztikai célokat szolgáló muzeális kisvasút.

A 20 percig tartó vonatozást vétek lenne kihagyni, de a csendes szemlélődésre gyalogosan vagy kerékpáron jóval nagyobb esélyünk van. Nem beszélve arról, hogy vonatról madarat fényképezni nem túl egyszerű.

A tanösvény a Hortobágyi halastavak vasúti megállótól indul, 14 állomásból áll, melyek közül 11 megfigyelő torony. Az állomások közül 10 található a vasút útvonalán, 4 torony kissé messzebb, csak gyalogosan érhető el. Érdemes az első 10 állomást gyalog felfedezni, majd a Festetics Antal végállomástól kisvonattal visszatérni, vagy akár fordítva.

Az útvonal, ha a síneket követjük kb. 5 km, nézelődéssel együtt 2-2,5 órát szánjunk rá. Természetesen, ha nagy madárrajongók vagyunk kötelező az összes állomás végigjárása. Kerékpározni is lehet a kijelölt ösvényeken.

 

Hortobágyi halastavak elérhetőségek:

W: www.hnp.hu

E: info@hnp.hu

T: +36 52 589 000

F: www.facebook.com/pages/Hortobagyi-Halastavak