Welovetiszato
Welovetiszato

Mátai Ménes, lovarda – Hortobágy-Máta

Mátai Ménes közel 270 lovával Magyarország egyik jelentős lótenyésztő központja, állami ménesként működik a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. kezelésében.

Legfontosabb feladata a 2004-ben nemzeti kinccsé nyilvánított hagyományos magyar fajtakörbe tartozó nóniusz fajta génmegőrzése és napjaink igényeinek megfelelő holsteini fajtára alapozott magyar sportló tenyésztése. Emellett a ménesnek a természetvédelmi területek kezelésében is meghatározó a szerepe.

A nóniusz fajta céltudatos tenyésztése az 1880-as években kezdődött el a ménesben. Ekkor lett a lótenyésztés központja Máta, ami egyben a város legeltetési gazdálkodásának is székhelyévé vált.

A pusztai fogatozás kiinduló pontja! A másfél órás pusztai fogatozás során a puszta ma is élő természeti és kultúrtörténeti értékeit, pásztorhagyományait lehet megismerni. A vendégek megismerhetik a hagyományos legeltető állattartást rackanyájjal, szürke marha gulyával, ménessel, bivaly gulyával. A csikós bemutató közben rácsodálkozhatnak a csikósok és lovaik közti tökéletes összhangra. A program befejeztével az érdeklődők meglátogathatják a ménes istállóit, K.Nagy József nádudvari fazekasmester műhelyét, aki a feketekerámia-készítés fortélyait mutatja be, szekér kiállítást, ahol a bognár-,kovácsműhely, hagyományos szekerek és fogatok találhatóak. A látogatók megpihenhetnek a ménes központi istállójától üvegfallal elválasztott, ezért különlegességnek számító Nyerges presszóban, mely rendezvények szervezésére is alkalmas.

Megközelítés: Hortobágy falutól Tiszafüred felé a 33-as úton indulva, majd 2 km után jobbra van a letérő Mátára.

Mátai Ménes elérhetőségek:

W: mataimenes.hu

E: mataimenes@hortobagy.eu

M: +36 70 492 7655

C: Hortobágy-Máta

F: www.facebook.com/hortobagymataimenes