Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Tisza-tó programok: várunk október első hétvégéjén!

bcsheinz
·
2020. október 2.
Tisza-tó programok: várunk október első hétvégéjén!

Tisza-tó és Hortobágy programok: jókat lehet bringázni, csónakázni, de a  szezon legjobb programja kétségtelenül a daruvonulás!

Tisza-tó programok az egész napos strandolós programok helyett rengeteg ötletünk van, mivel lehet eltölteni az időt, ha a Tisza-tóhoz vagy a Hortobágyra látogat valaki október első hétvégéjén. A fürdést sem kell feltétlenül kihagyni, mert ugyan a Tisza már csak 19 fokos, de több termálstrand is van a környéken 34-38 fokos termálvízzel.

Termálstrandok a Tisza-tó körül

Ha valaki a Hotel Balneumban foglalt szállást, nem kell messzire mennie egy jó fürdésért, a hotelnek több fedett és egy nyitott termálmedencéje is van, továbbá szauna és gőzkabin szolgáltatása. Kevesen tudják azonban, hogy ide nem csak szállóvendégek is jöhetnek. A szálloda szolgáltatatásai, a kellemes és nem túl zsúfolt fürdő és a kedvező jegyárak miatt érdemes kipróbálni. Érkezhetünk autóval, bringával, hajóval de akár gyalog is, mindig szívesen látnak. Ha már Tiszafüreden vagyunk, ne hagyjuk ki a Tiszafüredi termálstrandot sem, bár a felújítás előtt álló strand egyetlen pici külső termálmedencéje nem tűnik elsőre bizalomgerjesztőnek, egy csendes délelőttön igazán kellemes a kihalt strand közepén heverészni.

Jobban járunk, ha elmegyünk Tiszaörsre, az itteni strand az ország talán egyetlen strandja, ahol a termálvíz kezeletlenül (szűrés és feldolgozás nélkül) kerül a medencékbe. A strand retro hangulatát már nem is lehetne tovább fokozni, de akit ez nem zavar, itt biztosan príma minőségű vizet, nyugalmat és olcsó jegyárakat talál. Az eddig felsorolt strandok inkább a pár órás időtöltésre voltak alkalmasak a kevés szolgáltatás és a kisebb medencék miatt, de a környék legjobb termálstrandja a Berekfürdői Gyógy- és Strandfürdő már egészen más szintet képvisel. A több külső és belső medencével rendelkező, gyerekbarát, idősbarát és jól felszerelt strandon tényleg egész napot el lehet tölteni. Még az ebéd sem okoz gondot, mert a strandról közvetlenül megközelíthető a régió egyik legjobb étterme, a Park étterem.

Hortobágyi daruvonulás

A cím megtévesztő, mert a darvak nem csak a Hortobágyon vonulnak, de kétségtelen, hogy a Hortobágyi Nemzeti Park szervezi a legtöbb daruvonulás programot. Tényleg gondoltak mindenkire és mindenre, így lehet menni saját gépkocsival darvakat nézni és kisvasúttal is. A Pusztai darules négy keréken program a Hortobágyi Nemzeti Park látogatóközpontjában indul egy csodálatos filmvetítéssel, majd a szerzők iránymutatása szerint közelítik meg a darvak nappali tartózkodási helyeit, ott pedig a túravezetők veszik át a csoportot, aki jól érthető és érdekes előadást tartanak a darvak életéről, vonulásáról. A másik lehetőség a kisvasutas program, a Hortobágy-Halastavi darules során a régi üzemi kisvasút felújított szerelvényeivel jutnak el a látogatók a tórendszer végébe és szerencsés időjárás esetén nem csak darvakat, hanem rengeteg récét, liliket, ludat, gázlómadarakat és olykor nagyragadozókat is láthatnak.

Mindkét program esetén ajánlott a réteges öltözködés és akinek van, annak a saját távcső nyakba akasztása. Bár a túravezetők rendelkeznek nagyon jó minőségű és nagyítási erejű távcsővel, de a madarak jellemzően távol vannak, megközelítésük nem lehetséges. Fotózni nem csak lehet, kell is, akinek lehetősége van, vigyen minél nagyobb optikát! :). Persze nem csak a Hortobágyi Nemzeti park szervez daruvonulás programot, hanem több privát szervező is. Az egyik legjobb helyi túravezető, Tárnai Csaba személyre szabott és nagyon intenzív, rengeteg ismeretanyagot átadó egész napos programot szervez.

Tisza-tó programok – egy kis kultúra?

A hétvégén Tiszafüreden Folkfesztivált tartanak kirakodóvásárral, táncházzal, népi játékokkal és meseprogramokkal. A tánchoz a talpalávalót Pál István “Szalonna” és Bandája biztosítja. A Príma Primissima és Magyar Örökség díjas muzsikusok a Fölszállott a Páva verseny zenekara voltak, így egészen biztosan jól fogja magát érezni az, aki a népi hagyományokat, a táncot magáénak érzi.

A Tisza-tó mellett a Hortobágyon is találunk kulturális programot. A Szent Mihály napi Tanyasi Talpaló szintén a népi hagyományok, elsősorban a nyár végét, az állatok behajtásának kezdetét jelentő Szent Mihály nap (szeptember 29.) köré szerveződik. Karikás ostor készítés, juh körmölés és rengeteg gyerekprogram várja az oda látogatókat. Nagyon más, de kétségtelenül érdekes színfolt a Kunmadaras reptér programja, az évadzáró drift és gyorsulási bajnokság. A használaton kívüli volt orosz reptér kifutóján tartott autós és motoros versenyeknek nagy hagyománya van. Az erősen fiós programnak tánő rendezvényen azonban olyan autó és motorcsodák is vannak, amely a lányoknak is nagyon fog tetszeni. Érdemes kilátogatni, mert a zaj és a gumifüst ellenére igazi adrenalin pörgető élményben lehet részünk.

Tisza-tó programok sport a vízen és a tó körül

Még mindig érdemes SUP-ra szállni és nagyokat evezni a csodálatos Tisza-tó ártereibe. Az egy napos, közel 22 km-es túra során más nézőpontból is láthatjuk a Tisza-tó élővilágát, a nádasokat, a lassan visszahúzódó sulyom-rucaöröm-békalencse szőnyegeket. Védett, déli fekvésű helyeken még találunk nyíló vízililiomot, tündérfátyolt és sárga virágú vízitököt. Bár a vonuló madaraink nagy része már útra kelt, de megérkeztek a lilikek, a ludak és láthatunk még szárcsákat, ragadozó madarakat. Bringázni talán ilyenkor a legjobb, nincs nagy meleg, az útvonal is szebb az ezer színben pompázó fáknak köszönhetően. Két napos Tisza-tó kerülő programot szerveztek, amelyre várnak mindenkit sok szeretettel.

Tisza-tó szállásokat itt találtok:

https://welovetiszato.hu/tisza-to-szallas

 

A bankkártyás és a mobilfizetést a Mastercard támogatta

mastercard