Welovetiszato
Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Környezettudatos életmód és járványhelyzet

Galkó-Fenyves Barbara
·
2020. november 26.
Környezettudatos életmód és járványhelyzet

Környezettudatos életmód járványhelyzetben a Tisza-tónál és a Hortobágyon

Akik követték a Tisza-tónál zajló eseményeket, azok tudják, hogy idén ősszel is a PET Kalózok és az önkéntesek rengeteg szemetet szedtek össze a Tisza folyami szakaszának két partján és a Tisza-tó árterületén. A környezettudatos életmód szimpi: mások lelkesedése, kitartása és elkötelezettsége ránk is ránk ragadt, többször is csatlakoztunk a programokhoz és most úgy érezzük, mindenkinek jut egy kis ideje környezettudatos témában olvasgatni.

Feltűnt, hogy amikor a szabadban végezhető tevékenységek szabályozását olvassuk, a “vírusmentes” kifejezés helyébe akár be lehetne helyettesíteni a környezettudatos szót is 🙂 Bezártak a kondi termek, strandok, nem szabad csoportos kirándulásokat szervezni, de nyilván ki szeretnénk egy kicsit mozdulni, friss levegőt szívni, sportolni, tevékenykedni. A Tisza-tónál pont azokat a tevékenységeket (is) lehet biztonságosan végezni, ami ilyenkor megengedett, ezek ráadásul környezetkímélőek is. A futás, biciklizés, gyaloglás vagy akár a horgászat (egyedül) olyan tevékenységek, melyeket a Tisza-tónál olcsón, környezettudatosan és vírusmentesen (pontosabban fertőzésmentesen) megtehetünk.

Féltjük, mert szeretjük

Minden ember életére hatással van a COVID-19 járványhelyzet és az olyan problémák, mint a klímaválság, most egy kicsit elvesztik fontosságukat. Ennek ellenére lelkes önkénteseknek, a vízügynek és több támogató szervezetnek hála, a Tisza-tó most tisztább, mint korábban volt. Na de mi lesz, ha végre vége lesz ennek a pánik helyzetnek és újra dübörögni fog a turizmus? Ugyanis a turisták száma évről-évre nő a Tisza-tónál, az idei nyáron meg aztán tényleg telt ház volt mindenhol. Sok természetféltő ember már most attól tart, hogy előbb-utóbb az “overtourism” jelenséggel fogunk itt is találkozni. Túlzsúfoltság lesz és el fog használódni a gyönyörű Tisza-tavi környezet, melyet pont a természetközelisége miatt szeretünk és féltünk.

Környezettudatos életmód – elég mozogni!

Biciklizés, gyaloglás, futás

A korlátozások alatt a csoportos nem, csak az egyéni szabadidős sporttevékenység engedélyezett, amit esetleg még az egy háztartásban élők végezhetnek közösen. Ezek közé tartozik a kerékpározás vagy a gyalogos túrázás. Itt is van egy párhuzam a “zöld” életmód és a vírusmentesség között. Szerencsére rengeteg biciklis van már a Tisza-tónál és egyre többen döntenek úgy, hogy gyalogosan is körbe járják a Tisza-tavat. A Hortobágyon is számos hely van, melyet gyalogosan vagy biciklivel is be lehet járni, ilyen például a Hortobágyi Halastavak vagy a tanösvények. Idén ősszel e-biciklis túrákat is szervezett a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága és valószínűleg ez fog jövőre is folytatódni. Igaz, hogy most inkább már a mínuszok fognak röpködni, de a Tisza-tó ilyenkor is gyönyörű, ráadásul nyugodt, csendes minden. A víz tele van hattyúkkal, gémekkel, nagy lilik csapatokkal, a gátról nagyon jó képeket lehet sétálás vagy bringázás közben készíteni.

A környezettudatos életmód egyben vírusmentes is lehet

Egy másik javaslat a kültéri tevékenységeknél, hogy érdemes kerülni a gyakran látogatott turistalátványosságokat, válasszunk inkább eldugott útvonalakat, ahol nincs csoportosulás. A Tisza-tónál rengeteg ilyen hely van, néhányat ebben a cikkben ki is gyűjtöttünk. Ha később is inkább ilyen helyeket keresünk fel, akkor a környezet terhelését szintén csökkenthetjük.

Környezetkímélő eszközök

Azt már egy korábbi cikkünkben bebizonyítottuk, hogy az állatok is jobban szeretik a környezetbarát közlekedési eszközöket, mert ugye a hibrid autó borzasztó csendes, ezáltal sokkal közelebb tudunk az állatokhoz kerülni. Ha rövid idő alatt gyorsan szeretnénk felfedezni a Tisza-tavi természetet, akkor sokan szokták a motorcsónakot választani, de pont ez az egyik legkörnyezetszennyezőbb eszköz. Nem véletlenül vannak kitiltva a Tisza-tó számos részéről, például a madárrezervátumokból és az Óhalászi-sziget környékéről. Jelen helyzetben  amúgy sem javasolt olyan csónakok használata, amelyek kisebb tömegek szállítására alkalmasak.

Evezz! Ha a környezettudatos életmód fontos neked!

Szerencsére elég sok olyan vízi eszköz elérhető már nyáron a strandoknál és a kikötőknél, amellyel a motorcsónakokat lehet helyettesíteni. Ezek természetesen a kajakok, kenuk, vízi biciklik és a SUP-ok. Nyilván ősszel és télen nem ezek a legmegfelelőbb eszközök a vízi közlekedéshez, de pár hónap és itt a tavasz. Igaz, hogy a madarak már megszokták a motorok folyamatos zúgását, de igazán jó képeket mégiscsak csendesebb körülmények között lehet készíteni. Arról nem is beszélve, hogy a sport egészséges, plusz az az érzés tényleg megfizethetetlen, amikor eggyé válunk a természettel. A Tisza-tó csodás részeire lehet eljutni ezekkel az eszközökkel, plusz tavasztól őszig nagyon sok szervezett kajak és kenu túra elérhető a Tisza-tónál, ahol szakvezető segítségével lehet felfedezni a tó rejtett kincseit, tavasztól itt keressétek ezeket a programokat.

Kirándulás alatt vírusmentesen és környezettudatosan

“Ne hagyjunk magunk után szemetet!” – na ezt a mondatot is több korlátozó javaslatnál olvashatjuk. Tehát ha kint járunk, még a szemetesbe sem érdemes kidobni a hulladékot. Sokkal hasznosabb, ha a szemetet egy külön kis zsákba gyűjtjük és haza visszük magunkkal, otthon amúgy is szét fogjuk válogatni 🙂 Ha ételt és italt viszünk magunkkal, válasszunk többször használatos kulacsot PET palack helyett, valamint érdemes az ételt is műanyag tartóba rakni, így nem szükséges szalvétát sem használni.

Enni-inni

Bezártak az éttermek, cukrászdák, de korábban azt is össze gyűjtöttük, hogy elvitelre vagy kiszállításra honnan tudtok rendelni, a cikket itt olvashatjátok.

Még több cikk: welovetiszato.hu

Címkék:
  • környezetvédelem,
  • természet