Welovetiszato
Welovetiszato

Kirándulás biztonságosan – Tisza-tó, Hortobágy

Galkó-Fenyves Barbara
·
2020. november 20.
Kirándulás biztonságosan – Tisza-tó, Hortobágy

Kirándulás a Tisza-tó környékén és a Hortobágy területén biztonságosan, vírus mentesen

Lassan itt a hét vége és az időjárás előrejelzések szerint napos, száraz idő lesz, végre! De felvetődik az emberben a kérdés, hogy menjen vagy inkább maradjon otthon ebben a vírusos időszakban? Ha betartjuk az előírásokat, tehát ha családdal indulunk el és viszünk magunkkal maszkot, plusz olyan helyre megyünk, ami nem zárt -mondjuk a természet-, akkor nagy baj nem lehet.  A Tisza-tó és a Hortobágy 100 % természet és 100 % biztonság. Íme néhány hely, ahol biztonságos a kirándulás.

Nem kell mondanunk, de mégis… viseljetek maszkot, ha bementek valahova vagy közösségbe mentek, de akár ha találkoztok valakivel. Kézmosás, fertőtlenítés…

Vigyázzatok magatokra, vigyázzunk egymásra!

Helyek, melyek bezártak

Hortobágy

2020. november 11-től a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságnál az alábbi intézkedések lépnek életbe, amelyek a hirdetményben meghatározott időtartamig maradnak érvényben:

  • A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság összes bemutatóhelye, létesítménye és szálláshelye bezárt.
  • A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság összes meghirdetett programjai, rendezvénye elmaradt.
  • A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság összes meghirdetett és előre lefoglalt környezeti nevelési programja elmaradt.

Tehát bezárt a Hortobágyi Madárkórház, a Pusztai Állatpark és a Mátai Ménes sem látogatható.

DE! A tanösvények továbbra is látogathatóak, a belépőket viszont online lehet megvásárolni.

Poroszló

Sajnos bezárt a poroszlói Ökocentrum is, de ennél többet nem olvashatunk a weboldalon.

Kirándulás a természetben biztonságosan a Tisza-tó körül és a Hortobágy környékén

Tanösvények, csárdák, arborétumok

A Tiszaörvénynél kialakított Tiszavirág ártéri sétaút, tanösvény és az újonnan kialakított Pákász Tanösvény is látogatható, ebben az időszakban is páratlan kikapcsolódást ígér, ha ide ellátogattok. Az ártéri erdőt a “csend és a nyugalom szigetének” is hívják, de ha többet szeretnétek tudni, akkor egy korábbi programajánlónkat olvassátok el. A sétaút a tiszaörvényi Szabics Kikötőből a belépőjegy megváltása után egy rövid csónakázással érhető el.

Ha szeretitek a Hortobágy végtelenségét, akkor keressétek meg a pusztában álló Meggyes Csárda Múzeum épületét, melyet gyalogosan vagy személygépkocsival is meg lehet közelíteni. A 33-as főút 54. kilométerénél Kócsújfalunál van egy tábla, mely jelzi a helyes irányt. A fő útról le kell kanyarodni és ezután földúton kb. 4 kilométert kell megtenni, ezért a megközelítés időjárásfüggő és az autós megközelítést csak saját felelősségre javasolt! A gyalogos megközelítés kb. 50 percet vesz igénybe. A hely nem lesz nyitva, normál esetben is csak októberig látogatható, de a pusztai környezet egyedülálló ebben az időszakban

A Tisza-tó környékének egyetlen arborétuma, a Tiszaigari Arborétum egész évben 8-17 óra között látogatható, viszont pénztár csak a főszezonban nyáron, illetve pár kiemelt program esetén működik. Belépőjegyet mindig kell venni, a 600 forintot apróban (csak 100 és 200 Ft-os érmét fogad el az automata!) kell bedobálni az automatába. A bejáratnál lehet egy kis tumultus, ha egyszerre sok kiránduló érkezik, valamint itt hozzá kell érni az automatához ahhoz, hogy be tudjunk jutni, de nagyon egyszerűen meg lehet oldani a közvetlen érintkezést: húzzatok kesztyűt, úgy is hideg lesz 🙂 Jegyet mindenkinek, gyerekeknek is kell váltani. Kedvcsinálónak olvassátok el cikkünket.

Kisköre-hallépcső

A Kisköre Hallépcső a kiskörei duzzasztó Abádszalók felé eső oldalán található. A pár éve átadott “műtárgy” egy mesterséges halfolyosó, amelyen keresztül a halak a felvízről (a duzzasztott területről) a vízlépcső tubináinak kikerülésével jutnak le az alvízre, azaz vissza a folyóba. A hallépcső vízszint-szabályozó műtárgyában alakítottak ki egy monitoring helyiséget is, melyben kémlelő ablakokon keresztül figyelhető meg a halak mozgása.

A vízesésekkel tarkított hegyi patakra emlékeztető halfolyosó 27 lépcsőből áll, a 20 centiméteres lépcsőkön a halak mindkét irányba szabadon közlekedhetnek. Azért, hogy ne egyszerre kelljen megtenniük a majdnem 1,5 kilométeres távot, számukra kisebb és nagyobb pihenőket alakítottak ki.

A terület amúgy gondozott, szemet gyönyörködtető kis szigetével, oda vezető hidacskájával, vízeséshez hasonlító kis zúgóival. A tájat erdősávok teszik még változatosabbá, ahol most szebbnél-szebb gombákat találhatunk. Érdemes végig sétálni mind a két oldalon, közben lesni a halakat vagy ha szerencsénk van, láthatunk kisebb vagy nagyobb testű madarat is, akik élelemre vadásznak. Van egy kis fából készült kilátópont is, ahonnan az egész területet beláthatjuk.

Enni-inni

Bezártak az éttermek, cukrászdák, de korábban azt is össze gyűjtöttük, hogy elvitelre vagy kiszállításra honnan tudtok rendelni, a cikket itt olvashatjátok.

 

Az érintésmentes, biztonságos fizetés támogatója a MasterCard

Ma van!

Nincsenek mai programok.

Programnaptár

2024július

h
k
sz
cs
p
sz
v
1
2
3
4
5
6
5
15
16
17
18
22
23
24
25
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
heti program
Címkék: