Welovetiszato
Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Írjuk a listát: hosszú hétvégi Tisza-tó programok itt!

bcsheinz
·
2020. október 20.
Írjuk a listát: hosszú hétvégi Tisza-tó programok itt!

Őszintén… állandó fejtörést okoznak a Tisza-tó programok, pláne ha szép idő van! 🙂

Mi sem tudunk százfelé szakadni, de megmutatjuk azt a 10 programot, amire el szeretnénk jutni az októberi háromnapos hosszú hétvégén. A Tisza-tó programok kal ugyanis az a baj, hogy túl jók és nem szeretnénk semmiről sem lemaradni 🙂

1) Kemencés ételek hétvégéje Poroszlón

Kemencés ételek és bográcsos finomságokkal várják a vendégeket a poroszlói vendéglátók a Kemencés Szombat elnevezésű rendezvény alkalmával. Az 5 helyszínen különböző ételeket főztek a vendégeknek. Ide érdemes betérni és ezt főzik:

  • Aranyosidombi Udvarház: cserépedényben rotyogtatott káposzta túrós lepénnyel
  • Füzes Sajtműhely: részeges tepsifüles almás sütőtök ágyon; fehérboros sajtsaláta haltepertővel; túrógombóc vajas tejfölös morzsával ahogy a sajtmester szereti
  • Fűzfa Hotel és Pihenőpark: poroszlói betyárleves; káposztán sült nyers csülök; túrós lepény
  • Kúria Vendégház: fűszeres csirkecomb baconos gombaraguval leöntve krumpli panna kíséretében; császárpecsenye gazdag zöldséges burgonyával; káposztás kakas; almás kevert pite vaníliasodóval
  • Ágica Vendégház: fűszeres pecsenye párolt káposztával; töltött káposzta ahogy mi szeretjük; kakaós krémmel töltött fonott kalács

Kóstolójegyet a Tisza-tavi Ökocentrum bejáratánál tudtok venni, főétel 700 Ft, desszert 300 Ft.

Katt IDE a részletes programért!

2) Szent Dömötör napi behajtás Hortobágyon

Évszázados hagyománya van az őszi behajtásnak és számadásnak. Ezt a hagyományt elevenítik fel a Hortobágyon minden évben, ezúttal október 24-én, szombaton. A behajtás egy fantasztikus és nagyon emberi pillanat, amikor a tél közeledtével a haszonállatokat a legelőkről a biztonságot adó téli szállásokra hajtják. Szürke gulya, racka nyáj, bivalycsorda, mangalica konda mellett behajtják a ménest is. A látványos bemutatókkal, kirakodó vásárral, hagyományos alföldi ételekkel rakott bográcsokkal várnak mindenkit sok szeretettel!

Ezúttal azonban még egy érdekes program is lesz: komondor fesztivált tartanak a Hortobágyi csárda kertjében. A komondorok bemutatása mellett tenyészszemle is lesz.

A program ingyenes!

ITT vannak a részletek az egy napos programról

3) A Tisza-tó programok közül az őszi kedvenc: darunézés

A Hortobágyi Nemzeti Park minden évben rengeteg darunázős programot szervez. Hacsak nem érzi magában valaki a David Attenborough-t, hogy saját útra induljon, érdemes csatlakozni a kerékpáros, gyalogos, autós vagy kisvasutas darunéző programok egyikéhez. Ezek között van pár órás, fél napos, de akár egy egész napos program is. A darvak megfigyelésére egyébként a kora reggel és a késő délután (inkább alkonyat) a megfelelő. A programokra péntek-szombat-vasárnap napokon is be lehet csatlakozni, de az iskolai őszi szünet ideje alatt több darumegfigyelési lehetőség is adódik.

Néhány kedvenc és bevált program:

Darunézés a halastavi kisvasúttal

E-kerékpáros túra a darvak nyomában

4) SUP túra a tiltott területig 🙂 – Madárrezervátum ősszel, evezővel

Október 23-án, pénteken a Tisza-tó egyik legizgalmasabb területére, a Madárrezevátumba vezet SUPer túrát a SUPBázis csapata. A rezervátum egész évben tiltott terület, de most belapátolhattok a széléig, mert a túra csak a „Tilos” határvonaláig tart majd, de szerencsére van addig is látnivaló elég. Az útvonal: Eger-patak, Tiszavalki-medence, Szartos és vissza. A kb 16 kilométeres lapátolás 6-7 órát tart (széltől függően). Ehhez a túrához mindenképp szükséges a jó egészség, kitartás és a gyakorlat. Érdemes sok vizet és elemózsiát hozni és persze fényképezőgépet 🙂 Jutalom: korlátlan helyben forralt bor és citromos tea.

Gyertek, mi ITT leszünk!

5) Aranyhíd, avagy naplemente – a Tisza-tó programok legromantikusabbika

A Tisza-tónak két olyna partszakasza van, ahonnan csodás a naplemente. Mindkettő egészen könnyen megközelíthető: az Abádszalóki strand vagy a Szalóki Yacht Club partja tökéletes helyszín a romantikázásához, de a tiszafüredi Holt-Tisza patkójának csücske,a Tisza-tavi kerákpáros Centrum előtti partszakasz is nagyon kellemes hely, sőt itt a parkolás is könnyebb.

A program természetesen ingyenes, fotózni ér. Figyeljétek az Facebook oldalunkat, kiírjuk, hogy áll a naplemente. 🙂

6) Erdei séta a Tisza-tónál? Naná!

Kevesen tudják, de van egy csodás kis arborétum a Tisza-tó mellett Tiszaigaron. A valamikori nemesi kastély parkja sok viszontagságos évtized után újra legszebb időszakát éli. Az ősz különösen gyönyörű a parkban, a tölgyfák még nem hullatják leveleiket, de már besárgultak, a mocsári cíipris erdő minden évszakban vöröses-barnás tűlevelű altalaja felett már ritkuló, de még színes zöld-sárga lombkoronák suhognak a szélben. Kényelmes, egy-másfél órás programra készüljünk fel

A belépőjegyet a kapuban, az automatánál kell megváltani, 600ft/fő és az automata csak 50, 100, 200 Ft-os címleteket fogad el!

Itt a leírás és a cím.

7) Tisza-tavi Ökocentrum, az örök legjobb program a Tisza-tónál

Akár a szombati kemencés ételek hétvégéjével összekötve, akár bármelyik nap remek program a Tisza-tó legimponzánsabb és legérdekesebb ökoturisztikai látnivalója, a Tisza-tavi Ökocentrum.

Az Ökocentrumban bent és kint is rengeteg őshonos állta, főként halak és madarak várnak rátok. A gyerekek számára a legizgalmasabb pillanat bizonyára a naponta kétszeri vidra etetés. Az okos és vicces ragadozók egyébként ritkán láthatók, de a friss hal illatára és gondozójuk szavára előjönnek rejtekükből.

Az Ökocentrumot ITT találjátok.

 

Kemencés ételek Poroszlón

A bankkártyás és a mobilfizetést a Mastercard támogatta

Címkék:
  • Hortobágy,
  • poroszló