Welovetiszato
Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Darvak nappali megfigyelése e-kerékpárral – Hortobágy

  • Időpont:2020. október 24. 09:00 - 16:00
  • Helyszín:Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont - Hortobágy
  • Belépődíj:7000 Ft/fő

Darvak nappali megfigyelése elektromos kerékpárral, 15 kilométeres, egész napos program

Az ősz beköszöntével megérkeztek a darvak a Hortobágyra. Ezen időszak legvonzóbb természeti eseménye a daruvonulás. A daru a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe és egyben az egyik legféltettebb természeti érték. A több tízezer daru naponta ismétlődő, alkonyathoz kötődő mozgalmának, a daruhúzásnak a megtekintésére szeptember közepétől november elejéig különböző darules túrákat szervez a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága.

Program

A program magában foglalja a darvak életéről szóló film megtekintését és egy rövid tájékoztatót. A megfigyelő hely a nemzeti park nem szabadon látogatható területén található, így csak szakvezetővel lehetséges a felkeresése, megközelítése pedig kerékpárral történik. További különlegessége a helynek, hogy itt a madarak a közeli éjszakázó helyre történő behúzás előtti órákban már nagyobb csapatokban gyülekeznek, s még jól megfigyelhetőek különféle társas viselkedésformáik, mint a fiókáik tanítgatása, vagy a darutánc.

A filmvetítést követően a terepi helyszín megközelítése a nemzeti park által biztosított elektromos MTB kerékpárokkal történik. Az e-bike túra során a részt vevők pedál tekerése nélkül működő, elektromos kerékpárokkal indulnak útnak. Az indításhoz a gázkar elfordítása szükséges. Hasonló egy motorkerékpárhoz, de hazánkban az e-bike teljesítményhatára 250 W, így nem szükséges hozzá jogosítvány. A bringák hatótávolsága kb. 30-60 km, súlyuk pedig meglehetősen nagy, mivel egy akku-pakkba 3 vagy 4 ólom akkumulátor van beépítve, ami 15-20 kg-ot is nyomhat. Szerencsére emelni nem kell, azonban a kerékpárok eldőlésére oda kell figyelni, mert balesetet okozhat.

A bicikliket a látogatóközpontban lehet átvenni és ott is kell leadni. A túrák során a csoport együtt mozog, nincs mód a csoporttól való különválásra!

A megtett távolság kb. 15 km zömmel időjárásnak kitett pusztai földutakon történik, ezért a túra nagyban időjárás függő.

Ajánlott némi harapnivaló, víz és saját kézi távcső. A programra csak 14 évnél idősebb résztvevőket tudnak fogadni!

Találkozó: HNP Látogatóközpont (Hortobágy, Petőfi tér 9.)

Túravezető: Koczka András szakvezető (+36 30 515 3463)

Részvételi díj

4000 Ft/fő, mely tartalmazza a szakvezetést és a kerékpár használatot is.

Előzetes bejelentkezés szükséges!

Jelentkezés

E: turizmus@hnp.hu

További programok a welovetiszato.hu-n: https://welovetiszato.hu/tisza-to-programok