Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Nagy séta a Tiszaigari Arborétum útjain

  • Időpont:2020. október 23. - 2020. október 25. 08:00 - 17:00
  • Helyszín:Tiszaigari Arborétum és Kulcsosház - Tiszaigar
  • Belépődíj:600

A Tiszaigari Arborétum varázslatos őszi világa kikapcsol!

Egy igazi jó erdei sétához van egy nagyon jó tippünk: a Tiszaigari Arborétum a Tisza-tó környékének egyetlen arborétuma és bár “csak” alig több, mint 150 éves, korosodó fái, mocsári ciprus erdeje és az Alföld hagyományos növényeit bemutató parkja minden évszakban megunhatatlan. De legszebb kétségtelenül ősszel, amikor a lombhullató és örökzöld fák ezernyi színben pompáznak, az áttelelő madarak szorgosan kopácsolnak és mókusok rohangálnak szerzeményeikkel.

A Tiszaigari Arborétum története

Széky Péter tiszaigari földbirtokos és hadmérnök 1867-évben a Habsburg kastélykertek hatására kezdte el a sétakertnek induló arborétum telepítését két kataszteri holdon. Széky a közeli területekről ültetett át több éves erős egyedeket, amelyek jobbára az Alföldön őshonos fafajokból álltak: kocsányos tölgy, fekete nyár, fehér nyár, tiszafa, berkenye, fehér fűz, magas kőris. Az ültetést úgy igyekeztek végezni, hogy az természet közelinek tűnjön.

Munkáját fia ifj. Széky Péter folytatta, aki kilenc holdra bővítette a kertet, barátja a szarvasi Bolza Pál segítségével 1874-ben.   Ekkor vette kezdetét a hazai domb és hegyvidéki elterjedésű fák cserjék, valamint a nem őshonos növényfajok telepítése a sétakertben, ami 1920-ig tartott. Az ültetvény gondozásában ápolásában, kezdetben Springer Antal kertész és Sánta István nyújtott segítséget. A sétakert mellett faiskolát is alapítottak, melynek növényi anyaga az ország számos arborétumában és közterén megtalálható. Az 1880-as évektől gyümölcsfával is foglalkoztak, a kastély közelében melegházat építettek, hogy a szaporítási munkákat itt kezdjék el. A II. világháború után folyamatos volt a fák kivágása, pusztítása. 1951-től a Szolnok Megyei Állami Erdőgazdaság kezelésébe adták az arborétum területét.

1954-ben kezdődött az értékek felismerése, majd ismét megindult a díszfaiskolai termesztés. 1958-ban a kertet 20 hektárra a növelték. 1976-ban az arborétumot országos jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánították.

Program

A sétát érdemes az arborétum felé vezető út jobb oldalán található református kápolnánál kezdeni. A nemrég felújított kápolna egyszerűségében, a templomdombon elfoglalt méltóságában érdemes megmerítkezni. Innen az arborétum bejárata a köves úton kb 500 méter, amit megtehetünk gyalog vagy autóval is.

Az arborétumban a kényelmes séta 1-1,5 óra, közben érdemes átkelni a csatornán (két híd vezet át rajta, így nagyot is kerülhetünk) és megnézni a lápos-nádas vidéket bemutató arborétum részt is. A fő látványosság a mocsári ciprus erdő, de a régi tölgyek mellett újonnan telepített tölgyfajták is gyönyörűek. A tölgyek még nem hullatták le leveleiket, a fajtaválaszték a leveleken is látszik.

Az arborétumban nem üzemel büfé, de van mosdó.

A program vezetést nem igényel, mert nagyon ügyeltek arra, hogy minden információ megfelelően ki legyen táblázva.

Belépődíjak

egységesen 600 Ft/fő, amely a bejáratnál lévő automatában váltható meg

FONTOS: kártyás fizetés nincs, csak 50, 100, 200 Ft-os érmát fogad el a gép

 

További programok a welovetiszato.hu-n: https://welovetiszato.hu/tisza-to-programok

welovetiszato.hu – Tiszaigar