Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Tisza-tavi naplemente -reméljük sütni fog a hétvégén :)

  • Időpont:2020. október 23. 05:00 - 07:00
  • Helyszín:Tisza-tavi Kerékpáros Centrum - Tiszafüred
  • Belépődíj:0

Ismeritek azt a két helyet, ahonnan csodás a tisza-tavi naplemente?

Ha eddig nem tudtátok, akkor segítünk: azt gondolnátok, hogy egyszerű a válasz, de korántsincs így. A Tisza-tó egyik értéke a zegzugos ártéri erdős, lápos-nádas területe, de ez sajnos hátrány, ha az esténk zárása egy csodás, aranyhidas tisza-tavi naplemente. Kevés olyan partszakasz van, amely fekvését tekintve megfelelő, azaz a naptól keletre fekszik, jó a rálátás a vízre és könnyen megközelíthető (természetesen hajóról, csónakról rengeteg ponton meg lehet állni, ahonnan csodás a tisza-tavi naplemente, de erre nincs mindenkinek lehetősége, illetve naplemente után nem is ajánljuk a hajókázást azoknak, akik nem ismerik elég jól a vizet).

Nézzük a tökéletes helyeket!

Tiszafüred, Holt-Tisza patkójának csúcsa a Tisza-tavi naplemente innen tényleg pompás

Kétségtelenül ez a TOP1 hely, ha naplementét akarunk nézni vagy fotózni. Az idén frissen aszfaltozott gátszakaszról zavartalan a kilátás, a hely nagyon jól megközelíthető akár a Városi kikötő felől, akár a Tisza-tavi Kerékpáros Centrum irányából, a vasúti átjárón felmenve a gátra. Autóval parkolni a kikötő vagy a kerékpáros centrum parkolójában lehet, mindkét parkolóból km 50 méter séta és fent vagyunk a gáton. Egy-egy szép naplemente idején rengeteg jönnek ki ide fotózni, csókolózni vagy csak bámulni a vizet. A Holt-Tisza patkójában lévő sziget, a vízen horgászók ladikjai nagyon szép keretet adnak a naplementéhez. Évszaktól függően vagy a bal patkóban (ősz-tél) vagy a jobb patkóban (tavasz-nyár) megy le a nap, így sosem lehet megunni. A látványt semmilyen mesterséges képződmény nem zavarja, sőt, mivel a Tisza-tó vízfelülete a lemenő nap irányába van, az onnan felszálló esti pára csodás felhőrajzokat eredményez.

Abádszalók, a keleti Balaton naplementéje

Az igazi “nagytavas” naplemente, hiszen Abádszalókról nyugatra majd 5 km távolságban van a túlpart, az már majdnem Fonyód-Badacsony :). Itt gyönyörű, hosszú aranyhíd szokott feltűnni a vízfelületen, sajnos a nap járástól függően olykor a szemközti Kisköre víztornyával vagy a kiskörei vízlépcső valamely létesítményének kontúrjával kiegészülve. Viszont indusztriális naplemente rajongóknak ez nem fog gondot okozni :). Persze nagyon sokszor ezek nem is látszanak, így zavartalan gyönyörködhetünk a sima vízfelületen játszó narancs sugarakban. Abádszalókon a part nagyon be van építve, de a strandszezon elmúltával, a strand partja szabadon látogatható, több száz méter hosszú partszakaszról lehet bámulni a vizet. Strandszezonban viszont vagy fizetünk érte vagy lemegyünk valamelyik kikötőbe. Ez persze előnnyel is jár, a kikötők büféiben egy fröccsöt kérhetünk a naplementés program mellé.

Belépődíj

a naplemente ingyenes!

 

További programok a welovetiszato.hu-n: https://welovetiszato.hu/tisza-to-programok

Napnyugta áprilisban Tiszafüred környékén