Welovetiszato
Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Kirándulás a halastavaknál kisvonattal – Hortobágy

  • Időpont:2020. november 8. 11:00 - 14:30
  • Helyszín:Hortobágyi halastavak - Hortobágy
  • Belépődíj:Felnőtt: 1600 Ft/fő; Gyerek,diák,nyugdíjas: 1000 Ft/fő.

Kirándulás a Hortobágy legnagyobb tórendszeréhez kisvonatos megközelítéssel

A Hortobágy-Halastavak Közép-Európa egyik legnagyobb halastórendszerét alkotják, amely különösen értékes az itt fészkelő és a átvonuló madárvilág számára. Ősszel az egyik legnagyobb látványosság a darvak és a ludak hada, valamint a legvonzóbb természeti jelenség ebben az időszakban a több tízezer daru naponta ismétlődő, alkonyathoz kötődő mozgalma, a daruhúzás. A kirándulás alkalmával lehetőség van a madarak megfigyelésére madármegfigyelő pontokról valamint a kisvasút végállomásánál található kilátóból.

Hortobágy-Halastavak

Ez a terület a Hortobágyi Halgazdasághoz tartozik, amely 1916 óta gazdálkodik a Hortobágyon. A Társaság közel 5000 hektár halastavat működtet a Hortobágyi Nemzeti Park területén, mely 6 tóegységre tagozódik. A gazdaság teljes területe természetvédelmi oltalom alatt áll, része a Világörökségnek és több mint 300 madárfajt tudunk itt meglesni.
Régebben annyi hal volt ezekben a tavakban, hogy teherszállító vonatokkal vitték el azokat, valamint akkoriban a kisvasút nem csak egy vonalon járt, mint most, hanem körbe tudták kerülni az egész területet.
Mára a területen tanösvényt alakítottak ki, mely gyalogosan, kerékpáron, de akár kisvasúttal is felfedezhető, mely az egykori iparvágányokon, a halastavak belső gátja mentén tesz meg egy kb. 5 km-es távot. A tanösvény a Hortobágyi halastavak vasúti megállótól indul, melyet autóval a 33-as főút 67 km-nél található leágazásnál, Hortobágy-Halastó felé kanyarodva, vasúton pedig a Debrecen-Füzesabony vonalon Hortobágyi-Halastó megállóhelytől kb. 150 m-re lehet megközelíteni.
A kisvasút – amely Magyarország egyetlen halastavi környezetben futó kisvonatja-, kitűnő lehetőséget biztosít a táj és a madárvilág megcsodálására.

Program

A nagy érdeklődésre való tekintettel ezen a napon 11.00 és 13.00 órakor indítanak menettérti különjáratot az érdeklődők számára. Visszaindulás 12.00 és 14.00 órakor.

Találkozó a Halászbárka Fogadóközpontban (Hortobágy-Halastó; 33-as főút 67. km-nél letérve Hortobágy-Halastó irányába).

A program időtartama: kb. 1,5 óra

Részvételi díj

1600 Ft/felnőtt, 1000 Ft/gyerek (3-18 év), 3400 Ft/család (2 felnőtt, 3 gyerek), fizetés kizárólag KÉSZPÉNZBEN.

Jelentkezés

A programon való részvétel előzetes online bejelentkezéshez kötött.

Jelentkezni kizárólag az űrlap kitöltésével lehet (oldal alján).

További programok a welovetiszato.hu-n: https://welovetiszato.hu/tisza-to-programok

Kirándulás tippek – Hortobágy

Gyerekekkel jó kis program, de ne tervezzünk egész napra, főleg ha vonattal járjuk be a területet. Érdemes ezután meglátogatni esetleg a Hortobágyi Madárkórházat vagy a Mátai Ménest és ebédelni egyet a Hortobágyi Csárdában.