Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Téli túra a Tisza-tó partján – Abádszalók-Tiszaderzs között

bcsheinz
·
2021. január 20.
Téli túra a Tisza-tó partján – Abádszalók-Tiszaderzs között

Téli túra a Tisza-tó körül –  csinálhatod szervezés nélkül is!

Néhány nap kemény mínusz és a tó nagy része, ha foltosan is – de befagyott. Jégtúra szóba sem jöhet, de egy téli túra a Tisza-tó partja mentén biztonságos és jó program. Az Abádszalók-Tiszaderzs táv mindössze 5 km és közben több helyen is le lehet térni a gátról, a fagyott mederben is lehet gyalogolni, csak jó bakancs kell hozzá. Ezen a gátszakaszon kevesen járnak, így sokkal több madarat lehet látni a befagyott, jeges mederben, ahogy egy-egy lék, vagy be nem fagyott vízfolyás mellett állnak. Jellemzően szürke gémek, nagy kócsagok és persze rengeteg liba, kacsa van. Sokkal közelebb mehetünk hozzájuk, mint az év bármely időszakában, a szűkös táplálékmennyiség és a spórolás az engergia igényes repüléssel felülírja a veszélyérzetet (egy darabig). Sikerült lencsevégre kapnunk nagy kócsagot alig 15 méterről, aki velünk mit sem törődve próbált halat fogni a még szabad vízterületen. Sajnos a szürke gémek bizalmatlanabbak voltak :(.

Nem csak vízi madarakra számíthatunk, a gát oldalában gyakran láthatunk ölyveket, kékes réti héját, olykor sast is. A gyakoribb madarakról nem is beszélve. Az igazán szerencsések rókát, őzet, de akár vidrát is láthatnak. Utóbbit inkább alkonyatkor, naplemente környékén vagy kora hajnalban.

A szokásos téli felszerelés mellett érdemes vinni enni és innivalót, mert szinte semmi nincs nyitva 🙁

A gáton vagy az ártérben húzódó ösvényeken, erdészeti utakon valóban biztonságos egy téli túra a Tisza-tó bármely pontján. Itt érdemes próbálkozni:

  • Abádszalók-Tiszaderzs közötti szakasz (félúton letérhetünk az őrháznál az ártérbe és megtoldhatjuk a túrát egy bő 2 kilométerrel)
  • Kisköre Hallépcső: a hallépcső mellett lesétálva, majd a folyó partján visszajutva kb 4 km-es túra tehető meg
  •  Tiszavalk és Tiszabábolna közötti szakaszon is érdemes túrázni
  • A Tisza-híd Tiszafüred felé eső oldalán nagyon hosszan besétálhatunk az ártéri erdőbe, bátrabbak megpróbálhatnak lejutni Tiszaörvényig (kb 5 km, nincs kijárt út, de a folyó “vezet”)
  • A legrövidebb és legegyszerűbb a Tiszafüred-Tiszaörvény szakasz, itt még arra is esély van, hogy nyitva legyen a Zöld Béka food truck, ahol egy jó forralt bort érdemes meginni

Egy szervezett téli túra beszámolója ITT olvasható.

 

Címkék:
  • ártéri túra,
  • jégtúra,
  • téli program