Welovetiszato
Welovetiszato
Welovetiszato
 • heti program
 • Podcast

Tanösvények, szervezett túrák – Pünkösd, Hortobágy

Galkó-Fenyves Barbara
·
2021. május 21.
Tanösvények, szervezett túrák – Pünkösd, Hortobágy

Tanösvények, nyitva tartó jegypénztárak, szervezett túrák

A tavasz és a szép idő beköszöntével folyamatosan nő az igény a kirándulásokra a Hortobágyon is, viszont a korlátozások miatt érdemes tájékozódni, hogy mely tanösvények és attrakciók milyen feltételekkel látogathatóak.

Jelenleg a járványügyi szabályok keretei között látogathatóak a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság tanösvényei és fogadja látogatóit a Tourinform és a Hortobágyi Vadaspark. A HNPI tanösvényei a jelenleg érvényben lévő korlátozások ellenére is látogathatóak nemzeti parki belépőkártya megvásárlásával. A belépőket a Halászbárka Fogadóközpont (Hortobágy-Halastó) és Hortobágyi Csárdakiállítás épületében lehet megvenni.

Nyitva tartó jegypénztárak, belépőkártya

Belépőkártyát tehát a Halászbárka Fogadóközpontnál és a Hortobágyi Csárdakiállításnál is lehet venni. A pünkösdi hosszú hétvégén is nyitva vannak reggel 9 órától délután 5 óráig. Ezen kívül online is lehetséges a jegyvásárlás: hnp.jegy.hu. Az e-mailben megkapott jegyeket nem szükséges kinyomtatni, bármilyen okos eszközön elég bemutatni. Viszont átalakítás és felújítás miatt a HNP Látogatóközpont ZÁRVA tart.

A Tourinform iroda átköltözött a Csárdakiállítás épületébe, mely Pünkösdkor szintén  9-17 között van nyitva. Az iroda védettségi igazolvány nélkül is látogatható, azonban a maszk viselése kötelező. A vadasparki jegypénztár is itt található.

A belépőkártya meglétét a HNP munkatársai, különösen a Természetvédelmi Őrszolgálat tagjai ellenőrizhetik.

Belépőkártya árak:

 • Napijegy/felnőtt: 1200 Ft/fő
 • Kedvezményes (gyerek, diák, nyugdíjas): 600 Ft/fő
 • Családi (2 felnőtt + 2 gyerek): 2400 Ft
 • Hetijegy/felnőtt: 3600 Ft/fő
 • Hetijegy/kedvezményes (gyerek, diák, nyugdíjas): 1800 Ft/fő
 • Hetijegy/családi (2 felnőtt + 2 gyerek): 7200 Ft/fő

Tanösvények

A tanösvények védettségi igazolvány nélkül is látogathatóak. A tanösvényeken napkeltétől napnyugtáig lehet tartózkodni. Mivel az elmúlt napokban eléggé csapadékos volt az idő, ezért vízálló lábbeli (bakancs, gumicsizma) viselése javasolt.
Viszont több tanösvénynél is zajlanak jelenleg felújítások, fejlesztések, így esetleges korlátozásokra lehet számítani (pl. hidak, kilátótornyok). Látogatható a Hortobágyi halastavak tanösvény, a Szálkahalmi tanösvény és az Egyek-pusztakócsi mocsarak, Fekete-rét tanösvény.

A halastavaknál sajnos a kisvonat jelenleg nem közlekedik!

A belépőt a Halászbárka Fogadóközpontban lehet megvásárolni, ahova védettségi igazolvány nélkül is be lehet menni. A tanösvény amúgy a Hortobágyi halastavak vasúti megállótól indul, 14 állomásból áll, melyek közül 11 megfigyelő torony. Az állomások közül 10 található a vasút útvonalán, 4 torony kissé messzebb, csak gyalogosan érhető el. Az útvonal, ha a síneket követjük kb. 5 km, nézelődéssel együtt 2-2,5 órát szánjunk rá. Kerékpározni is lehet a kijelölt ösvényeken.

Hortobágyi Vadaspark

A vadaspark csak védettségi igazolvánnyal látogatható!

A védettség igazolására a jegyvásárlásnál és a buszra való felszállásnál is sor kerül. A vadasparki jegypénztár a Tourinform Irodában található. A vadasparki buszjárat a Csárda mellől indul.

Hortobágyi Madárpark

Nyitva van a Hortobágyi Madárpark, de a 18. életévét betöltött személyek részére csak védettségi igazolvánnyal látogatható a benti és a kinti rész is!

A hét minden napján 9 órától 18 óráig vannak nyitva.

Mátai Ménes

A Mátai Ménes egyik kedvelt programja a pusztai fogatozás, ahol a vendég lovaskocsin barangolva ismerheti meg régi magyar háziállatokat, találkozhat rackanyájjal, szürkemarha gulyával, nóniusz ménessel, bivaly gulyával. A fogatok 10:00, 12:00, 14:00 és 16:00 – kor indulnak.

Viszont a ménest csak védettségi igazolvánnyal rendelkezők látogathatják, a 18 éven aluliak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kísérővel látogathatják. Beltéri helyiségekben, illetve a fogaton maszk használata kötelező, kültéren nem, de javasolt.

Szervezett túrák – Hortobágy

A Látogatóközpontban a tavalyi évtől már elektromos kerékpárok is elérhetőek. Ezeket viszont elsősorban a szervezett túrákon lehet használni. Az E-bike túrákon azért érdemes rész venni, mert a túra során olyan védett területekre juthatnak el a résztvevők szakképzett túravezetők segítségével, amelyek önállóan nem járhatóak be. Pünkösd hétvégén 2 E-bike túra is kerül megszervezésre. A szombati napon a puszta kerül bejárásra, vasárnap pedig a halastavakhoz kalauzolják el az érdeklődőket.

Bővebb infó: E-bike túra a vad Hortobágyon – Hortobágy Malomháza | Welovetiszato

E-bike túra Hortobágy-Halastón Pünkösd vasárnap | Welovetiszato

tisza-to-programok/csillagles-a-hortobagyi-vadasparkban

 

Ez is érdekelhet: Kerékpárkölcsönzés, megállók – Pünkösd a Tisza-tónál | Welovetiszato

Címkék:
 • gyerekbarát,
 • HNP,
 • Hortobágy,
 • természet