Welovetiszato
Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Kirándulástippek, szervezett túrák – Hortobágy

Galkó-Fenyves Barbara
·
2021. június 4.
Kirándulástippek, szervezett túrák – Hortobágy

Tanösvények, nyitva tartó jegypénztárak, szervezett túrák, kiránduló célpontok

A tavasz és a szép idő beköszöntével folyamatosan nő az igény a kirándulásokra a Hortobágyon is, viszont a korlátozások miatt érdemes tájékozódni, hogy mely tanösvények és attrakciók milyen feltételekkel látogathatóak.

Jelenleg a járványügyi szabályok keretei között látogathatóak a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság tanösvényei és fogadja látogatóit a Tourinform és a Hortobágyi Vadaspark. A HNPI tanösvényei a jelenleg érvényben lévő korlátozások ellenére is látogathatóak nemzeti parki belépőkártya megvásárlásával. A belépőket a Halászbárka Fogadóközpont (Hortobágy-Halastó) és Hortobágyi Csárdakiállítás épületében lehet megvenni.

Nyitva tartó jegypénztárak, belépőkártya

Belépőkártyát tehát a Halászbárka Fogadóközpontnál és a Hortobágyi Csárdakiállításnál is lehet venni. Hétvégén reggel 9 órától délután 5 óráig tartanak nyitva. Ezen kívül online is lehetséges a jegyvásárlás: hnp.jegy.hu. Az e-mailben megkapott jegyeket nem szükséges kinyomtatni, bármilyen okos eszközön elég bemutatni. Viszont átalakítás és felújítás miatt a HNP Látogatóközpont ZÁRVA tart.

A Tourinform iroda átköltözött a Csárdakiállítás épületébe, mely hétvégén szintén  9-17 között van nyitva. Az iroda védettségi igazolvány nélkül is látogatható, azonban a maszk viselése kötelező. A vadasparki jegypénztár is itt található.

Belépőkártya árak:

  • Napijegy/felnőtt: 1200 Ft/fő
  • Kedvezményes (gyerek, diák, nyugdíjas): 600 Ft/fő
  • Családi (2 felnőtt + 2 gyerek): 2400 Ft
  • Hetijegy/felnőtt: 3600 Ft/fő
  • Hetijegy/kedvezményes (gyerek, diák, nyugdíjas): 1800 Ft/fő
  • Hetijegy/családi (2 felnőtt + 2 gyerek): 7200 Ft/fő

Tanösvények

A tanösvények védettségi igazolvány nélkül is látogathatóak. A tanösvényeken napkeltétől napnyugtáig lehet tartózkodni.
Több tanösvénynél is zajlanak jelenleg felújítások, fejlesztések, így esetleges korlátozásokra lehet számítani (pl. hidak, kilátótornyok). Látogatható a Hortobágyi halastavak tanösvény, a Szálkahalmi tanösvény és az Egyek-pusztakócsi mocsarak, Fekete-rét tanösvény.

Hortobágy Halastavak

A kisvasút május 29 óta közlekedik ismét. A szerelvény építési munkálatok miatt a Peter Scott megállóig közlekedik. A megállóhely közelében lévő magaslesről – a vonat visszaindulásáig -távcsöves madármegfigyelésen vehetnek részt a kilátogatók.

A kisvonaton a maszk használata kötelező, védettségi igazolvány nem szükséges.

A menetrend szerinti járatok hétvégi napokon indulnak az alábbi időpontokban: 10:00; 12:00; 14:00. A visszaindulások időpontjai: 11:00; 13:00; 15:00.

A belépőt a Halászbárka Fogadóközpontban lehet megvásárolni, ahova védettségi igazolvány nélkül is be lehet menni. A tanösvény amúgy 14 állomásból áll, melyek közül 11 megfigyelő torony. Az állomások közül 10 található a vasút útvonalán, 4 torony kissé messzebb, csak gyalogosan érhető el. Az útvonal, ha a síneket követjük kb. 5 km, nézelődéssel együtt 2-2,5 órát szánjunk rá. Kerékpározni is lehet a kijelölt ösvényeken.

Hortobágyi Vadaspark

A vadaspark csak védettségi igazolvánnyal látogatható!

A védettség igazolására a jegyvásárlásnál és a buszra való felszállásnál is sor kerül. A vadasparki jegypénztár a Tourinform Irodában található. A vadasparki buszjárat a Csárda mellől indul.

Hortobágyi Madárpark

Nyitva van a Hortobágyi Madárpark, de a 18. életévét betöltött személyek részére csak védettségi igazolvánnyal látogatható a benti és a kinti rész is! A hét minden napján 9 órától 18 óráig vannak nyitva.

A madárpark területén található a madárkórház, ahol nagyon sok sérült madarat gondoznak és ha szerencsénk van, elkaphatunk egy kisebb műtétet, vagy megleshetjük a madarak etetését is.
Az udvar igazi madár Kánaán…kisebb – nagyobb ketrecekben időznek a füles baglyok, gerlék, és ha itt jártok, ne hagyjátok ki a park „sztárját”,  Negrót a beszélő hollót, akit muszáj szóra bírni! A nagy madárketrecbe is érdemes benézni, ahol aztán tényleg mindenféle madár fellelhető : van itt réti sas, parlagi sas, gólyák hada és még sorolhatnánk.

Mátai Ménes

A Mátai Ménes egyik kedvelt programja a pusztai fogatozás, ahol a vendég lovaskocsin barangolva ismerheti meg régi magyar háziállatokat, találkozhat rackanyájjal, szürkemarha gulyával, nóniusz ménessel, bivaly gulyával. A fogatok 10:00, 12:00, 14:00 és 16:00 – kor indulnak.

A ménest csak védettségi igazolvánnyal rendelkezők látogathatják, a 18 éven aluliak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kísérővel látogathatják. Beltéri helyiségekben, illetve a fogaton maszk használata kötelező, kültéren nem, de javasolt.

Szervezett túrák – Hortobágy

A Látogatóközpontban a tavalyi évtől már elektromos kerékpárok is elérhetőek. Ezeket viszont elsősorban a szervezett túrákon lehet használni. Az E-bike túrákon azért érdemes rész venni, mert a túra során olyan védett területekre juthatnak el a résztvevők szakképzett túravezetők segítségével, amelyek önállóan nem járhatóak be.

További infó: https://welovetiszato.hu/tisza-to-programok/fel-napos-e-bike-tura-hortobagy-halaston

De egyre több szervezett túra található meg a HNPI kínálatában is, ezen a hétvégén a Górés tanyához lehet ellátogatni szakvezetés segítségével.

Bővebb infó: https://welovetiszato.hu/tisza-to-programok/goresi-madarmento-hely-lakoinak-bemutatasa-hortobagy