Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Meggyes Csárda Múzeum – Kócsújfalu

A Meggyes csárda a Tiszafüred és Kócs határát jelölő hasonló nevű halom tövében épült a XVII. század utolsó évtizedeiben. A jelenlegi épületet a korábbi leégése után Tiszafüred város tanácsa építtette 1760-1770 között.

Az egykori sóút mentén létesült, de múlt század elején kijelölt új nyomvonal miatt mára a közúttól távolabb eső, pusztai környezetben található csárda kiállítása a korabeli bútorokkal, tárgyakkal berendezett tisztaszobát, füstös konyhát, az ivót és a csárdás szobáját mutatja be.

A Meggyes csárda a füredi, ohati és az egyeki csendőrjárőrök éjszakai találkozóhelye volt, mégis kötődik hozzá betyártörténet is. A csárda működési engedélyét 1952-ben bevonták, és hamarosan a Hortobágyi Állami Gazdaság raktára lett. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság alapítása után egyik legfontosabb feladatának tekintette a Meggyes csárda megmentését: 1975-ben felújította és múzeummá alakította. A csárdamúzeum három helyiségének kialakítása és a belső berendezése a Meggyes csárda századfordulós életét és hangulatát idézi vissza.

Nyitva tartás:

  • Legalább előző napi bejelentkezéssel: március-október között, illetve a Hortobágyi Nemzeti park programnaptárában hirdetett szakvezetett túrákon is megtekinthető.

Belépő:

  • 2000 Ft/csoport szakvezetési díj+ nemzeti parki belépőkártya

Meggyes Csárda Múzeum elérhetőségek:

W: https://www.hnp.hu/hu/szervezeti-egyseg/turizmus/csardak-utja/oldal/meggyes-csarda-muzeum

E: info@hnp.hu

T: +36 52 589 000

C: A 33-as út mentén az 54-es vagy a 60-as kilométerkőnél lekanyarodva kizárólag gyalogosan vagy kerékpárral, földúton. (A megközelíthetőség időjárásfüggő!)