Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Őszi program: Tiszavirág Átéri Sétaút – Pákász Tanösvény

Galkó-Fenyves Barbara
·
2020. október 9.
Őszi program: Tiszavirág Átéri Sétaút – Pákász Tanösvény

Ha szeretnétek sétálni az őszi színekben pompázó Tisza-tavi ártéren, akkor a Pákász Tanösvény az egyik legjobb választás!

A Pákász Tanösvény és Tiszavirág Ártéri Sétaút túra ideje a Tiszán átkeléssel együtt kb egy-másfél óra, egy kellemes délelőtti vagy délutáni program.

A Tisza-tó minden évszakban szép és mindig más…, de talán az ősz az egyik legszebb és legnyugisabb évszak. A nyár a strandolásé és a nagy kirándulásoké, télen inkább behúzódunk a termálstrandokra és kandallós-cserépkályhás szállásokra, tavasszal pedig a visszaköltöző és fészket építő, párt választó madaraké a főszerep. De ősszel csend van, tiszta a levegő, és az őszi ártéri erdők semmivel össze nem hasonlítható szín és formavilága mindenkit levesz a lábáról. A Tiszaörvénynél kialakított Tiszavirág ártéri sétaútra, tanösvényre és az újonnan kialakított Pákász Tanösvény páratlan kikapcsolódást ígér. Az ártéri erdőt a “csend és a nyugalom szigetének” is hívják.

Vissza a természetbe

A 2 kilométer hosszú túraútvonal egy gyönyörű, hamisítatlan ártéri erdőben vezet végig, ahol különböző állomások vannak táblákkal, melyek ismertetik a terület növény és állatvilágát – kiemelve a névadó kérészek rövid életét-, valamint hajdanán a Tisza mentén élt halászok életét. A tanösvény egyik végén van egy madárles kilátó, ahonnan a Borzonat nevezetű belső tónál tanyázó madarakat leshetjük meg, míg a másik vége a Göbe-tónál végződik. Egyébként a Borzonatnál télen olyan alacsony a vízállás, hogy a nagy hidegek alkalmával ezen a részen a víz teljesen befagy, így alkalmas téli túrázásra, érintve régi morotvákat, fokokat, erdőket, legelőket, melyeket évtizedekkel ezelőtt bekebelezett a Tisza-tó vize.

A tanösvény másik ága a Göbe partjára visz minket. Itt a tanösvény végén egy épített, korcolt nádtetejű halászkunyhó mutatja be a halászmesterséget, valamint ami a legnagyobb élmény (többek szerint is), hogy önállóan halászladikba szállhatunk és ringatózhatunk a vízen addig, ameddig csak akarunk. Olyan, mintha megállna az idő…társunk csak a csend és a madarak.

Érdemes felmenni a csónak kikötő melletti kilátóba is, ahonnan beláthatjuk az egész területet, valamint csodás őszi képeket is készíthetünk.

Gombaszezonban ha jó a szemünk és ismerjük a gombákat, akkor ebédre akár egy jó nagy kosárral is szedhetünk, mivel sok helyen annyira sűrű a növényzet, hogy komplett telepek alakultak ki.

Pákász Tanösvény

A Pákász Tanösvény egy újonnan kialakított igazi lápos labirintus. Itt érdemes a cipőnket gumicsizmára váltani – ezek amúgy már ki vannak készítve az út mellett. Köteles ladikba szállva át kell húzni magunkat a túlpartra, ahonnan egy viszonylag szárazabb, a vége felé sárosabb ösvény visz.

Túravezetőt nem szükséges fogadni, a sétautat és az ösvényeket önállóan is fel lehet fedezni.

Megközelítés

A sétaút a tiszaörvényi Szabics Kikötőből a belépőjegy megváltása után egy rövid csónakázással érhető el.

Címkék:
  • természet