Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

3+1 tökéletes tavaszi kirándulóhely a Tisza-tónál

Galkó-Fenyves Barbara
·
2024. április 9.
3+1 tökéletes tavaszi kirándulóhely a Tisza-tónál

Berobbant a tavasz a Tisza-tónál is!

A hirtelen jött meleg miatt a Tisza-tónál is beindult a természet kivirágzása. Az abádszalóki TulipGarden 5 héttel tervezte a tulipánszüretet, de sajnos már csak 4 nap marad a program beiktatására. Gyönyörűen virágzik a Tiszaigari Arborétum is, valamint a Tisza-tavi Vízi sétány és a Tiszavirág Ártéri Sétaút is csodás zöld színekben pompázik.

Tiszavirág Ártéri Sétaút

Az egyik legszebb tanösvény a Tisza-tónál a Tiszavirág ártéri sétaút és pákász tanösvény. Tavasszal amúgy is az egyik legjobb program a Tisza-tónál a tanösvények és a sétautak felkeresése. A Tiszavirág ártéri sétaút Tiszaörvénynél található. Egy igazi Tisza-tavi dzsungel, ártéri erdő, ahol a természet most csodálatosan ébredezik. Az útvonal mentén már 3 madármegfigyelő torony is található, ahonnan elénk tárul a Tisza-tó változatos élővilága. A 2 kilométer hosszú Tiszavirág Ártéri Sétaúton különböző állomások vannak táblákkal, melyek ismertetik a terület növény és állatvilágát. A legvadregényesebb része a Pákász Tanösvény, ahova mostanában gumicsizmában érdemes menni.

Bővebben az alábbi linken lehet olvasni:

https://welovetiszato.hu/gyertek-velunk-egy-igazi-mocsarvilagba

Tiszaigari Arborétum – tavaszi program

Egyik nagy szerelmünk a Tisza-tónál a Tiszaigar határában található arborétum. Kicsi, de takaros és rendkívül rendezett. Az elmúlt napok meleg időjárásának köszönhetően itt is beindult a virágzás, a fák és cserjék gyönyörű színekben pompáznak. Az illatkavalkád főleg az arborétum közepén található háznál erőteljes, de az egész arborétumot a tavasz frissítő illata lengi be.

A bejáratnál jegykiadó automata és pénzváltó is üzemel, 600 Ft egységesen a belépő az arborétum területére. 2 irányba is el lehet indulni a bejárat után: ha balra indultok el, akkor az arborétum legrégebbi részét tekinthetitek meg. Annak idején ez a rész az Igari-tó medre volt, mely a Tisza-folyó szabályozása után kiszáradt. Itt akár több száz éves fákat is találhatunk, de a legidősebb, 400 éves fát az arborétumon kívül, egy szántóföld közepén tekinthetjük meg. A Mátyás fához vezető utat a középső út végén található, mosdónak kialakított épülettől jobbra vezető út végén találjátok meg. Egy nagy fakapu jelzi, hogy impozáns helyre lépünk be. A kapu ki van nyitva, csak a középen található vastag fa rudat kell elmozdítani. Most a szántóföldet gyönyörűen sárgálló repcével vetették be.

https://welovetiszato.hu/falurol-falura-a-tisza-to-korul-tiszaigar

https://welovetiszato.hu/tiszaigari-arboretum-faluseta-baglyokkal

 

Tisza-tavi vízi sétány

Az 1500 méter hosszú pallóúton sétálva közel kerülhetünk a Tisza-tó növény- és állatvilágához. A tanösvény csónaktúra keretében az Ökocentrumból, március 25 után pedig a Fűzfa Kikötőből induló rendszeres kishajójárattal közelíthető meg. A sétányt végigjárva nádasok, ártéri erdők, vízi növénytársulások között barangolhatunk, s eljuthatunk a tó korábban megközelíthetetlen vadregényes területére. Az élővilág megismerését madármegfigyelő betekintők, megfigyelőtorony, képes információs táblák, igény szerint szakvezetés segítik. A sétány végén van egy kilátó, ahonnan a Poroszlói-medence egy részét és a Kis-Tiszát lehet látni.

TulipGarden – tavaszi tulipánszüret

Tavaly ezen a napon nyitotta ki kapuit a Tisza-tó tulipános kertje, most pedig nem csak a tulipán virágzik el, hanem az orgona is. Sajnos most úgy néz ki, hogy már csak 1 hétvégén lehet a szebbnél-szebb tulipánok között válogatni

Az Abádszalók határában található TulipGarden Tisza-tó a tavalyi hatalmas siker után 2024. április 5-től nyitotta ki kapuit. A több mint 200 000 tulipán sajnos hamar elvirágzott, de az elmúlt pár hét alatt rengetegen felkeresték az Abádszalók határában található virágos kertet. A virágsorok mellett kézművesek, helyi termelők portékáiból is lehet válogatni, valamint a gyerekeket játszótér és különböző programok is várják.

TulipGarden tervezett nyitvatartás:

Április 11-12-13-14

  • Csütörtök: 9-17 óráig
  • Péntek: 9-17 óráig
  • Szombat: 09-18 óráig
  • Vasárnap: 09-18 óráig

Más napokon nincs nyitva a kert. Érdemes figyelni a TulipGarden facebook oldalát, ahol a szervezők folyamatosan fogunk tájékoztatják az érdeklődőket a kert aktuális állapotáról. Az időjárás befolyásolja, mennyi virág marad erre a pár napra.