Welovetiszato
Welovetiszato

3+1 kihagyhatatlan tavaszi célpont

Galkó-Fenyves Barbara
·
2024. május 20.
3+1 kihagyhatatlan tavaszi célpont

Tökéletes tavaszi kirándulóhelyek

A tavaszi kirándulásokra valóban csodálatos időszak ez, amikor a természet újraéled és minden zöldellni kezd. A Tisza-tónál számos helyszín kínál kiváló lehetőséget a szabadban töltött időre. Íme néhány tavaszi célpont, ha kirándulást terveztek a  Tisza-tó valamelyik részén.

Tavaszi célpont 1# – Kiskörei Hallépcső

Az ország egyetlen hallépcsője a Tisza-tónál található, Kiskörén. A terület most tavasszal gyönyörű színekben pompázik, mivel a hallépcső 2 oldalán a zöld minden árnyalata felismerhető.

A hallépcső létrehozásának célja, hogy a vízi erőmű által “kettévágott” Tisza folyó al- és felvize között biztosítsák a halak szabad mozgását.A Tiszán az 1970-es években épült vasbeton halzsilip nem volt elegendő a halak megfelelő áramoltatására, hiszen a megfelelő számú duzzasztómű hiányában általában szárazon állt ezen rész.

Azért, hogy az élő Tisza és a felduzzasztott meder összeköttetésben legyen a halak számára is, egy halliftet építettek, ami egészen a 2010-es évekig volt használatban. 2014-ben épült meg a hallépcső, ami vizes kismedencék lépcsőszerű sorozatából áll, így szakaszolja az ott folyó vizet 37 bukón keresztül. Egy-egy kis bukónál 25-30 cm a vízszintkülönbség, ez kellő vízpárnát jelent a halaknak, hogy fel és le tudjanak úszni. Számukra kisebb és nagyobb pihenőket alakítottak ki, hogy ne egyszerre kelljen megtenniük ezt a távot.

A leglátványosabb része az átkelő, ahol egy kémlelőablakból figyelhetjük a halak mozgását. A hallépcsőben három kisebb és egy nagyobb pihenő tó is megtalálható.

Tavaszi célpont 2# – Jóreménység-sziget és a Jóremény stég

Ljasuk Dimitry természetfilmes 2020 tavaszán, a koronavírus-járvány első hulláma során költözött ki a kiskörei robbantógát végére, ahol nagyjából hat hónapot töltött önkéntes karanténban, elszigetelve a civilizációtól. A kikötözésének célja az volt, hogy leforgassa a nagyjátékfilmjének alaptörténetét. A mindennapjairól Facebook oldalán rendszeresen bejelentkezett, ezzel megannyi követőt tudhatott magáénak. Dimitry az elvonulása során egy mai napig álló, jellegzetes stéget is épített.

A félsziget a Jóreménység-sziget nevet kapta, majd 2021-ben egy átfogó felújítás során pihenőhelyet alakítottak ki az ide ellátogató turisták számára.

Tavaszi célpont 3# – Tisza-tavi Vízi sétány Poroszló

A Tisza-tavi Vízi Sétány egy különleges turisztikai attrakció, amely a Tisza-tóra épült pallórendszert foglalja magába. A sétány három szigetet köt össze, és hossza meghaladja az 1500 métert. Itt található két madárvárta, egy 15 méter magas megfigyelő torony és egy pihenősziget is. A tanösvényen sétálva betekintést nyerhetünk a Tisza-tó növény- és állatvilágába. A sétány csónaktúra formájában vagy az Ökocentrumtól, vagy a Fűzfa kikötőből rendszeres kishajójárattal is elérhető.

További információ: A vadregényes Tisza-tavi Vízi Sétány Poroszlón – Welovetiszato

Tavaszi célpont 3+1 – Tiszavirág Ártéri sétaút

A Tiszavirág Ártéri Sétaút egy lenyűgöző természeti látnivaló a Tisza-tónál. A sétaút a tiszaörvényi Szabics Kikötőből indul, ahol a belépőjegy megváltása után egy rövid csónakázással érhető el. A 2000 méter hosszú tanösvény a tiszavirág (kérész) életét, fejlődési fázisait és a Tisza-tó élővilágát mutatja be, beleértve a madármegfigyelő tornyokat és a Göbe halászladikjait is.

A sétaút egész évben látogatható, és különleges élményt nyújt a természet szerelmeseinek. A látogatók megismerkedhetnek a régi mesterségekkel, mint a teknővájás, a kosár- és gyékényfonás, valamint a hagyományos tiszai halászmesterség. A sétaút mentén interaktív feladatok is várják az érdeklődőket.

A sétaút végén érdemes felmenni a kilátókba is, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a környékre.

További információ: Gyertek velünk egy igazi mocsárvilágba! – Welovetiszato

 

Ma van!

Programnaptár

2024június

h
k
sz
cs
p
sz
v
27
28
29
30
31
1
6
3
4
5
6
7
10
11
12
13
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
heti program