Welovetiszato
Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Asztro-gasztro túra – Hortobágy

  • Időpont:2019. augusztus 3. 17:00 - 22:00
  • Helyszín:Mátai Ménes, lovarda - Hortobágy-Máta
  • Belépődíj:Felnőtteknek: 18.000 Ft/fő, gyerekeknek: 10.000 Ft/fő

Hungarikum túra a Hortobágyon!

Az alkonyati-éjszakai túra során megannyi csoda tárul a szemük elé. Egy igazi pusztai este átélésére invitálják, mely során szekérrel mennek mélyen be a pusztába, szemük elé kerülnek az őshonos háziállatok, megcsodálhatják a csikósok bemutatóját. Szomjukat, éhüket csillapítandó pásztortűznél melegedve megosztják velük égi konyhájukat a pásztorok. Végül megismerkedhetnek a pásztoréjszaka csillagos égboltjának csodáival, a nemzetközi védettségű hortobágyi sötét égbolt látványával. A távcsöves égboltmegfigyelés során a tervek szerint látható közelségbe hozzák a lemenő Nap foltjait, a Jupitert, a Vénuszt, a Tejút csillagait és megismerkedhetnek a nevezetes csillagképekkel is.

A program időjárásfüggő!

Rossz idő esetén vagy ha kevesebb mint 10 fő jelentkezik, a program elmarad.

Bejelentkezés, információ:
E-mail: turizmus@hortobagy.eu Tel.: 52/ 589-122 vagy 06/30-566-4906

Helyszín:
Máta-puszta, Pece-kút (a nemzeti park szabadon nem látogatható ősi pusztai jelleget megőrző területe, mely a pusztai szekérprogramok helyszíne is egyben)

Találkozás (program indulás, érkezés):
Hortobágy-Máta, Mátai Ménes – Nyerges Presszó 17:00

A program tartalma:

Pálinkás vendégfogadás (pogácsa, pálinka)

Szekerekkel megérkezés Máta-puszta belsejébe, a Pece-kúthoz, ahol a később Nobel-díjassá lett Konrad Lorenz és a Hortobágyot máig évről évre felkereső Festetics Antal együtt fogalmazták meg a nemzeti park létrehozását sürgető Pro Natura memorandumot, aminek a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsához eljuttatását követően végül 1973-ban létrejött az ország első nemzeti parkja. A Hortobágyi Nemzeti Park – a Puszta 1999-ben kiérdemelte az UNESCO világörökségi címet kulturális kategóriában a máig élő pásztorhagyományok, az évezredes hagyományos legeltetéses állattartás kapcsán. A szekérút során bemutatják a puszta ma is élő természeti és kultúrtörténeti értékeit, pásztorhagyományait. Megfigyelhetik a pásztorok viseletét, munkaeszközeit, munkájukat, és a pusztára jellemző pásztorépítményeket pl. a „seggen ülő” hodályt, a gémeskutat, a karámot, a vasalót. Hűvösebb időben pokrócokat biztosítunk.

Csikós bemutató: A pusztai fogatozást követően a csikós és pusztaötös bemutató közben rácsodálkozhatnak a csikósok és lovaik közti tökéletes összhangra, s eléjük tárul Petőfi ismert verssora „a szekérrel a négyökör lassacskán ballagott”.

Alkonyati méneshajtás: Szemük előtt száguldanak el a nóniuszok mielőtt a nap végén nyugovóra térnének. A vágtató lovakat a vendéghodály védelméből lehet megcsodálni, fotózni.

Csillagösvény mustra: Csillagász segít megismerni a pásztorok tájékozódását is segítő hortobágyi, nyári csillagképeket, megfigyelik a Tejút csillagait (időjárás függően)

Szabadtűzön készült vacsora: A pásztorok hagyományos eledelét fogyasztják, melyet szemük láttára készítenek el szabad tűzön.

Pásztorok élete, pásztorok éneke: Pásztorok között a vendégek együtt fogyasszák el a vacsorát. A tábortűznél ülve a Hortobágy egyik örökös pásztora mesél életéről, munkájáról.

Szekerek indulása: 17.00 óra, Visszaindulás aznap este: kb.22.00 óra

Fizetés: a Hortobágyi Nonprofit Kft. egy díjbekérőt küld a jelentkezőnek, melyet átutalással lehet kiegyenlíteni.