Welovetiszato
Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Tisza-tó kerékpárút: 30000 bringás az új szakaszon!

bcsheinz
·
2020. augusztus 6.
Tisza-tó kerékpárút: 30000 bringás az új szakaszon!

A Tisza-tó kerékpárút új szakasza forgalommérővel!

Van egy kerékpáros átmenő forgalmat mérő pont a Tiszafüred-Poroszló között nemrég átadott Tisza-tó kerékpárút szakaszon. Az indukciós elven működő masina (tehát futókra nem reagál…) mindkét irányban rögzíti, hogy hányan haladtak el. Viszonylag pontos, mert csak fém szerkezetre reagál, ha csal is, inkább lefelé csal, mert két egymás mellett haladó bringát, egynek vesz.

30 000, az nagy szám!

Megszereztük az adatokat, sőt az ország többi pontján lévő mérőpontok adatait is. A június 20. (a Poroszló-Tiszafüred szakasz átadása) és augusztus 6. közötti időszakban több, mint 30 000 áthaladást regisztrált a mérési pont. Egyetlen, Velencei-tónál lévő mérési pont kivételével az országban egyetlen szakaszon sem tekert ennyi bringás, mint a frissen átadott Tisza-tavi kerékpárút szakaszon. A Balatonon sem. A Fertő-tónál sem.

Hogy mi a Tisza-tó kerékpárút sikerének titka?

#1 Végig az aszfalttal burkolt gáton és a védett kerékpárúton lehet közlekedni.

#2 A Balatonhoz vagy a Fertő-tóhoz képest kedvezőbb terep adottságok, sík vidék.

#3 Kedvező távok (teljes nagykör 67 km, nyolcas 130 km).

#4 Vasutat, közutakat, átkelőket és egyéb problémás szakaszokat nem érint.

#5 A Tisza-tó kerékpárút mentén végig – tényleg végig! – rengeteg a látnivaló, az út 96%-a természetben halad és nem településen. A Tiszafüred-Poroszló kerékpárút panorámája balatonihoz mérhető.

#6 Rengeteg alternatív útvonal, lekanyarodó, felfedezhető ártéri vagy mezei út. Érdemes letérni a gátról, csodás helyeket láthattok!

Jó sokan vannak még, akár 100 000 -en?

Ennél persze sokkal többen kerékpároztak a Tisza-tó körül, mert fenti szám csak egy adott szakaszra vonatkozik, a kisebb távok, a Tisza-tavat körbe nem tekerők száma ebben nincs benne, hiszen a Tisza-tó kerékpárút nagyköre 67 km, a nyolcas pedig 120 km, erre pedig nem mindenki vállalkozik.

A korábbi évek kézi számlálásai 60-70 ezer bringást számoltak, szinte biztos, hogy ebben az évben a 100 000-es számot elérjük.

Hajrá Tisza-tó!

Olvassátok el cikksorozatunkat a Tisza-tó kerékpárút tippekkel:

Tökön-paszulyon át: https://welovetiszato.hu/bringaturak-a-tisza-to-korul-tokon-paszulyon-at

Tanyatúra: https://welovetiszato.hu/bringaturak-a-tisza-to-korul-tanyatura

Bringatúrák a Tisza-tó körül: https://welovetiszato.hu/bringaturak-a-tisza-to-korul-tiszafured-tiszaderzs-tiszafured-naplemente-tura-30-km

 

Kerékpáros szezON! Gyere velünk bringázni, mutatjuk az utat!

Címkék:
  • kerékpártúra