Tisza-tó étterem ajánló őszre, csárda kedvelőknek
Tisza-tó étterem kereső – ha tudni akarod az 5 legjobbat
Először a csárda vagy csárdajellegű helyeket vesszük sorra, következő cikkeinkben jönnek az “alternatív helyek”, mert ha Tisza-tó étterem keresése a cél, nem csak csárdákkal lehet ám számolni!
#1 Aranyosidombi Udvarház Poroszló
A csárda hangulat senkit ne tévesszen meg, mert bár találunk az étlapon klasszikus fogásokat is, sok friss és üde, jól átgondolt ételt kapunk. A klasszikusok közül kiemelkedik a Jókai bableves, amit mindenképp ajánlunk (és legalább már tízszer ettünk, sosem csalódtunk), a remek túróscsusza, amely minden részletében igazi házi ízeket hordoz (igen, a tészta is házi), serpenyőben érkezik, ha kérjük, jól lepirítva. A borjúpaprikás gomolyás sztrapacskával elképesztő adag, egyelőre se előtte-se utána nem fér be semmi :). A haltepertő talán itt a legfinomabb a Tisza-tónál, ezt ne hagyja ki senki, aki valami halas dologra vágyik. Aki kicsit könnyedebbet enne, annak a napi zöldség vagy gyümölcslevest ajánljuk (a málnaleves szezonja lecseng, de az egyszerűen isteni – kis görög bazsalikomot még elbírna egyébként, a tejszín pedig egy kis mandulát). A főételek között is találunk lazább, frissebb fogásokat és szerencsére viszonylag kevés a panírozott (rántott) étel. A desszertek közül a mákos bobajka izgalmas és finom is, de a hely erőssége nem a desszertekben rejlik.
kedvenc előételünk: haltepertő
kedvenc levesünk: Jókai bableves (nyáron pedig a málnaleves)
kedvenc második: kézműves gomolyasajt friss salátával
desszert: mákos bobajka
Személyzet: kedves, figyelmes
Árak: $$$$ (szóval nem olcsó :))
Fizetés: kártyával és készpénzben illetve Széchenyi kártya is az asztalnál
Nyitva tartás: hétfő kivételével minden nap 20h-ig, a konyha csak 19h-ig van!
Parkolás: udvarban és utcán
Kisállat: behozható
Vegán: nincs
Tisza-tó étterem: igen, ajánlott!
#2 Fehér Amúr Halászcsárda Poroszló
Jóideig ez volt “A” Tisza-tavi étterem. A hely igazi vonzereje a tisza-parti elhelyezkedése és a remek halászléje (igaz ebben megoszlanak a vélemények mostanában, de mi kitartunk). Az elmúlt időszak kerékpáros fejlesztéseinek hála nőtt a parkoló mérete, illetve a nyaralóhajós program miatt hajóval kikötni is egyszerűbb, szúnyog viszont még mindig van bőven, áprilistól szeptemberig este felé hosszú nadrág és pulcsi ajánlott.
Az étlap a többi étteremhez mérten is hatalmas választékkal bír, így aki a szárnyas, négylábú, készétel, stb. dömpinget szereti, itt minden variációban talál szinte mindent és természetesen rántott verziókból is van. A korhely harcsa halászlé egyelőre még mindig a Tisza-tó best of, ahogy a sima harcsa is, de nem csalódtunk még a juhtúrós sztrapacskában sem. A harcsapaprikás kérhető túrós csuszával jár, de mi inkább cserélnénk a juhtúrós sztrapira. Vannak kifejezetten halas helyek a tónál, de ott sem sütik ilyen jól a keszeget, mint itt. Desszertek közül a mákos palacsinta és a túrógombóc a kedvenc.
kedvenc előételünk: füstölt harcsaszeletek
kedvenc leves: korhely harcsa halászlé
kedvenc második: egyben sült keszeg
desszert: túrógombóc
Személyzet: néha úszik, de figyelmes, kedves
Árak: $$$
Fizetés: kártyával és készpénzben illetve Széchenyi kártya is, kártyával csak a pultnál
Parkolás: parkolóban, ingyenes
Kisállat: teraszra behozható
Vegán: egy fogás, nem próbáltuk
Tisza-tó étterem: igen, ajánlott!
#3 Patkós csárda 33-as főút (Egyek lehajtó)
A klasszikus hortobágyi csárda, ahol gyakran fordulnak meg csikósok, gulyások, pásztorok hagyományos ruházatban, fokossal, olykor még lóval is. Az autentikus hangulathoz a csárda régi épülete is remek hátteret ad, no meg az ételek elnevezése. Ettünk itt remek bográcsgulyást és a harcsa halászlére sincs panaszunk, bár alapból csípős, a paprikával óvatosan.
Itt is nagy étlapot találunk, kétszemélyes tálak és rántott minden itt is van bőven, a rántott sertésborda már-már borjúbécsi magasságokban van, ezt érdemes kipróbálni. De két alap ételben, a paprikás csirkében és a borjúpaprikásban biztosan verhetetlenek a környéken, mindkettő nagy adag, határozott csárda ízvilággal. A desszertek igazi klasszikusok a 60-80-as évekből, de ma már hol lehet enni egy Gundel palacsintát?
kedvenc előételünk: az nincs
kedvenc leves: bográcsgulyás
kedvenc második: csirke paprikás galuskával
desszert: somlói galuska
Személyzet: kedves, közvetlen
Árak: $$
Fizetés: kártyával és készpénzben illetve Széchenyi kártya is az asztalnál
Parkolás: parkolóban, ingyenes
Kisállat: jöhet mindenki 🙂
Vegán: ez egy csárda… komolyan na
Tisza-tó étterem: igen, ajánlott!
#4 Tutajos Vendéglő Tiszabábolna
Tiszabábolna mostohagyerek a Tisza-tónál, pedig gyönyörű település, klassz szállásokkal, még klasszabb stranddal és ami a legjobb: súlyos csend van errefelé, mert a falut elkerüli a pénszórás és a hangos zene is. Tavaly még valószínűleg nem tippelt volna senki sem arra, hogy a vendéglője felkerül az öt legjobb közé, de belehúztak becsületesen. Nem tökéletes, van még hova fejlődni, de az igyekezet az nagyon látszik!
Idén ettünk itt nagyon jó (értsd, mint otthon) tyúkhúslevest házi tésztával, remek harcsapaprikást kapros csuszával (bár a tészta nem házi, jó volt) és a halászlébe sem tudtunk belekötni, különösen a harcsa ízlett mindenkinek. A klasszikus ételek mellett van néhány igazán meglepő is, ettünk sörben sült csülköt és egy kacsa fogást, amiben volt kacsamáj, kacsamell és kacsacomb is. A nyári kedvencünk egyértelműen a borjúpaprikás volt tojásos galuskával.
kedvenc előétel: nincs
kedvenc leves: tyúkhúsleves
kedvenc második: borjúpaprikás tojásos galuskával
desszert: mákos guba madártejjel
Személyzet: figyelmes
Árak: $$$$ (nem olcsó hely, cserébe nagyok az adagok)
Fizetés: kártyával és készpénzben illetve Széchenyi kártya is az asztalnál
Parkolás: parkolóban, ingyenes
Kisállat: jöhet mindenki 🙂
Vegán: több fogás is!
Tisza-tó étterem: igen, ajánlott!
#5 Tiszacsegei halászcsárda
A jelentős átalakításon, felújításon átesett csárda hozza a kötelezőt: a forgalmas kompkikötő (igen, a legendás jégárban úszós) mellett bőséges étlapot kínálnak. halételben specialisták, sok halas fogást csak itt ehetünk. De nem szabad elfelejteni, hogy ahogyan a többi étterem esetében is, ők is tógazdasági halból, gyakran fagyasztottból dolgoznak. Ennek ellenére kihozzák belőle amit lehet.
A halas előételekben ők vezetnek, a füstölt harcsa és az olajos harcsa kettősből egyiket mindenképp ki kell próbálni! A halászlék közül bármelyiket jó szívvel, kivéve a korhelyt, mert itt valahogy nagyon eltejfölözik, a végén már nincs is hal íze. A sztenderd csirkés-sertés-marhás ételek közül nekünk nagyon bejött a serpenyős sertéstarja fűszeres burgonyával, de igazán a halételekben remekelnek, van vagy 20 féle főfogás halból. A harcsa gyros és a harcsa steak helyett inkább válasszon mindenki egy autentikusabb halételt, egyben sült kárászt vagy keszeget. Ha mindenképp valami újdonságra vagy kevésbé nehéz ételre vágyik valaki, akkor inkább egy roston harcsa salátaágyon.
kedvenc előétel: olajos harcsa lilalahygmával
kedvenc leves: harcsa paprikás
kedvenc második: egyben sült kárász
desszert: mákos tészta (kérjünk dupla mákot, alapból csak éppenhogy meghintik)
Személyzet: kedves, de nem túl lelkes
Árak: $$$$
Fizetés: kártyával és készpénzben illetve Széchenyi kártya is az asztalnál
Parkolás: parkolóban, ingyenes
Kisállat: az étterembe és a zárt teraszra SEM hozható be kisállat. Kutyával semmiképp se ide jöjjünk, mert ki kell kötni az étterem elé.
Vegán: nincs
Tisza-tó étterem: igen, ajánlott!
Van még jó Tisza-tó étterem tippetek? Írjátok meg!
További éttermek, bisztrók a Tisza-tónál itt.
A kártyás és a mobilfizetést a mastercard támogatta