Welovetiszato
Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Tisza-tó étterem ajánló őszre, csárda kedvelőknek

bcsheinz
·
2020. szeptember 21.
Tisza-tó étterem ajánló őszre, csárda kedvelőknek

Tisza-tó étterem kereső – ha tudni akarod az 5 legjobbat

Először a csárda vagy csárdajellegű helyeket vesszük sorra, következő cikkeinkben jönnek az “alternatív helyek”, mert ha Tisza-tó étterem keresése a cél, nem csak csárdákkal lehet ám számolni!

 

#1 Aranyosidombi Udvarház Poroszló

A csárda hangulat senkit ne tévesszen meg, mert bár találunk az étlapon klasszikus fogásokat is, sok friss és üde, jól átgondolt ételt kapunk. A klasszikusok közül kiemelkedik a Jókai bableves, amit mindenképp ajánlunk (és legalább már tízszer ettünk, sosem csalódtunk), a remek túróscsusza, amely minden részletében igazi házi ízeket hordoz (igen, a tészta is házi), serpenyőben érkezik, ha kérjük, jól lepirítva. A borjúpaprikás gomolyás sztrapacskával elképesztő adag, egyelőre se előtte-se utána nem fér be semmi :).  A haltepertő talán itt a legfinomabb a Tisza-tónál, ezt ne hagyja ki senki, aki valami halas dologra vágyik. Aki kicsit könnyedebbet enne, annak a napi zöldség vagy gyümölcslevest ajánljuk (a málnaleves szezonja lecseng, de az egyszerűen isteni – kis görög bazsalikomot még elbírna egyébként, a tejszín pedig egy kis mandulát). A főételek között is találunk lazább, frissebb fogásokat és szerencsére viszonylag kevés a panírozott (rántott) étel. A desszertek közül a mákos bobajka izgalmas és finom is, de a hely erőssége nem a desszertekben rejlik.

kedvenc előételünk: haltepertő

kedvenc levesünk: Jókai bableves (nyáron pedig a málnaleves)

kedvenc második: kézműves gomolyasajt friss salátával

desszert: mákos bobajka

Személyzet: kedves, figyelmes

Árak: $$$$ (szóval nem olcsó :))

Fizetés: kártyával és készpénzben illetve Széchenyi kártya is az asztalnál

Nyitva tartás:  hétfő kivételével minden nap 20h-ig, a konyha csak 19h-ig van!

Parkolás: udvarban és utcán

Kisállat: behozható

Vegán: nincs

Tisza-tó étterem: igen, ajánlott!

Az Aranyosidombi Udvarház az egyetlen a csárdák közül, amely bekerült Mautner Zsófi által összeállított TOP10 kulináris élmény a Tisza-tónál válogatásba.

 

#2 Fehér Amúr Halászcsárda Poroszló

Jóideig ez volt “A” Tisza-tavi étterem. A hely igazi vonzereje a tisza-parti elhelyezkedése és a remek halászléje (igaz ebben megoszlanak a vélemények mostanában, de mi kitartunk). Az elmúlt időszak kerékpáros fejlesztéseinek hála nőtt a parkoló mérete, illetve a nyaralóhajós program miatt hajóval kikötni is egyszerűbb, szúnyog viszont még mindig van bőven, áprilistól szeptemberig este felé hosszú nadrág és pulcsi ajánlott.

Az étlap a többi étteremhez mérten is hatalmas választékkal bír, így aki a szárnyas, négylábú, készétel, stb. dömpinget szereti, itt minden variációban talál szinte mindent és természetesen rántott verziókból is van. A korhely harcsa halászlé egyelőre még mindig a Tisza-tó best of, ahogy a sima harcsa is, de nem csalódtunk még a juhtúrós sztrapacskában sem. A harcsapaprikás kérhető túrós csuszával jár, de mi inkább cserélnénk a juhtúrós sztrapira. Vannak kifejezetten halas helyek a tónál, de ott sem sütik ilyen jól a keszeget, mint itt. Desszertek közül a mákos palacsinta és a túrógombóc a kedvenc.

kedvenc előételünk: füstölt harcsaszeletek

kedvenc leves: korhely harcsa halászlé

kedvenc második: egyben sült keszeg

desszert: túrógombóc

Személyzet: néha úszik, de figyelmes, kedves

Árak: $$$

Fizetés: kártyával és készpénzben illetve Széchenyi kártya is, kártyával csak a pultnál

Parkolás: parkolóban, ingyenes

Kisállat: teraszra behozható

Vegán: egy fogás, nem próbáltuk

Tisza-tó étterem: igen, ajánlott!

 

#3 Patkós csárda 33-as főút (Egyek lehajtó)

A klasszikus hortobágyi csárda, ahol gyakran fordulnak meg csikósok, gulyások, pásztorok hagyományos ruházatban, fokossal, olykor még lóval is. Az autentikus hangulathoz a csárda régi épülete is remek hátteret ad, no meg az ételek elnevezése. Ettünk itt remek bográcsgulyást és a harcsa halászlére sincs panaszunk, bár alapból csípős, a paprikával óvatosan.

Itt is nagy étlapot találunk, kétszemélyes tálak és rántott minden itt is van bőven, a rántott sertésborda már-már borjúbécsi magasságokban van, ezt érdemes kipróbálni. De két alap ételben, a paprikás csirkében és a borjúpaprikásban biztosan verhetetlenek a környéken, mindkettő nagy adag, határozott csárda ízvilággal. A desszertek igazi klasszikusok a 60-80-as évekből, de ma már hol lehet enni egy Gundel palacsintát?

kedvenc előételünk: az nincs

kedvenc leves: bográcsgulyás

kedvenc második: csirke paprikás galuskával

desszert: somlói galuska

Személyzet: kedves, közvetlen

Árak: $$

Fizetés: kártyával és készpénzben illetve Széchenyi kártya is az asztalnál

Parkolás: parkolóban, ingyenes

Kisállat: jöhet mindenki 🙂

Vegán: ez egy csárda… komolyan na

Tisza-tó étterem: igen, ajánlott!

 

#4 Tutajos Vendéglő Tiszabábolna

Tiszabábolna mostohagyerek a Tisza-tónál, pedig gyönyörű település, klassz szállásokkal, még klasszabb stranddal és ami a legjobb: súlyos csend van errefelé, mert a falut elkerüli a pénszórás és a hangos zene is. Tavaly még valószínűleg nem tippelt volna senki sem arra, hogy a vendéglője felkerül az öt legjobb közé, de belehúztak becsületesen. Nem tökéletes, van még hova fejlődni, de az igyekezet az nagyon látszik!

Idén ettünk itt nagyon jó (értsd, mint otthon) tyúkhúslevest házi tésztával, remek harcsapaprikást kapros csuszával (bár a tészta nem házi, jó volt) és a halászlébe sem tudtunk belekötni, különösen a harcsa ízlett mindenkinek. A klasszikus ételek mellett van néhány igazán meglepő is, ettünk sörben sült csülköt és egy kacsa fogást, amiben volt kacsamáj, kacsamell és kacsacomb is. A nyári kedvencünk egyértelműen a borjúpaprikás volt tojásos galuskával. 

kedvenc előétel: nincs

kedvenc leves: tyúkhúsleves

kedvenc második: borjúpaprikás tojásos galuskával

desszert: mákos guba madártejjel

Személyzet: figyelmes

Árak: $$$$ (nem olcsó hely, cserébe nagyok az adagok)

Fizetés: kártyával és készpénzben illetve Széchenyi kártya is az asztalnál

Parkolás: parkolóban, ingyenes

Kisállat: jöhet mindenki 🙂

Vegán: több fogás is!

Tisza-tó étterem: igen, ajánlott!

 

#5  Tiszacsegei halászcsárda

A jelentős átalakításon, felújításon átesett csárda hozza a kötelezőt: a forgalmas kompkikötő (igen, a legendás jégárban úszós) mellett bőséges étlapot kínálnak. halételben specialisták, sok halas fogást csak itt ehetünk. De nem szabad elfelejteni, hogy ahogyan a többi étterem esetében is, ők is tógazdasági halból, gyakran fagyasztottból dolgoznak. Ennek ellenére kihozzák belőle amit lehet.

A halas előételekben ők vezetnek, a füstölt harcsa és az olajos harcsa kettősből egyiket mindenképp ki kell próbálni! A halászlék közül bármelyiket jó szívvel, kivéve a korhelyt, mert itt valahogy nagyon eltejfölözik, a végén már nincs is hal íze. A sztenderd csirkés-sertés-marhás ételek közül nekünk nagyon bejött a serpenyős sertéstarja fűszeres burgonyával, de igazán a halételekben remekelnek, van vagy 20 féle főfogás halból. A harcsa gyros és a harcsa steak helyett inkább válasszon mindenki egy autentikusabb halételt, egyben sült kárászt vagy keszeget. Ha mindenképp valami újdonságra vagy kevésbé nehéz ételre vágyik valaki, akkor inkább egy roston harcsa salátaágyon.

kedvenc előétel: olajos harcsa lilalahygmával

kedvenc leves: harcsa paprikás

kedvenc második: egyben sült kárász

desszert: mákos tészta (kérjünk dupla mákot, alapból csak éppenhogy meghintik)

Személyzet: kedves, de nem túl lelkes

Árak: $$$$

Fizetés: kártyával és készpénzben illetve Széchenyi kártya is az asztalnál

Parkolás: parkolóban, ingyenes

Kisállat: az étterembe és a zárt teraszra SEM hozható be kisállat. Kutyával semmiképp se ide jöjjünk, mert ki kell kötni az étterem elé.

Vegán: nincs

Tisza-tó étterem: igen, ajánlott!

 

Van  még jó Tisza-tó étterem tippetek? Írjátok meg!

További éttermek, bisztrók a Tisza-tónál itt.

 

A kártyás és a mobilfizetést a mastercard támogatta

 

Címkék:
  • étterem,
  • étterem teszt