Welovetiszato
Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Téli túra a Tisza-tó partján 3. – Poroszló és Sarud között

Galkó-Fenyves Barbara
·
2021. február 1.
Téli túra a Tisza-tó partján 3. – Poroszló és Sarud között

Téli túra a Tisza-tó körül  – Poroszló és Sarud közötti Tisza-tavi partszakasz

Valljuk be, a mostani időjárás nem nagyon kedvez a kinti programoknak. Sokat esik az eső, hol meleg van, hol hideg, sarasak az utak mindenhol. De a Tisza-tónál ebben az időben is vannak olyan helyek, amelyek teljesen jól járhatóak. A Tisza-tavak körbe kerülő bicikliút nagy része a gáton fut, ha van gáthajtási engedélyetek, akkor kocsival is végig lehet menni. Arra viszont figyeljetek, hogy Poroszló belterületén belül nem lehet felmenni a gátra autóval. Mi most autóval mentünk végig azért, hogy minél több szép helyet tudjunk Nektek összegyűjteni a téli túra ajánlónkba. Viszont nagyon sokszor megálltunk, szóval érdemesebb inkább sétálva megtenni ezt a túra szakaszt.

Séta a Tisza-tó partján poroszlói indulással

Ha gyalogosan szeretnétek a gáton túrázni, akkor az autót érdemes a Fűzfa Kikötő parkolójában letenni és innen indulni Sarud fele. A poroszlói gátszakasznál is vannak nagyon jó megállók, például a Tisza-tavi Ökocentrum robusztus fém stégje vagy a szabadstrand és környéke. Mivel alacsony a vízállás, a vízi részeknél sok a kis lihogó, ahol a madarak szeretnek megpihenni.

Ha autóval vágtok neki a barangolásnak, akkor a gátra az Üdülősor felől lehet felmenni, ahol a Madárpart Pihenőnek van a székhelye.

Poroszló és Újlőrincfalva között barangolva

Ez a szakasz vízrajzilag a Poroszlói medence és a Poroszlói Kis-Tisza területe. A Kis-Tisza most csendesen kanyarog a nádasok által határolt kis medrében és sok helyen nincs is befagyva. Gyönyörű ligetes-fás részeket találtok a part mellett, de a legjobb kilátás a tájra a kisebb-nagyobb kanyaroknál a legbiztosabb. A kikötők nagy része a Tisza-tónál téli álmát alussza, így tesz most az Újlőrincfalvai Neptun Kikötő és Kemping is, de ebben a nyugalmi állapotban is bájos a természetközeli kis kikötő. Innentől kezdve viszont a Tisza-tó már többet enged láttatni magából, a Laskó-torkolatnál pedig gyönyörű kilátás tárul elénk! A Poroszlói Kis-Tisza itt inkább már egy öbölhöz hasonlít és emiatt nagyon sok itt a tőkés réce és a hattyú, akik csendesen töltik a vízen mindennapjaikat. A színek kavalkádja és a táj szépsége olyannyira megrészegítheti a túrázót, hogy ezen a részen akár 1 órát is eltölthet. Hát igen, magunkba kell szívni ezt a csodás látványt, mert ilyet nem lehet látni minden nap.

Újlőrincfalva és Sarud közötti szakasz

Még mindig a Kis-Tisza folyómedrét követjük, de Sarud felé közeledve már a Sarudi-medence is egyre jobban megmutatja magát. Itt már egyre több a nyáron szinte láthatatlan fatuskó, amiken a madarak amúgy imádnak tanyázni. Ez az időszak azért is optimális, mert a part menti mederviszonyokat ilyenkor lehet a legjobban feltérképezni. Szóval megérkezünk a sarudi Kalandpart rendezett partszakaszához, ami most is szép, mint mindig. Itt már lehet gémeket is látni és nagyon sok hattyú is úszkál a vízen, akár egész családokat is láthatunk, de a kormoránok is előszeretettel töltik itt az idejüket. Mi eddig jöttünk, de a gáton el lehet menni Tiszanánáig vagy akár Kisköréig is, ha engedi az időtök.

Enni-inni

A Kalandparthoz tartozó EgyélSarudit Bisztró, étterem  nyitva van, jelenleg csak elvitelre lehet rendelni, de ha jó az idő, akkor a Tisza-tó partján elfogyasztott estebéd nem is lehetne szebb lezárása ennek a programnak 🙂

Poroszlón meg lehet próbálkozni a Rétesházzal, olykor hét közben is nyitva van, hétvégén szinte biztosan. Egy telefont előtte megér…

Címkék:
  • jégtúra,
  • téli program