Welovetiszato
Welovetiszato

Strandteszt: Tiszabábolna szabadstrand

Galkó-Fenyves Barbara
·
2019. augusztus 13.
Strandteszt: Tiszabábolna szabadstrand

Update: elmentünk újra és kipróbáltuk a játékokat. Szuper! Tudjátok mi a fura Tiszabábolnán? Tök ismeretlen emberek elkezdenek egymással beszélgetni. Spontán. Ez az élmény, eddig sehol nem volt meg! Reméljük így is marad! 🙂 ui: új képek a galériában…

Csaltunk, a hivatalos megnyitó előtt néztük meg mit tud Tiszabábolna strandja a felújítás után. Nagyon jól éreztük magunkat és akikkel ott találkoztunk, azok is csak elismerően tudtak szólni. A hivatalos megnyitó után (de jó lenne előbb…) viszont pár dolgot helyre kell tenni, mert a komfortérzet hmmm…. növelhető.

 

Tiszabábolna a Tisza-tó észak-keleti partján fekszik, távolabb az ismert vízi útvonalaktól és a nagyközönség által bejárt bringás, autós területektől. Különösebb nevezetessége, látnivalója, attrakciója nincs, hacsak nem számoljuk ide azt a nyugit, csendet és érintetlenséget, amely persze egyre vonzóbb kezd lenni a lassan megtelő Tisza-tó menti ismertebb települések után. Egyébként kb 10 perc autózás Poroszlótól, szóval annyira ezért nem esik ki.

Tavasszal, a kiskör bringatúrán szúrtuk ki a nagyon hangulatos, vadregényes strandot. Meglepődtünk, amikor előzetes tájékozódás nélkül beugrottunk Tiszabábolnára fürdeni… homokos plázs, árnyas, gondozott fák, klassz térbútorok, vízi játszótér és még sok minden várt minket. A hivatalos megnyitó még várat magára, de némi engedménnyel (és kompromisszummal) már lehetett használni a strandot. Utólag is köszönet a biztonsági őr bácsinak, aki vigyázta a munkagépeket és szívélyesen tájákoztatta azt a pár embert, aki kitévedt a partra.

Mit tud a tiszabábolnai strand?

 • megkockáztatjuk, hogy a legszebb környezete van a tiszta-tavi strandok közül (Dinnyésháttal megosztva az elsőséget) . Egy zárt, védett öböl partján fekszik, szemben fás-ligetes részek, nulla motorcsónakos forgalom. Egy igazi gyöngyszem.
 • csend van és valószínűleg akkor sem lesz túl nagy zaj, ha megtelik a strand, ugyanis a településtől kb. 500 méterre, mindenféle közúttól, vízi úttól távol van, vonat sem jár erre, nincs büfésor, ahol üvölt a zene, világgá kürtölve a tulajdonos vagy az alkalmazottak zenei ízlését (ha valamitől, akkor ettől kéne azonnal szabadulni mindenhol!)
 • nagyon öko: napelemes kandelláberek (hirtelen nem is tudunk strandot, ahol a part ki van világítva este is, talán az új abádszalóki strand?), napelemes pad mobil töltési lehetőséggel !
 • biztonságos: van zárható értékmegőrző!, több kamerával megfigyelt a terület
 • szuper gyerekbarát: az egész plázs egy nagy homokozó, sár-dagonya, hullámtörő zsákok és fura megoldások nélkül, plusz van árnyékolt vízi rész, rengeteg fa, épül a nagyon színes és szintén árnyékolt játszótér
 • közel van a falu, pár perc séta és bent vagyunk (van étterem, bolt, stb.)
 • van vízi játszótér, amely idén INGYENESEN használható. Juhéj!!!!

Mit nem tud (még) a tiszabábolnai strand?

 • nincs átöltözési lehetőség (állítólag lesz)
 • nincs csapvíz, se zuhanyzó (állítólag ez is lesz)
 • nincs csónak, vagy hajó kikötési lehetőség, tehát vízről átgondoltan kell megközelíteni
 • nincs büfé (mondjuk ez akár áldás is, ha üvölt benne a zene és elcseszi a nyugit, inkább ne is legyen)
 • nincs parkoló (állítólag ez is lesz), addig a gáton kell megállni

Öööö, hát ez nem jó… 🙁

 • Kösz a kavicsos lépcsősort, mezítláb két kör a focipályáig és nincs bőr a talpunkon..
 • Valószínűleg a nyári vízszint miatt még nem tudták homokkal feltölteni a medret, így mélyre süllyedünk az iszapban, de ami ennél rosszabb, hogy az iszap dugig van kagylóval, sulyommal és fadarabokkal (jövőre feltöltik, oké, de azért ezzel kezdtük volna…). Vízi cipő használata kötelező, különösen gyerekeknek! Ja, és egy helyen akkora tuskó van a víz alatt, hogy aki arra rálép vagy ráugrik, egészen biztosan megsérül.
 • Egyelőre senki nem szedi össze a parton a sulymot. Ezt megoldottuk azzal, hogy társadalmi munkában összegereblyéztünk a melósok szerszámaival, na de azért mégis…

 

A negatívumokat és félkész megoldásokat az átadás előtti helyzetnek tudjuk be, így a végeredmény az, hogy aki nem akar tömegben, zajban, naptejes tetejű vízben fürdeni, az Tiszabábolnára jöjjön strandolni. És az is, aki kisgyerekkel, szép környezetben akar pihenni. Idén ráadásul nem csak a strand, de a vízi játszótér is ingyenes (ugyanaz Sarudon és Tiszafüreden fizetős). Enni-innivalót hozni kell, de ez a legkevesebb, legalább nem fogunk csalódni a szokásos stranbüfékben.

 

 

Ma van!

Programnaptár

2024június

h
k
sz
cs
p
sz
v
27
28
29
30
31
1
6
3
4
5
6
7
10
11
12
13
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
heti program
Címkék:
 • gyerekbarát,
 • strandolás,
 • szabadstrand