Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Hétvégi programajánló április első hétvégéjére

Galkó-Fenyves Barbara
·
2024. április 4.
Hétvégi programajánló április első hétvégéjére

Programajánló április első hétvégéjére

Tiszafüred

A Tisza-tó fővárosában most 2 kiemelt programmal is készülnek. Lassan hagyománnyá válik, hogy minden hónap első szombatján megrendezik a Tiszafüredi Régiségvásárt a Kastély körúton. Nyilván még nem egy miskolci szintű a vásár, de az árusok nagyon lelkesek és minden hónapban szebbnél-szebb és különlegesebb portékákkal vonulnak fel. Igazi csemege ez a program azoknak, akik szeretik a történelmet, az antik tárgyakat és az igazi különlegességeket.

Chrono Classic 2024

Mintegy száz oldtimer és különleges, limitált kiadású youngtimer vág neki április első szombatján a 270 km hosszú, kijelölt útvonalnak. Az Oldtimer Szuperkupa sorozat nyitófutama idén Mezőkövesdről indul. A résztvevők kalandos útvonalon jutnak el nagyobb és eldugott kis településeken át Egerbe, a befutóra. Az egyik ilyen település Tiszafüred lesz, ahova várhatóan 16 óra előtt megérkezik a mezőny és körülbelül egy órát pihennek a Morotva kerékpáros parkban.

A  Chrono Classic mezőnyében ott lesznek olyan legendás márkák, mint az Alfa Romeo, Audi, Bentley, Ferrari, Ford, Mercedes-Benz, Porsche és még sokan mások! Így minden autórajongó megtalálhatja a kedvencét a sokféle csodás jármű között.

Szemétszedés Dimi szervezésében

Ljasuk Dimitrij szervezésében 2 napos szemétszedésre kerül sor a Tisza-tónál, az Aranyosi-szigetnél 2024. április 5-én és 6-án (péntek, szombaton). A Tisza-partját sajnos ellepi a mindenféle fajtájú, anyagú és mennyiségű szemét, hulladék. Tavaly novembere óta összesen 7 áradás volt, ami során a Tisza kirakta a partra azt, amitől meg akart szabadulni, ami nem a vizébe való. Ezt a területet és a mellette lévő 300 méteres szakaszt pont egy éve takarították meg. Akkor 3 tonna hulladékot szedett össze a közel 100 lelkes résztvevő. Most újra szennyezett ez a szakasz is.

Mindenkit vár a szervező, aki idejét és energiáját szívesen áldozza a természet megtisztítására.

További információ: Tisza-tavi szemétszedés – Aranyosi-sziget

Tulipánszüret Abádszalókon a TulipGardenben

Sajnos a nyári meleg miatt sokkal rövidebb lesz a tulipánszüret, mint ahogy azt a szervezők gondolták. Érdekes minél hamarabb, azaz a módosított napokon ellátogatni a TulipGardenbe, ha szeretnétek megcsodálni 200 000 tulipán virágzását.

Módosított szüreti napok!

  • Április: 4-5-6-7.
  • Április: 11-12-13-14

További információ: Tulipánszüret Abádszalókon a TulipGardenben

Kerékpártúra a TulipGardenbe – Kisköre

A gyors virágzás miatt is szervez most szombaton a Kisköre – Abádszalók (TulipGarden) – Kisköre távon a Tourinform Kisköre. Az eseményre regisztrálni kell az alábbi elérhetőségeken:

Hortobágyi programok

Ezen a hétvégén a csillagoké és a madaraké lesz a főszerep a Hortobágyon. A Kárpát-medencei Messier Maraton elnevezésű rendezvény egy 3 napos, ott alvós nemzetközi találkozó. A találkozóra már csak korlátozott számban vannak szabad szállás helyek, de akit érdekel a csillagászat, mindenféleképp próbáljon meg érdeklődni.

További információ: Kárpát-medencei Messier Maraton – Hortobágy

meteorles

Szakvezetéses túra és csillagséta Hortobágy-halastón

A látogatók szakvezetéses túrán 18.30 órától megismerkedhetnek a terület legfontosabb értékeivel, a halastavak élővilágával. A csillagászati program 20.20 órától a madarászséta után kezdődik , a látogatók a halastavak gátján, a Bivalyos-tó mellett – ott ahol az “ég a földet éri” – megismerkednek a fényszennyezés-mentes hortobágyi égbolt szépségeivel, a csillagképekkel, a hozzájuk fűződő pásztorhagyományokkal, és távcsöves bemutatón az égbolt aktuális látnivalóival.

További információ: Madarásztúra és csillagséta – Hortobágy Halastó