Welovetiszato
Welovetiszato
 • heti program
 • Podcast

Tisza-tavi szemétszedés – Aranyosi-sziget

 • Időpont:2024. április 5. - 2024. április 6. Egész napos
 • Helyszín:Aranyosi Kikötő, horgászat - Tiszaszőlős
 • Belépődíj:Ingyenes

2 napos szemétszedés az Aranyosi-szigetnél

Ljasuk Dimitrij szervezésében 2 napos szemétszedésre kerül sor a Tisza-tónál, az Aranyosi-szigetnél 2024. április 5-én és 6-án (péntek, szombaton). Április 5-én pénteken az MVÜK-val közös szervezésben magyar vállalatok vezetői és dolgozói szedik a szemetet, április 6-án szombaton lakossági gyűjtés lesz. Ide mindenkit vár a szervező, aki idejét és energiáját szívesen áldozza a természet megtisztítására.

A Tisza-partját sajnos ellepi a mindenféle fajtájú, anyagú és mennyiségű szemét, hulladék. Tavaly novembere óta összesen 7 áradás volt, ami során a Tisza kirakta a partra azt, amitől meg akart szabadulni, ami nem a vizébe való. Ezt a területet és a mellette lévő 300 méteres szakaszt pont egy éve takarították meg. Akkor 3 tonna hulladékot szedett össze a közel 100 lelkes résztvevő. Most újra szennyezett ez a szakasz is.

Egyes területekhez csak csónakkal lehet hozzáférni, így a szervező vár minden kedves helyi horgászt és túravezetőt, hogy segítsenek bejutni a nádasba, bokros területekre is.

Tervezett program

Gyülekező a tiszaörvényi gátőrháznál. A KÖTIVÍZIG jóvoltából a szemétszedés résztvevőinek ezen a két napon nem kell gáthajtási engedélyt váltaniuk.

 • 9:00 – 09:45 Érkezés a helyszínre
 • 9:00 – 09:45 Reggeli érkezési sorrendben
 • 9:45 – 10:00 Köszöntés és instrukciók
 • 10:00 – 12:30 Szemétszedés első etap
 • 12:30 – 13:15 Ebéd és pihenő
 • 13:15 – 17:00 Szemétszedés második etap és válogatás
 • 16:00 – 17:30 Zsákok felhordása gátoldalba, előkészítés elszállításra

Szemétszedés helyszínei

 • Tisza-part és ártéri erdő: Az ártéri erdő és Tisza-part 1 kilométeres szakasza (419-420 fkm), gyalogosan megközelíthető terep.
 • Aranyosi-sziget: Aranyosi-sziget északi része, part mentén és erdőben, csónakkal viszi be a résztvevőket a a Tisza-tó Mentőcsoport
  Partmenti nádas. Aranyosi-kikötő feletti nádasos.

Javasolt öltözet

Időjáráshoz alkalmazkodáson túl csizma (legalább térdig érő, de inkább combig), széldzseki (amit nem sajnáltok), farmer, vagy vízlepergető túranadrág, váltóruha, termosz, flakon

Szemétszedés menete

Gyűjtés (gyűjtők)

A terepen mindenki vegyesen, szétválogatás nélkül szedi a szemetet, azaz minden mehet bele a zsákba – kivéve a nagyon szennyezett hulladék és építési anyagok (nikecell és ytong) – ezeket külön zsákokba kell majd gyűjteni, mert ezeket nem szelektálják tovább. A hulladék közvetlenül a parton, illetve szétszórtan az ártéri erdő területén található. A part általában ösvényen keresztül megközelíthető, a belső területek már nehezebben, így itt fokozottan kell ügyelni a rügyező és földből kibújó friss hajtásokra. A vízzel teli palackokat a helyszínen ki kell önteni. Az olajos, festékes, alkoholos flakonokból nem szabad a természetbe önteni a folyadékot, azokat úgy kell zsákba tenni. Amennyiben veszélyes hulladékot találnak a szemétszedők, azt külön zsákba kell tenni.

Kihordás (szállítók)

A megtelt zsákokat folyamatosan ki kell hordani, gyalog és csónakok segítségével, hogy a válogatást a bázison már az elejétől végezhessék a résztvevők. A partmenti, csónakkal megközelíthető horgászhelyekre teszik a résztvevők a zsákokat, hogy azokat csónakkal a bázisra vigyék a hajósok és segítő horgászok, túravezetők.

Szelektálás platón (válogatók)

A zsákok tartalmát a bázison a teherautó platójára ürítik a szemétszedők, amit körbeállnak a válogatók és hulladéktípusok szerint válogatnak. Az így csoportosított hulladékot a megfelelő big bag-okba dobálják. A megtelt big bag-okat és kommunális hulladékos zsákokat a résztvevők jó kondiban lévő csoportja (a hegymászók) felviszik a gátkoronára, hogy hétfőn a kukásautók el tudják szállítani a tiszafüredi hulladékfeldolgozóba.

Két nagy méretű, akár 50 főt befogadó mentőhajó áll majd rendelkezésre a Tisza-tó Mentőcsoport jóvoltából. Ezek a hajók szállítják be a résztvevőket a 2-es helyszínre (30 fő/hajó limittel, mindenki mentőmellényt kap!), az Aranyosi-szigetre, hogy összeszedjék a hulladékot. A zsákokat a partra teszik ki, ahonnan folyamatosan elszállítják a hajók a bázisra azokat. Az 1-es helyszínen is a partra gyűjtik a zsákokat a résztvevők, amiket szintén vízi úton visznek a hajók a bázisra. Ez egyszerűbb, mint az ártéri erdőn átcipelni a gátra a zsákokat, amiket ez esetben gyalog vagy autóval kéne a bázisra vinni.

A gyűjtéshez horgászok és túravezetők is csatlakoznak remélhetőleg (még nem tudni hányan), akik a vízről fogják a hulladékot gyűjteni csónakonként 3-4 résztvevővel. Ezekben a csónakokban csak felnőttek tartózkodhatnak és különösen óvatosnak kell lenni, mert a sziget csücskénél erős a sodrás és örvények is vannak.

Étel-ital

Mindkét nap reggelivel (pogácsa, szendvicsek), teával és ebéddel (babgulyás) készülünk. A tea ingyenes lesz, a reggelihez és ebédhez azonban szeretném kérni a résztvevőket, hogy járuljanak majd hozzá. A pontos költségeket (adagár) hamarosan megadom. Köszönöm a megértéseteket.

További információ és jelentkezés

Facebook esemény link, ahol lehet jelentkezni a szemétszedésre: https://fb.me/e/6cwTVpjgZ