Welovetiszato
Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Tiszavirágzás, kérésznéző túrák

Galkó-Fenyves Barbara
·
2022. június 13.
Tiszavirágzás, kérésznéző túrák

Tiszavirágzás csónaktúrák

Elkezdődött a kérészek rajzása a Tisza-tónál. Ezt a csodás természeti jelenséget a tavon és az élő folyón több helyszínen is  meg lehet tekinteni. A tiszavirág látványos rajzása révén közismert kérészünk, védett természeti- és tájérték, nem csak hazánkban, de világviszonylatot tekintve is egyedülálló. Ezért is lett a tiszavirág és a tiszavirágzás hungarikum.

A különleges természeti jelenséget több évig tartó fejlődés előzi meg, amely jellemzően a Tisza hazai szakaszain teljesedik ki minden év júniusának közepén. Úgy tűnik, hogy valószínűleg ez a hét lesz az, amikor a tiszavirágzás elkezdődik, de az a legbiztosabb, ha folyamatosan figyelitek a kikötők webes és facebook felületét. Ebben a cikkben összegyűjtöttük, hogy Tiszafüreden, Tiszaörvényen és Sarudon kik és hol szerveznek túrát ennek a csodás természeti jelentségnek a megtekintésére, megfigyelésére.

Tiszavirágzás

A tiszavirág a legnagyobb európai kérész. Egy nőstény általában 7-8000 darab petét rak a víz felszínére, melyek a fenékre süllyedve kezdik meg lárvaéletüket. A lárvák az agyagos aljzatba fúrják magukat. A fejlődésük 3 évig tart és közben körülbelül hússzor vedlenek. A lárvák növekedése általában a hőmérséklettől függ. A fejlődés befejeződése váltja ki a rajzást, mely meleg, szélcsendes időben a legzavartalanabb.
A hímek az utolsó lárvastádiumot követően nehezebben repülő ún. szubimágókká válnak, amelyek a partra repülnek és egy újabb vedlés után kezdik meg néhány órás vagy félnapos imágó (kifejlett, ivarérett rovar ) életüket. A nőstények valamivel később jelennek meg, mint a hímek és levetve lárvabőrüket, egyből imágóvá alakulnak. Ezt követően csak párjuk keresésével törődnek, nem is táplálkoznak.

A rajzás általában szakaszokra osztható. Előrajzás alkalmával csak százával repülnek az állatok. A leglátványosabb nyilván a főrajzás, ilyenkor milliónyian repülnek a víz felett. Az utórajzáskor csak néhány tucatnyi állattal találkozhatunk. A rajzás a késő délutáni, esti órákban, kb. 18-21 óra között zajlik.

Túrák Tiszafüredről, Tiszaörvényről

A Kis Tisza úton található Városi Kikötő kifejezetten szervezett túrákat nem tart, de előzetes bejelentkezés esetén 18.30-tól túravezető kíséretében biztosít lehetőséget a tiszavirágzás megtekintésre.

Az Albatrosz Kikötő, kölcsönző, szálláshely valószínűleg szerdától tart tiszavirágzás csónaktúrákat 2 turnusban, 18.00 órától 19.30-ig és 18.30-tól 20.00 óráig. Felnőtteknek 2000 Ft/fő, gyermekeknek 4 éves kortól 1000 Ft/fő a csónaktúra ára.

A Kormorán Kikötő, kölcsönző, szálláshely sem tart szervezett túrákat, de telefonos vagy internetes bejelentkezés esetén egyénileg vagy csoportosan túravezetővel biztosítanak csónakokat a kérészek megfigyelésére.

A Szabics Kikötő és Szabadidőpark az élő Tisza legnagyobb horgász- és jachtkikötője révhajós (50 fős) kirándulás keretében tart kérésznéző túrákat. Az indulás időpontja nem fix, érdeklődni érdemes a megadott elérhetőségeken.

Ezen kívül a tiszafüredi csónaktúra szervezők is tartanak tiszavirágzás túrákat. A Tavitúra, Tisza-tavi vízi kirándulás,  Balázs Sándor, tutajos csapata is folyamatosan figyeli a kérészek rajzását, valamint Barnabás Bencsik is várja a tiszavirágzás iránt érdeklődőket.

A Tisza-tavi csónaktúra csapata is várja a tiszavirágzás szerelmeseit minden este az Albatrosz kikötőben.

Az Élménytúra a Tisza-tavon csapata 2022. június 16-án 17.30-tól szintén a tiszafüredi Albatrosz kikötőből indít túrát.

Mindenféleképpen érdemes a megadott elérhetőségeken érdeklődni a tiszavirágzás aktuális állásáról, mielőtt bárki elindulna a Tisza-tóra.

Tiszavirágzás túrák Sarud

A S.Port Vízibázisról induló túrákat 10 fő számára hirdetik meg és naponta 2 alkalommal bonyolítják le Sarudon. A túrák időtartama körülbelül 1- 1,5 óra.

Részvételi díj:

  • Szervezett csoportok számára: 25 000 Ft/ alkalom + extra szolgáltatás díja
  • Egyéni vendégek számára (min. 5 fő esetén indulnak): 3 000 Ft/ fő

Tiszavirágzás túrák Tiszaderzs

Tiszaderzs környékén is van tiszavirágzás, ezért a Csónaktúrák a déli Tisza-tó térségben egész héten 17.00 órától fél 18.30-ig tart csónakos túrákat. Náluk érdemes a weboldalon tájékozódni és e-mailen bejelentkezni.

Poroszló

Poroszlón a kikötők nem szerveznek tiszavirágzás túrákat, de a magán csónaktúra szervezőknél érdemes érdeklődni.