Welovetiszato
Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Tiszaörs, a kis nagy falu

Lili
·
2019. február 4.
Tiszaörs, a kis nagy falu

Kis község- nagy választék

Tiszaörs Tiszafüredtől 14 kilométernyire, a 34-es főút mellett található, alig 1300 lakosú település. A mérete vagy lakosainak száma ne tévesszen meg senkit, a község megéri a kitérőt az arra járóknak: fürdője és katolikus templomainak szépsége, a kunhalmok megmászása vagy egy jó lovasprogram akár egész napos kirándulást is megér.

Tiszaörsi Fürdő

A Tisza-tó régió legkisebb és talán legrégebbi termálstrandján három medence található. Egy gyógyvizes úszómedence a sportolva gyógyulni vágyüknak, egy gyógy-élménymedence a lazulva gyógyulni vágyóknak és a legmelegebb vizű, fedett termálmedence a szimpáln csak gyógyulni vágóknak. A tiszaörsi strand egész évben nyitva állnak a pihenni és gyógyulni vágyók számára. A feltörő termálvíz mozgásszervi panaszokra, agyvérzés utáni felépülésre, pajzsmirigyproblémákra és még számos egyéb egészségügyi gondra gyakorol jótékony hatást.

A tiszaörsi strandon sportolási lehetőségek egész hada várja a látogatókat, akik aktívabb kikapcsolódásra vágynak. Lehet focizni, ping-pongozni, strandröplabdázni de a fürdő üzemeltetői nagyon jól tudják, hogy az elme kondíciójának megőrzéséről sem szabad megfeledkezni, éppen ezért még sakkozási lehetőség is biztosított. Az árnyas fák alatt pihenni vágyók részére pedig strandkönyvtár üzemel.

Tourist Farm – Lovasfarm

A település másik végén a Tourist Farm lovasudvar várja a Tiszaörsre látogatókat. A lovasfarm felnőtteknek és gyerekeknek, kezdőknek és profiknak egyaránt élménydús programokat kínál. A lovaglás lovas oktató vagy lovász felügyelete mellett történik. Ha pedig inkább kívül maradnánk a nyeregből, de mégis lovas környezetben szeretnénk mozogni, lovaskocsi túrák kipróbálására is lehetőségünk adódik. A lovaglás akár ebédelhetünk is a lovasudvar éttermében.

Érdemes figyelembe venni, hogy előre egyeztetett időpontban lehet csupán lovas programon részt venni, így ezt semmiképp ne soroljuk a spontán programok közé.

Tiszaörs római katolikus templom

A faluban sétálva aligha kerüli el figyelmünket a fölénk tornyosuló Szűz Mária látogatása nevet viselő templom. Az építményt kívülről fák ölelik körül, még festőibbé téve az elénk táruló látványt. A barokk stílusú templomot 1783-ban építették a korábbi középkori templom helyén, a templom műemléki védelem alatt áll. Minden év júliusának első vasárnapján búcsúünnepet tartanak a Sarlós Boldogasszonyra emlékezve.

Temetőkápolna

A falu legmagasabb pontjáról, a kunhalomról kémleli a tájat ez az 1880-ban épült kápolna. Kanizsay Károly apátplébános saját költségein építtette, halála után a kápolna sírboltjába helyezték örök nyugalomra. A kápolnához vezető utat 14 stáció rajzolja ki. Az építmény sokaknak ismerősnek tűnhet, hiszen az Árvácska című magyar film egyik jelenetét is itt forgatták.

Az Alföld “hegyei” a kunhalmok

A kunhalom a Kárpát-medence alföldi területein található mesterségesen létrehozott jellegzetes földhalmok elnevezése, amelyek igen régről, többségükben a honfoglalás előtti időkből származnak. A kunhalom „olyan öt-tíz méter magas, húsz-ötven méter átmérőjű kúp, vagy félgömb alakú képződmény, amely legtöbbször víz mellett, de vízmentes helyen terült el, s nagy százalékban temetkezőhely, sírdomb, őr- vagy határhalom volt.”Tiszaörs határában is találunk néhány tekintélyes kunhalmot. Tiszaigar felől, a 34-es út mellett balra van a Csárda-halom (90,5 m). Útszéli csárda állott valaha a lábánál. Szabályos alakú, homokhátra települt kurgán (94,1 m).Kálvária-halom a régi temető halma (94,1 m). Csúcsos formájú halom a település délkeleti szélén, a 34-es műút szomszédságában, tetején kápolnával, illetve régi sírokkal.

A Fagyal-halom (90,2 m), a falu déli határában, közvetlenül a 34-es műút és a madarasi határ szögletében található. Határcsatorna, zsilip és nyárfasor húzódik a közelében, ezért nincs jó kilátás a halomról.Tiszaörsről Nagyiván felé indulva, az elkanyarodó műút és a régi iványi-örsi út szegletében, a műúttól északra kb. 300 m-re van a Nagy-állás-halom (95,5 m). Amikor ezt a területet még csak legeltették és nem volt feltörve, itt igen jelentős jószágpihenő hely volt (állás). Nagy, lapos halom.

Fotótémát keres? Tiszaörs egy aranybánya!

Tiszaörs Kunmadaras felőli végén, a 34-es út mellett található egy régi, pusztulóban lévő benzinkút. A régi berendezésekre, jó fotóstémákra érzékeny látogatók részére igazi selfie point, érdemes felkeresni és kattintani pár jó képet!

Címkék:
  • termál,
  • Tiszaörs