Welovetiszato
Welovetiszato

Tisza-tó kerülő e-bike túra – Tiszafüred

  • Időpont:2021. július 24. 08:00 - 16:00
  • Helyszín:Kemény kastély - Tiszafüred
  • Belépődíj:11000 Ft/fő

Ismerd meg a Tisza-tó csodálatos élővilágát!

Egész napos e-bike túra, mely keretén belül a jelentkezők elektromos biciklivel tekerik körbe a Tisza-tavat. A Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontban a tavalyi évtől már elektromos kerékpárok is elérhetőek. Ezeket viszont elsősorban a szervezett túrákon lehet használni. Az e-bike túrákon azért érdemes rész venni, mert az esemény során olyan védett területekre juthatnak el a résztvevők szakképzett túravezetők segítségével, amelyek önállóan nem járhatóak be.

E-bike túra leírás

Indulás Tiszafüredről a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság tulajdonában lévő Kemény-kastély védett parkjából, ami közvetlenül az EuroVelo kerékpárút mellett található. Az Albatrosz kikötőnél megy fel a csapat a Tisza-tó töltésére, ahol dél felé veszik az irányt.

Az első rövid megállónál rögtön az Örvényi-morotva partján egy Árpád-kori halászfalunak állít emléket a csoport. A megmaradt templomdomb tövében dióhéjban mesél a túravezető a folyamszabályozás előtti életről, hajdani halbőségről és a mostani Tisza-tóról. Ezután Tiszaörvényen, az élő folyó partján, Magyarország egyetlen függőcsatornáját és az ezt kiszolgáló műemlék szivattyútelepet tekintik meg a résztvevők.

Tiszaszőlős és Tiszaderzs között gyalogosan pallósoron közelít meg a csoport egy betekintő állomást, majd Abádszalókon az Abádi-rév emlékművet tekintik meg, majd a töltésen Kisköre felé veszik az irányt. A halak közlekedését biztosító hallépcsőnél tett rövid megálló után átkerekeznek a túrázók a Tisza-tó létét biztosító duzzasztóművön.

Sarudon lesz egy kis ebédszünet, de Poroszlón többet időznek a túrázók, ugyanis csónakokra szállva fognak eljutni a Tisza-tó első tanösvényéhez, a Tisza-tavi Vízi-sétányhoz, ahol testközelből egy 1,5 km hosszú pallóúton sétálva interaktív elemekkel, és különböző megfigyelő helyekről ismerkedhetnek meg a különleges vízi világgal.

Indulás: 8.00, Kemény Kastély (Tiszafüred)

E-bike túra ára, jelentkezés

Az e-bike túra ára 11.000 Ft/fő, amely a kerékpár használatot, a szakvezetést és a Tisza-tavi Vízi Sétány belépőjét tartalmazza.

A túrára való jelentkezés a részvételi díj befizetésével válik érvényessé. Előzetes utalással vagy SZÉP kártyás előlegfizetéssel tudják a túra díját kiegyenlíteni.

Jelentkezés: Hortobágyi Nemzeti Park (hnp.hu)

További Tisza-tavi programok: Programok | Welovetiszato