Welovetiszato
Welovetiszato

Kemény kastély – Tiszafüred

A tiszafüredi kúriát Kemény Imre miniszteri tanácsos építtette 1923–24-ben historizáló stílusban Paulik Ágoston építész tervei alapján. Kemény a hagyomány szerint felesége, Kövér Ilona révén került Tiszafüredre, a Kövér famíliának ettől a kúriától nem messze állt egykor a kúriája.

A visszaemlékezések szerint Kemény Imre miniszteri tanácsos 600 katasztrális holdas birtokon gazdálkodott, a gazdacímtárak azonban nem tüntették fel őt tiszafüredi birtokosként, és a környékbeli településeken sem voltak földjei. 1935-ben Kemény Imrénét 141 katasztrális holdas földbirtok tulajdonosaként említette az abban az évben kiadott gazdacímtár.  Az épület az államosítás előtti utolsó tulajdonosaként Justusné Kemény Évát tüntették fel, aki minden bizonnyal Kemény Imre lánya volt.

Az 1954–56-os levéltári lista szerint a 19 szobás épület az Egri Állami Erdőigazgatóság Tiszafüredi Üzemegységének a tulajdonában állt. Az 1970-es évek végén a leromlott állapotú kúriát a Hortobágyi Nemzeti Park vásárolta meg, ekkor az épületet teljesen felújították.

Napjainkban is a Hortobágyi Nemzeti Park vendégházaként szolgál a nemrégen ismét felújított kúria, 11 szoba található benne. Az épület részben korabeli bútorokkal van berendezve. A kúriát 2,7 hektár területű védett park övezi, több jelentős juhar- és ostorfa van a kertben, az épülethez bevezető utat jegenyenyárfák kísérik. A kert pilléres kapuját ornamentális motívumok díszítik, a kapuszárnyak kovácsoltvasból készültek.

Az épület turisztikai célt nem szolgál. A Hortobágyi Nemzeti Park saját célra – konferenciák, ülések lebonyolítására- hasznosítja a kastélyt. Az épület vendégházként üzemel, a parkja védettséget élvez.