Welovetiszato
Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Tisza-tó kerülő e-bike túra a HNP szervezésében

  • Időpont:2021. május 8. 10:00 - 18:00
  • Helyszín:Kemény kastély - Tiszafüred
  • Belépődíj:10 000 Ft/fő

E-bike-kal a Tisza-tó körül

Ezen a hétvégén indulnak az idei év első e-bike túrái a HNP szervezésében. A tavaly ősszel beszerzésre került 15 darab e-bike már alig várja, hogy használatba vegyék őket. A szombati e-bike túra egész napos, a vasárnapi fél napos lesz.

Az e-bike-ról

Az e-bike egy olyan kerékpár, amelyik kis teljesítményű (általában 250W-os) elektromos motorral rendelkezik, mely csökkenti a pedálozáshoz kifejtendő erőt. A kerékpározást a korszerű akkumulátor technika is segíti, mellyel a kerékpár súlya 20 kg környékén marad.
A lehető legkorszerűbb mérő és vezérlőrendszer biztosítja az ember-gép harmonikus együttműködését.

Útvonal: Tiszafüred-Tiszaörvény-Abádszalók-Kisköre-Poroszló-Tiszafüred a Tisza-tó töltésén

Túra hossza: 67 km

Szintemelkedés: 0 m

Túra nehézsége: közepes

Az e-bike túra ára: 10.000 Ft/fő

E-bike túra leírása:

Indulás Tiszafüredről a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság tulajdonában lévő Kemény-kastély védett parkjából, ami közvetlenül az EuroVelo kerékpárút mellett található.

Az Albatrosz kikötőnél hajt fel a csapat a Tisza-tó töltésére, ahol dél felé veszik az irányt. Az első rövid megálló rögtön az Örvényi-morotva partján lesz, ahol egy Árpád-kori templomdomb tövében dióhéjban meghallgat a csapat egy kis előadást a folyamszabályozás előtti életről, hajdani halbőségről és a mostani Tisza-tóról.

Ezután Tiszaörvényen az élő folyó partján, Magyarország egyetlen függőcsatornáját és az ezt kiszolgáló műemlék szivattyútelepet tekintik meg. Ezt követően a résztvevők Tiszaszőlős és Tiszaderzs között gyalogosan, pallósoron közelítenek meg egy betekintő állomást. Később Abádszalókon az Abádi-rév emlékművet tekintik meg, majd a töltésen Kisköre felé veszik az irányt. A halak közlekedését biztosító hallépcsőnél tett rövid megálló után átkerekeznek a résztvevők a Tisza-tó létét biztosító duzzasztóművön.

Sarudon lesz egy kis ebédszünet.

Poroszlón viszont többet időzik a csapat, ugyanis csónakokra szállva fognak eljutni a Tisza-tó első tanösvényéhez, a Tisza-tavi Vízi-sétányhoz, ahol testközelből egy 1,5 km hosszú pallóúton sétálva interaktív elemekkel, és különböző megfigyelő helyekről ismerkedhetnek meg a különleges vízi világgal.

A tanösvény látogatása után az utolsó 10 km-es szakasz következik vissza Tiszafüredre.

Jelentkezés:

Tisza-tó kerülő e-bike túra | Hortobágy Info (hortobagyinfo.hu)