Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Tisza-tavi PET Kupa,hulladékgyűjtés vízen és szárazföldön

  • Időpont:2020. november 11. - 2020. november 15. 08:00 - 16:00
  • Belépődíj:Ingyenes

Tisza-tavi PET Kupa, hulladékgyűjtés a Tisza-tó partszakaszainál vízen és szárazföldön egyaránt

A “Tisztítsuk meg Magyarországot” program keretében a vízüggyel közös együttműködésben ősszel akciósorozatot indít a PET Kupa csapata a hulladékgyűjtés jegyében a Tisza-tavi  partszakaszoknál és a vízen egyaránt. Várják a Tiszta-tó partjain és közeli településen élő önkéntesek jelentkezését, hogy a legszennyezettebb, elsősorban ártéri területeket közösen kitakarítsák és tisztán adják vissza a természetnek.

Tisza-tavi PET Kupa,hulladékgyűjtés felső fokon

A Tisza-tó hulladékszennyezésének nagy része, talán 80-90%-a import szennyezés, amely a folyó felső szakaszáról érkezik meg a tóra, majd terül el a csatornák, morotvák révén az egész mederbe. A fő szennyező a Tisza forrásvidékét és felső, gyors szakaszát gondozó Ukrajna.

A PET Kupa idén több hulladékgyűjtési programot szervezett a Felső-Tisza vidékére. A 8. Tiszai PET Kupa tizenegy csapatból álló pethajó flottája Rakamaznál ért célba. A nagyrészt veterán, visszatérő petkalózokból álló mezőny összehangolt munkájának eredményeképpen 10,5 tonna hulladékot sikerült eltávolítani a Tisza árteréből.

Bár a Tisza-tavi PET Kupa elmaradt, ezért A PET Kupa csapatai és a hozzájuk csatlakozó önkéntesek novemberben 5-től 3 héten át  a “Tisztítsuk meg Magyarországot” program keretében takarítanak a következő települések környékén: Tiszafüred, Tiszaszőlős, Tiszaörvény, Dinnyéshát, Abádszalók, Kisköre. A pontos dátumok és helyszínek a PET Kupa és a welovetiszato.hu Facebook oldalán lesznek olvashatóak.

Az akciókhoz elsősorban a part menti településekről várják önkéntesek jelentkezését, “Tisza parton élek, segítenék” jeligére. További információkról egy korábban megjelent cikkükben olvashattok.

Programterv

Az esemény 5 napos, bármelyik nap be lehet csatlakozni.

Gyülekező: 8.30 – 9.00 Aranyosi kikötő/Tiszaszőlős

Felkészülés, eligazítás 9 órától.

Hulladékgyűjtés 9.30 és 15.00 között (befejezés sötétedés előtt, időjárástól függően).

Fontos információk

A szemétszedéshez a szervezők biztosítanak zsákokat, kesztyűket, rutinos PET Kalózokat, jókedvet és az esőmentes időre is leadták már a rendelést!
Tippek az ártéri szedéshez:
– Réteges öltözködés, sapkát, esőkabátot vagy széldzsekit is vinni ajánlatos!
– Fontos a megfelelő lábbeli: túrabakancs vagy gumicsizma.
– Készítünk be a hátizsákba szendvicseket és kulacsot, esetleg meleg teát a megfelelő hidratáláshoz.-
Az esemény helyszíni koordinátora Berberovics Krisztián: +36 70 674 1634

További programok és információk a welovetiszato.hu-n: https://welovetiszato.hu/tisza-to-programok