Welovetiszato
Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Tisza-tavi PET Kupa rájátszás: novemberben újrakezdjük!

bcsheinz
·
2020. október 30.
Tisza-tavi PET Kupa rájátszás: novemberben újrakezdjük!

Idén elmaradt a Tisza-tavi PET Kupa, elmaradt a nagytakarítás 🙁

Járványhelyzet természetesen. Ez volt a fő (egyetlen?) oka a tavalyi évben elsőként megrendezésre kerülő Tisza-tavi PET Kupa idei kihagyásának. Érdeklődés, sőt jelentkezés bőven akadt, a meghirdetést követően gyorsan elkeltek a szabad “hajójegyek”, de végül a szervezők a legjobb rossz mellett döntöttek: törölték az eseményt a nyári naptárunkból. Ennek ellenére voltak kisebb szemétszedési akciók szárazföldön és vízen, de a nagy Tisza-tó takarítás idén elmaradt.

Szerencsére a tavalyi évhez képest nagyságrendekkel kisebb mennyiségű hulladék érkezett a Tisza-tó területére. Most így néz ki a kisköre vízlépcső felvízi területe, kb. a harmada a hulladék mennyisége a tavalyinak. Igaz, egész évben folyamatosan takarították a KÖTIVIZIG munkatársai.

 

Tisza-tavi PET Kupa 2020-ősz

Kedvenc tavunknál ugyan nem takarítottak, de északon pörgött az élet

A Tisza-tó hulladékszennyezésének nagy része, talán 80-90%-a import szennyezés, amely a folyó felső szakaszáról érkezik meg a tóra, majd terül el a csatornák, morotvák révén az egész mederbe. A fő szennyező a Tisza forrásvidékét és felső, gyors szakaszát gondozó Ukrajna, ahol a helyi hulladékgazdálkodás ésszerűségéről inkább nem raknánk be ide képet, mert aki nem látta még eddig, az rosszul lesz. De nem csak az ukrán szomszédok, hanem a hazai szennyezők is jelentősek, különösen a Tisza árterét hulladéklerakóként értelmező honfitársaink, illetve a horgászok, akik a legnagyobb hazai szennyezők között vannak.

Természetesen tisztelet a kivételnek, sok horgász éppen tenni próbál ellene, a PET Kupa például sok segítséget kap a Tisza-tavi Sporthorgász Kft-től, akik önállóan is egész évben gyűjtik a szemetet.

A PETKupa idén több hulladékgyűjtési programot szervezett a Felső-Tisza vidékére. A 8. Tiszai PET Kupa tizenegy csapatból álló pethajó flottája Rakamaznál ért célba. A nagyrészt veterán, visszatérő petkalózokból álló mezőny összehangolt munkájának eredményeképpen 10,5 tonna hulladékot sikerült eltávolítani a Tisza árteréből. A vírushelyzetre tekintettel a rendezvényt rendkívüli óvintézkedések bevezetése mellett tartották meg. A szigorítások miatt a mezőny fele volt a tavalyinak, mégis annyi hulladék gyűlt össze, mint tavaly. A szervező Természetfilm.hu Egyesület képviselői kiemelték, hogy látszik az alagút vége, mert a Felső-Tisza-Vidéki hulladékmentesítő géplánc miatt ezek az ártéri erdők már nem fognak újra szennyeződni.

Hat tonna hulladékkal mostantól kevesebb bújik meg a Bodrog Sárospatak és Tokaj közötti ártéri erdeiben. A PET Kupa szervezői az elmúlt években kialakult, tiszai hulladékgyűjtő tapasztalataikat először alkalmazták a Tisza egyik mellékfolyóján. A helyi partnerek támogató munkájának és a résztvevő csapatok, önkéntesek elhivatottságának köszönhetően, négy napon keresztül, naponta csaknem 300 zsák szemét gyűlt össze. A folyami hajós, környezetvédelmi futamokon megszokott versenyszellem mellett ezúttal is kiemelkedő volt a résztvevők, a szervezők, a hajós-kenus csapatok és az önkéntesek közötti együttműködés, amelynek köszönhetően rekord eredménnyel zárt az I. Bodrogi PET Kupa.

A PET Kupa mellett a FETIVIZIG beüzemelte idén azt a gépláncot, amely a szemét útját állva és a folyóból a szemetet kitermelve csökkenti az alsóbb szakaszok hulladékterhelését.

Pet Kupa helyett Tisza-tavi PET válogatás volt ősszel

Bár a Tisza-tavi PET Kupa elmaradt, ősszel a PET Kupa önkéntesei Kiskörén szelektálták és tömörítették azt a hulladékot, amit a vízügy korábban kiemelt és azt a mennyiséget, amit korábban az  I. Bodrogi PET Kupáról előszelektálva hoztak ide. 4 nap alatt, a PET Kupa 14 önkéntese, több mint 200 köbméter, kb.5,5 tonna hulladékot kezelt. A szorgos kezek – egy nagy teljesítményű bálázógép segítségével -, összesen 91 PET bálányi, színekre válogatott műanyag palackot préseltek össze, több tonnányi újrahasznosítható műanyagot különítettek el (polietilént és polipropilént), valamint több mint egy tonna üveg és fémhulladékot szelektáltak. Ismét egy óriási lépés tettek a tisztább Tisza felé! A szétválogatott hulladék legalább fele pedig visszakerülhet a körforgásba és újrahasznosul.

Szóval mennyi az annyi?

Összesen 16,5 tonna hulladékot szedtek ki a Tiszából és a Bodrogból (valamint ártereikről) a PETKupa szervezésében a csapatok. A FETIVIZIG géplánca további nagyon sok tonna hulladékot termelt ki idén. Ennyivel kevesebb hulladék jutott le a Tisza-tóra. De még ilyen szorgalmas munka mellett is van mit tenni a Tisza-tónál. A korábbi és a jelentős helyi szennyezés, illetve az ártérből az idei árvizek által kimosott hulladék megjelent a Tisza-tó területén. Az alábbi térképen azt látjátok, hogy az önkéntesek hol jelöltek meg szennyezett területeket. Összesen 232 helyet azonosítottak, ahol hulladékot lehet/kell szedni.

Tisza-tavi hulladéktérkép 2020. ősz

Ha részletesebben akartok bogarászni, ITT találjátok a hulladéktérképet.

Tisza-tó PETKupa rájátszás. Novemberben odacsapunk

Gyertek, csatlakozzatok, hogy minél több területet adhassunk át patyolattisztán a természetnek! A PET Kupa csapatai és a hozzájuk csatlakozó önkéntesek novemberben 5-től három héten át  a Tisztítsuk meg Magyarországot program keretében takarítanak a térképen jelölt helyeken a következő települések környékén: Tiszafüred, Tiszaszőlős, Tiszaörvény, Dinnyéshát, Abádszalók, Kisköre. A pontos dátumok és helyszínek a PET Kupa és a welovetiszato.hu Facebook oldalán lesznek olvashatóak.

Az akciókhoz elsősorban a part menti településekről várják önkéntesek jelentkezését, “Tisza parton élek, segítenék” jeligére. Kattints a PET Kupa weboldalára és töltsd ki a jelentkezési lapot, ha bekapcsolódnál a takarításokba! 

Tisza-tavi PET Kupa 2020-ősz

Címkék:
  • petkupa,
  • természet