Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Tisza-tavi madárvonulás – Tiszafüred

  • Időpont:2023. október 7. Egész napos
  • Helyszín:Hortobágyi Madárpark (Madárkórház) - Hortobágy
  • Belépődíj:23 000 Ft/ladik

Madárvonulás program a Hortobágyon és a Tisza-tónál

Komplex madárles programra invitálja az érdeklődőket a TravelBus és Tisza-tavi túra Tutajossal október 21-én szombaton. A madárvonulás program több helyszínes, kezdés a Hortobágyi Madárkórházban, majd a túra a Tisza-tónál folytatódik.

Hortobágyon, a Madárkórház Alapítvány az országban egyedül álló kórházat működtet. Az intézmény az egész ország területéről, de főként a Hortobágyi és Bükki Nemzeti Parkból bekerülő, sérült, beteg, védett madarak állatorvosi ellátását, kórházi ápolását és rehabilitációját végzi. Az évente beérkező 200-300 beteg közül 35-40 % visszakerül a természetbe. A kórház nyitott,melyet a hortobágyi Madárparkban a látogatók számára látványkórház, madármentő kiállítás és öko-teleház egészít ki.

Az embereket ősidők óta foglalkoztatja a madárvonulás kérdése, már jóval régebb óta, minthogy elképzelésük lett volna arról, tulajdonképpen miért is tűnnek el évről évre egyes madárfajok az évnek meghatározott szakában…

Mint sok más, megmagyarázhatatlannak tűnő jelenség, ez is számos hiedelemnek adott tápot: közismert, hogy a középkorban elterjedt nézet szerint a fecskék a mocsarak, lápok iszapjában telelnek, egy másik téveszme, amely pedig egyenesen Arisztotelésztől származott, azt hirdette, hogy a kakukkok ősszel karvallyá változnak, a kerti rozsdafarkúak pedig vörösbeggyé, sőt, akadt, aki úgy vélte, a madarak a Holdon telelnek.

Az első sikeres madárjelölési kísérletről, amely egy vadon élő madár vonulásának titkait fürkészte, egy németországi, cisztercita apátság priorjának 1250 körül íródott beszámolójából van tudomásunk: egy kíváncsi, vállalkozó kedvű ember pergamendarabot erősített egy füsti fecske lábára az alábbi felirattal: “Ó, fecske, mondd, hol töltöd a telet?”. Bizonyára nagyon örült, amikor a tavasszal visszaérkező madáron választ talált kérdésére: “Ázsiában, Petrus házában”.

(forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület)

Madárvonulás program:

Az indulás a XIV. kerület Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóból lesz reggel 8:00 órakor. (Részletes térképet a kirandulasaink | TravelBus oldalon, a Kirándulásaink menü pontban).

A túra első felében a csoport meglátogatja a Hortobágyi Madárkórházat, majd ezután irány Tiszafüreden az Albatrosz kikötő!
15 órától Balázs Sándor, a Tisza-tó egyik legismertebb túravezetője két vagy három (egyenként 8 fő befogadására képes, árnyékolóval ellátott) katonai ladikba pakolja a csapatot és 3 órás szakvezetés során közelebbről megismerteti a rejtett madár- és vízi világ élőhelyét.
Az őszi madárvonulás egyedülálló esemény!

A kis csónakon ponyva és álcaháló van, így rejtve maradnak a csónakok egy darabig, de amint kiérnek a nádasból elszabadul a pokol, a tengernyi madár hatalmas robajjal felemelkedik, elsötétül az ég.

A hazaindulás már szürkület után lesz, a tervek szerint 18:30 óra körül.

Madárvonulás program árak:

A vízitúra díja: 23.000 Ft/ladik.

A vízi járművek 8 utast tudnak szállítani, így a létszámunktól függően osztják el a teljes költséget a szervezők 1-1 főre.
Ebből következően a 16 és 24 fős létszám esetén a legolcsóbb a hajó bérlése.

Az egész napos autóbuszbérlés díja: 11.000 Ft személyenként, mely az oda és a visszautat tartalmazza, de további költségeket nem.
Az autóbuszbérlés regisztrációs díja 5.000 Ft személyenként és része a kirándulás árának. A fennmaradó összeget akár utalva, akár a kirándulás alatt készpénzben is ki lehet fizetni.

A fizetési feltételeket az érdeklődők a Utazasi_feltetelek | TravelBus oldalon találják meg.

Regisztrációt kezdeményezni jelentkezési lap segítségével lehet melyet megtaláltok a szabad hellyel rendelkező kirándulások leírása felett, vagy jelentkezes | TravelBus oldalon a „jelentkezési lap” menüpont alatt is.

Madárkórház jegyárak:

Teljes árú jegy: 2000 Ft
Gyermek, nyugdíjas jegy: 1500 Ft
csoportkedvezménnyel 20 fő felett:
kedvezményes korúkaknak: 1000 Ft/fő

További információ:

F: Tisza-tavi madárvonulás | Facebook