Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Pusztai darules autóval – Hortobágy-Halastó

  • Időpont:2020. október 10. 15:00 - 17:00
  • Helyszín:Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont - Hortobágy
  • Belépődíj:1500 Ft/felnőtt; 1000 Ft/gyerek/diák; 4000 Ft/család.

Pusztai darules az éjszakázó helyeikre húzó madarak megfigyelésére saját gépjárművel, szakvezető segítségével.

Az ősz beköszöntével megérkeztek a darvak a Hortobágyra. Ezen időszak legvonzóbb természeti eseménye a daruvonulás. A több tízezer daru naponta ismétlődő, alkonyathoz kötődő mozgalmának, a daruhúzásnak a megtekintésére darules túrákat szervez a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága.

A daruvonulás

A Hortobágyi Nemzeti Park címermadara, a daru a magyar néphagyományban kiemelt jelentőséggel bír, krúgatása az ősz egyik elmaradhatatlan hangulati eleme. A darutollas kalap pedig egyfajta státuszszimbólum volt a magyar nép körében. Egykor Magyarországon is nagy számban költött, de az 1910-es évek óta erre nem volt példa. Több mint 100 év után 2015-ben először figyelték meg egy daru pár költését Magyarországon. Ősszel nagy tömegben vonul át hazánkon. A Hortobágy az európai daruállomány kiemelt fontosságú gyülekezőhelye. A madarak nagy része novemberben elhagyja hazánkat, de egyre gyakrabban telelnek át csapatai.  A nálunk megpihenő darvak szántókon, tarlókon megfelelő táplálkozóhelyet találnak, az éjszakákat lecsapolt halastavakon, pusztai elöntéseken töltik. A darvak szempontjából jelentős területeken folyó gazdálkodást úgy kell kialakítani, hogy figyelembe vegyék ennek a zavarásra érzékeny fajnak az érdekeit is. A telet Európa déli részén és Észak-Afrikában tölti.

Program

A program első része a HNP Látogatóközpontban (Hortobágy, Petőfi tér 9.) a 2018-ban készült „Darumadár fenn az égen” film vetítésével indul, melyet egy, a darvakról szóló rövid tájékoztató követ. Ezt követően a vendégek szakvezetőt követve saját gépjárművel közelítik meg a terepi helyszínt, amely akár 20-30 km-re található Hortobágy falutól.

Várható befejezés: napnyugta, hazaindulás saját járművel.

Részvételi díj

1500 Ft/felnőtt, 1000 Ft/gyerek (3-18 év), 4000 Ft/család (2 felnőtt, 3 gyerek).

Jelentkezni kizárólag az  űrlap kitöltésével lehet (oldal alján).

További programok a welovetiszato.hu-n: https://welovetiszato.hu/tisza-to-programok